Actualitate Știri

Colectare de deșeuri electrice și electronice în Sighetu Marmației

image_printPrinteaza

Primăria municipiului Sighetu Marmației în colaborare cu The Green Project, partener al Asociației RoRec, organizează în perioada 9 – 10 iulie 2021 o campanie de colectare a deșeurilor de echipamente electrice, electronice și electrocasnice.

Pe toată durata derulării campaniei, echipa responsabilă cu colectarea deșeurilor se va deplasa la domiciliul solicitanților pentru preluarea electrocasnicelor vechi, grele sau voluminoase, în baza unei programări prealabile la numerele de telefon 0720 811 640 sau 0756 036 205. Campania de colectare se adresează atât gospodăriilor individuale, cât și instituțiilor și firmelor private.

De asemenea, atât vineri cât și sâmbătă se va colecta, fără a fi necesară o programare prealabilă, la mașina de colectare care va circula pe raza municipiului Sighetu Marmației, iar sâmbătă colectarea se va desfășura atât la mașina de colectare, cât și la punctul de colectare ce va fi amplasat pe Platforma CPL situată în cartierul Unirii, între orele 10:00 și 16:00.

Pentru a încuraja populația municipiului să participe în număr cât mai mare la această campanie de colectare a echipamentelor electrice și electronice nefuncționale, evitând astfel abandonarea acestora pe domeniul public, organizatorii au pregătit o tombolă cu 21 de premii, constând în echipamente electrice și electrocasnice noi (3 x Mașină de găurit cu percuție, 3 x Polizor unghiular, 3 x Autofiletantă cu acumulator, 3 x Storcător de citrice, 3 x Fier de călcat, 3 x Cafetieră, 3 x Mixer). Tragerea la sorți și desemnarea câștigătorilor va avea loc sămbătă 10 iulie la ora 16:00, la punctul de colectare de pe Platforma CPL.

Comunicat de presă
Primar Vasile Moldovan

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • O situatie de conjunctura a facut sa ne aflam in Franta sau in SUA, State desvoltate, civilizate si democratice, unde am constatat o diferenta enorma in administrarea unor domnni, fata de felul cum se procedeaza la noi. Este problema curateniei, care in aceste State este o „cultura”, de mult timp formata si problema deseurilor estei in stransa legatura cu aceasta.
    In Franta, la subsolul fiecarui bloc (cred si la lociuinte ptivate, poate in alt sistem)), sunt 5 containere mari intr-o sala. Se pun in ele, separat, hartie, carton, sicle, plastic si murdarie. Din fiecare locuinta se duce acolo, selectat, toate resturile din gospodarie, la locurile lor, fiind usoara selectia. Patru din containere dau o cantitate enorma de materie prima reciclabila, de mare valoare, iar murdaria din al 5-lea container este dusa pentru neutralizare, intr-un spatiu de volum de 5 ori mai mic decat la noi . De aceea, la noi munti de murdarii sufoca orasele si creaza, cu adevarat, o mare problema. Nici nu-i vor putea da de capat, pana nu vor pune pe picioare aceasta cultura a curateniei, a resturilor, a deseurilor, care in tara noastra nu exista. Si aceasta se formeaza in timp, devine obisnuinta, „cultura” si nu se face de azi pe maine. Imi vine si acuma in minte un caz. Eram in statia de autobuz deste podul de langa linia ferata, din Viseu de Sus, asteptand autobuzul. Soseste si un politist si, inainte de a urca, prinde buzunarul de la haina, plin de coji de seminte, il intoarce pe dos si-l varsa pe jos, „isi curata” buzunarul astfel, unul care trebuie sa vegheze si la starea de curatenie a zonelor !
    In alte orase, este un containar masiv la baza fiecarui bloc, unde se descarca de toate si, atunci cand mizeriile dau pe jos, vine o masina si-l transporta peste dealuri de alte gunoaie; Romii abordeaza masina inainte de sosire, pentru a fi primii la „selectie”. In Cluj sunt puse in multe locuri containere mari pentru hartie, carton, sticle, haine, dar de colecteaza mai greu, lumea nu este inca obisnuita. Trebuie multa insistenta in formarea acestei „culturi” , pentru ca este cea a curateniei si a obtinerii gratuite de multa materie prima, regenerabila. Spirit de economii.
    In USA, fiecare locuinta are doua feluri de continere : unul pentru murdarii, care se pun intr-o punga si altul pentru materi reciclabile, folositoare, la un loc . Cel cu murdaria, putina, se duce saptamanal, pe zile, iar cel cu reciclabile la 2 saptamani si se selecteaza cu usurinta acolo.
    Pe strazi si sosele totu-i curat, nu se vede pic de murdarie, utilaje specializate le curata de frunze si alte efecte naturale. Eu cred ca de zeci, poate de sute de ani, nu se arunca nimic pe strada, din masina, din buzunar. In masina se colecteaza anumite resturi intr-o punga si se pun la locul lor. Oriunde este nevoie, pe afara se pun containere si lumea le foloseste in mod civilizat. Bateriile electrice, de orice fel, se aduna si se depoziteaza in locuri speciale. Deprinderea acestei „culturi” este parte din cultura generala si da nota de civilizatie a unei tari.

oferta-wise