Joi, 28 decemebrie 2023, o sală arhiplină a rezonat cu grupul de colindători MA RA MU. Cei opt tineri (majoritatea fiind deținută de familia Hojda) au interpretat colinde preluate din „repertoriul” părinților și bunicilor trăitori în atât de îndrăgitul nostru Maramu’. Mulțumim, Flavia, Ligia, Alexandra, Francesca, Iuliu Augustin, Pavel, Corneliu și Mircea (Timișoara)!
Foto & Video, dr. Sorin MARKUS
Da, un Spectacol rotund, omogen, o Trupă frumoasă, un Repertoriu curat și cu respect pentru autenticitate și valoare-căci nu tot ce este autentic este și valoros- o Interpretare sensibilă, elegantă și decentă …copii -toată trupa-crescuți frumos și cu respect pentru valorile esențiale ale vieții. Felicitări familiei Hojda-Balea, pe care o cunosc de foarte mulți ani și care poate fi luată ca model pentru felul în care și-au crescut și educat pruncii. Un An Nou, și toți cei care vin, cu împliniri și sănătate tuturor!
P.S. Cer scuze, dar denumirea , numele trupei, nu mi se pare deloc fericit. MARAMU este forma peiorativă cu care ne apelau regățenii veniți în Maramureș în perioada interbelică, luând în derâdere tendința omului simplu de la noi de a prescurta apelativele: măi Ioa, în loc măi Ioane sau hăi Pălăgu, în loc de Pălăguță etc., etichetându-ne cu formula evident forțată și nespecifică: „Maramu, cole cu brî cu la”. Nu există nici un alt caz de asemenea prescurtare în țara noastră, oricât de lung este toponimul: cei din Mehedinți își zic mehedințeni, cei din Teleorman, teleormăneni etc. Și ultima silabă este de-a dreptul jenantă și din punct de vedere fonetic: MUUUU! MARMAȚIA sună cu totul altfel, de pildă. Scuze, scuze, scuze!!! Este doar o părere. Numele nostru, numele ținutului, al țării și al neamului trebuie tratate cu respect. Este ceea ce ne definește ca Oameni.