Actualitate Cultură Știri

“Contre-jour” artistic sighetean! (autor, Ion Mariș)

Valentin Rozsnyai (stânga) și Edgar Balogh (dreapta, centru)
image_printPrinteaza

Expoziția artiștilor plastici Valentin Rozsnyai și Edgar Balogh – organizată pentru omagierea marelui pictor Simon Hollosy la împlinirea celor 100 de ani de la moartea lui – s-a închis azi, 14 octombrie 2018.

Din păcate, nu foarte mulți sigheteni iubitori de artă și-au făcut timp s-o viziteze în zilele în care a fost deschisă, de la vernisajul din 04 octombrie 2018. Oare arta, cultura, nu mai fac parte din lumea noastră?

De fapt, nici Valentin și Edgar nu mai fac parte din lumea noastă. Ei nu caută cu orice preț fericirea (a lor sau a noastră). Primul se “luptă” cu mitologia, cu unghiuri și linii asociate în povești complexe, postmoderne, abandonând figurativul pur, celălalt artist dezgolește multiplele fațete ale păpușilor – mutant – model Barbie și ne păcălește cu anatomii șocante, inoculându-ni-le subversiv.

Ambii pictori au vocația nesupunerii și talentul de-a se juca cu/prin mințile privitorilor.

Cei mai conservatori au nevoie – probabil – de ghidaj de specialitate dar, un observator detașat va descoperi multă și incontestabilă tensiune în lucrările expuse.

Valentin Rozsnyai și Edgar Balogh, cuplu complementar pe simezele sighetene într-o incursiune artistică îndrăzneață, au adus sighetenilor un pic de neliniște, un contre-jour adecvat problemelor contemporaneității.

Cei care n-au văzut expoziția (reală) sunt sigur că nu vor rata interacțiunea virtuală cu artiștii noștri.

Ion MARIȘ

oferta-wise

4 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Félicitations à ces deux artistes si différents et pourtant trouvant tous les deux dans leur propre vie des sujets, des sensations, des tristesses et des joies qu’ils projettent sur la toile. Il y a dans leur travail à la fois de la liberté et une façon de lier formes et couleurs après décontraction de la réalité. Deux grands artistes et c’est bien de les avoir réunis dans une exposition commune.

  • Parerea unui necunoscator…
    Parerea mea este ca, vinovati pentru nevizitarea expozitiei celor doi artisti plastici sigheteni,suntem si noi,publicul larg,dar si organizatorii,deoarece publicitatea pentru astfel de evenimente,lasa de dorit!
    Unul din cei doi artisti mi-a fost coleg de scoala generala,ne cunoastem din copilarie si daca stiam de expozitie(Ca mine au fost multi!) poate imi rezervam timp sa le cunosc cunosc talentul celor doi artisti plastici si in special,a lui Valentin Rozsnyai,cunostinta mea,despre care stiu ca este un talent al zilelor noastre,in arta picturii si a fotografiei!Desi nu am vazut expozitia,sunt convins ca mi-ar fi incantat privirea,frumosul place tuturor si de ce nu,poate ne deschidea in noi dorinta pentru a vizita cat mai multe evenimente de acest gen!
    Felicitari pentru Valentin,felicitari pentru Edgar si le doresc cat mai multe expozitii pline cu talentul lor!

oferta-wise