Actualitate Cultură Illuminati Știri

Colegiul Naţional “Dragoş Vodă” dublu medaliat la inaugurarea Muzeului Museikon din Alba Iulia

image_printPrinteaza

Joi, 30 noiembrie 2017, în cinstea Zilei Naţionale, la Alba Iulia a fost inaugurat Muzeul Museikon, un muzeu unic în țară, care cuprinde 5.000 de piese de artă religioasă şi cărţi vechi, fiind expuse însă, doar câteva sute dintre acestea. Cea mai veche carte aflată în muzeu datează din secolul al XVII -lea iar cea mai nouă, din secolul XIX. Din punct de vedere arheologic, se pot vedea atât piese care aparţin perioadei castrului roman, până la piese care aparţin cetaţilor medievale.

Clădirea muzeului a fost restaurată, aceasta funcţionând în trecut ca spital militar (în secolul XVII), ansamblul fiind Monument Istoric de clasa B. Se presupune că vechiul spital datează din perioada Principatului, neştiindu-se însă, data exactă, a fost atestată cartografic în anul 1711.

Cei 15 elevi ai C. N. „Dragoș Vodă”, însoțiți de prof. Vasile Mih (directorul instituției), Marius Voinaghi și Alina Oana Ilieș, au avut privilegiul de a se afla printre primele 200 de persoane care au vizitat muzeul tocmai în ziua deschiderii. Cu această ocazie, CNDV a fost dublu medaliat: o medalie pentru că a fost prima instituție școlară (grup organizat) care a trecut pragul Museikon – ului, iar o medalie a primit Cercul de Istorie „Gemina”. Întregul grup „drăgoșist” a primit câte un bilet de colecţie.

Cu toţii am fost impresionaţi de varietatea şi frumuseţea icoanelor, dar icoana care a stârnit cele mai multe priviri a fost şi una dintre cele mai controversate, aceasta reprezintă Sfânta Treime prin intermediul simbolului triunghiului şi prin cele 3 feţe care se îmbină. Este originară dintr-un atelier transilvănean şi datează de la finalul secolului al XVIII – lea, a fost găsită la Geoagiu de Sus, în judeţul Alba. Cele mai vechi icoane au fost găsite într-un atelier din Moldova, în Urisiu de Jos (judeţul Mureş), adică o icoană a Sf. Nicolae şi o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul.

 

Autor, Raluca Simion,
clasa a XI-a B, C.N. „Dragoș Vodă”

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Alba Iulia!
    Alba Iulia, orasul cunoscut de toti romanii ca „Orasul Marii Uniri”! Un oras plin de istorie,un oras al neamului romanesc! Daca nu l-ai vizitat macar o data, ai pierdut mult in viata, ai fost privat de a inspira aer romanesc si de a simti „caldura” dorintei natiunii noastre de a-si vedea tara intregita! Sunt sigur ca grupul de elevi de la CNDV a simtit emotia locurilor vizitate, au luat contact cu unele din cele mai dragi locuri romanesti! Prin vizita la muzeul Museikon au putut afla noi informatii despre arta religioasa a romanilor, multumindu-si priviriile cu minunatele icoane strabune, expuse intr-o cladire plina de istorie! Felicitari grupului de elevi si cadrelor didactice care i-au insotit intr-un voiaj de acumulare de noi cunostinte privind istoria Romaniei! Este minunat atunci cand iti descoperi”radacinile”, te incarci cu mult romanism si simti o apropiere mai puternica pentru tara!

  • Felicitari pentru realizari ! Pe urmele delegatiei maramuresenilor care au mers la Marea Unire ! Printre cei insarcinati cu paza, acum 99 de ani, din partea Garzilor Nationale s-a aflat si bunicul meu, plutonier Visovan Alexandru din Breb.

oferta-wise