Actualitate Social

Construim, construim la Sighet… deocamdată pe hârtie! (Ion Mariș)

image_printPrinteaza

Am fost punctual vineri, 18 noiembrie 2022, ora 12:00, la punctul de întâlnire cu presa de la Punctul de Trecere al Frontierei din Sighet! (Nota bene: ați observat câte puncte a generat întâlnirea.) Da, sigur, bănuiți (nu?) cu cine ne-am întâlnit: cu prim-ministrul României, dl. Nicolae I. Ciucă. Eram curios cum arată o întâlnire perfect (aproape militărește) organizată, știind că aveam de-a face cu un… general. Ei bine, civilia nu seamănă (din păcate sau din fericire?!) cu milităria. Nu, nu mă refer la pensiile speciale sau de serviciu sau cum s-or numi pe meleagurile românești.

Primul „punct”, punctualitatea oficialităților la întâlnirea cu presa a lăsat de dorit (sigur, nu din vina generalului). După aproape o oră de așteptare în punctul de trecere al frontierei, coloana mai – marilor țării și a județului a intrat în zona tampon (având celebrul pupitru standard pe poziție) și prim – ministrul N. Ciucă, ministrul de interne, Lucian Bode, președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan, alte oficilități județene dar și primarul și viceprimarul Sighetului s-au avântat până la jumătatea podului istoric de peste Tisa, întrerupând astfel pentru câteva zeci de minute fluxul ucrainenilor & românilor peste frontiera de la marginea Europei. După discuția informală din mijlocul Tisei (pe pod, nu vă speriați!) am revenit pe țărmul românesc și am ascultat cu atenție prezentarea proiectului noului pod rutier, făcută de tânărul șef al echipei de proiectare al importantei lucrări (care va aduce beneficii Sighetului, Maramureșului și – de ce nu? – mai ales Ucrainei), inginer (și doctor printre alți doctori) Mihai Vlad. Dl. premier a „presărat” prezentarea tânărului specialist cu câteva întrebări neîncuietoare la care a primit răspunsuri bine fundamentate (teoretic). Nu mă îndoiesc că în România totul arată excelent în… teorie. Păi da, suntem primii (aproximativ) în Europa și la creșterea economică! (???) Pe bune?!…

Revenind la întâlnirea cu premierul nostru, trebuie să recunosc sincer că pare un om bun, politicos, atent cu anturajul, ținută regulamentară și… plăcut. Se vede că s-a acomodat cu politichia și ne oferă… speranțe!
Cu asta/ astea trăim… zi de zi, an de an… de zeci de ani! Pfai!… și… a urmat conferința de presă din punct (PTF Sighet) în care, după ce au fost adresate vreo 6 – 7 întrebări ni s-a tăiat „microfonul” (un nenea încruntat a făcut un semn discret – organizatoric – milităresc) și pe când să adresăm și ceilalți câte o întrebare am fost anunțați scurt că s-a terminat conferința, nu mai poate continua, domnul premier întârzie la program (urma vizita la Memorial), gata trupă de jurnaliști… pe loc repaus!…
Întrebările acceptate contracronometru până la momentul „ruperii rândurilor” presei, au primit răspunsuri clasice, cuminți, știm noi!… se vor face, se vor finanța, se vor găsi soluții, ne vom gândi și… noi cu râul (Tisa), ramul și speranța.

Totuși… așteptați un pic, nu închideți tehnologia (sau ochii)!… am reținut (inclusiv înregistrat video) că lucrările la noul PPT (nu-i power point ci Podul Peste Tisa) vor începe prin februarie – martie anul viitor (2023), că, deh, mai sunt mici detalii pentru semnăturile finale de finanțare POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare) și se vor încheia la timp, după 24 de luni (mai vorbim înainte de alegerile din 2024). Da’ am mai aflat că se va face totul ca să meragă bine CFR-ul (adikă ka prin Japonia 😊), la noi va refuncționa (din 15 decembrie anul ăsta) linia de cale ferată care ne leagă cu Ucraina, că investiția faraonică de la Runcu se va termina în viitor (deadline neprecizat) împreună cu alte 9 baraje din țară nefinalizate (Doamne, se va ieftini curentul cândva?) și că jmecherașii care au „cazat” zeci de ucraineni pe metru pătrat și au luat din buzunarele noastre zeci de mii de lei vor vedea… pe naiba!

Eu, optimist ca-n totdeauna, mi-am pregătit calendarul clasic (hârtie făcută din celuloză, câtă mai avem) și răbdarea tradițională pentru participarea apropiată la conferința de presă de la deschiderea șantierului la noul PPT. 2023 (Februarie – Martie) ne va aduce în sfârșit o investiție care va descătușa economia locală și nu numai! Mai pariez încă o dată pe… prezumția de normalitate/ corectitudine și sper că nu vom avea… întârzieri/ prelungiri „strategice” la construcția noului pod care să mă facă să blestem… războaiele (de toate genurile/ culorile/ fakturile)!
Doamne, se pare că va curge L&M (lapte & miere) pe râul nostru! AMINtirile (nefericite) și războaiele dor… rău!

Foto & text: Ion Mariș

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • După fotografie, ar trebui făcute câteva postere mari mari, cu promisiunile scrise dedesubt și afișate în câteva locuri vizibile din oraș. Ar fi un punct de orientare pentru viitoarele alegeri.
    Un sighetean

oferta-wise