Ediția 2024 a concursului „Cărțile anului” (volume publicate în perioada octombrie 2023 – octombrie 2024), organizat de Revista de Cultură „Nord Literar” (manager Dana Gagniuc – Buzura), în parteneriat cu Reprezentanța Maramureș a Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România s-a desfășurat vineri, 11 octombrie 2024.
Au intrat în competiție peste 40 de volume, acoperind diverse genuri și domenii ale literaturii: proză, poezie, critică literară, critică de film, carte de istorie, carte didactică.
Evenimentul a debutat cu festivitatea de acordare de către președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel-Ovidiu Bogdan, a titlului de „Cetățean de Onoare al județului Maramureș” cunoscutului scriitor Vasile Igna (născut la 04 martie 1944), originar din Ardusat.
Cuvinte emoționante, de înaltă apreciere, despre scriitorul Vasile Igna, despre opera și activitatea sa culturală de peste 60 de ani au rostit conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea, prof. dr. Delia Muntean și Ionel-Ovidiu Bogdan.
Au participat la acest eveniment numeroase personalități ale Maramureșului, oameni de cultură, invitați și iubitori ai cărții.
Discursul de acceptare al titlului de Cetățean de Onoare al Maramureșului, încărcat de emoție și sinceritate, rostit de scriitorul Vasile Igna, a amplificat încărcătura solemnă a evenimentului.
Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată acordării premiilor „Cărțile anului”.
Juriul format din Vasile Igna – președinte (membru al Uniunii Scriitorilor din România, scriitor), prof. dr. Delia Muntean (membru al Uniunii Scriitorilor din România, critic literar), lector. dr. Raluca Giurgiulescu (lector la Centrul Universitar Nord, critic literar), conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea (membru al Uniunii Scriitorilor din România, poet) și Gheorghe Pârja (membru al Uniunii Scriitorilor din România, poet și jurnalist) a acordat următoarele premii.
1. Premiul „Cartea anului” a fost obținut de volumul aniversar „70 de ani de teatru în Baia Mare. O istorie în cuvinte și imagini”, coordonat de Radu Macrinici, Oltița Cîntec, Mihai Vălu și Ana Liliana Ilea;
2. Premiul pentru proză – Valeria Bilț, pentru volumul „Blestemat a fi oricare”;
3. Premiul pentru istorie literară – Gheorghe Glodeanu, pentru volumele „Istoria prozei fantastice românești” și „Fascinația lumilor fantastice”;
4. Premiul pentru critică literară – Terezia Filip, pentru volumul „Orbita epicului”;
5. Premiul pentru traduceri – Daniela Sitar-Tăut pentru volumul, „Contele de Chanteleine” (autor: Jules Verne);
6. Premiul pentru poezie – Ion Mariș, pentru volumul „Re_semnat”;
7. Premiul pentru monografie – Dorin Ștef, pentru volumul „Gârdani 600 de ani de atestare documentară”;
8. Premiul „Augustin Cozmuța” – Săluc Horvat, pentru volumul „Eminescu în memoria timpului”;
9. Premiul pentru istorie – Dorel Michiș, pentru volumul „Baia Mare – file din istoria bisericească a ultimului secol”;
10. Premiu pentru critică de film – Nicolae Weisz, pentru volumul „Cronici cronice și acute. Ecran Netflix”;
11. Premiul pentru restituiri – Ana Olos, pentru volumul „La povești în căsuca de paie. Mihai Olos visând la orașul-sat universal”;
12. Premiul pentru concept editorial inedit – Marian Ilea și Mircea Bochiș, pentru volumul „I se spunea Armeanul”;
13. Premiul pentru etnografie – Pamfil Bilțiu și Maria Bilțiu, pentru volumul „O istorie a obiceiurilor tradiționale și a teatrului popular din județul Maramureș în imagini”;
14. Premiul pentru interviu – Ramona-Ioana Pop, pentru volumul „Amintiri de MINAUR”;
15. Mențiune – Flaviu Claudiu Mihali, pentru volumul „Dezagregare”;
16. Mențiune – Ciprian Coc, pentru volumul „Orele regelui la Băiuț”;
17. Mențiune – Marian Hotca, pentru volumul „Teste de gramatică rezolvate pentru pregătirea examenelor de titularizare și definitivat pentru învățământul primar”.
Felicitări organizatorilor concursului „Cărțile anului”, felicitări și „La mulți ani cu sănătate” proaspătului „Cetățean de Onoare al Maramureșului”, dl. Vasile Igna, felicitări tuturor premiaților!
Brîndușa Oanță
Adaugă comentariu