Actualitate Cultură Illuminati

Creați-vă zilnic Povestea de Crăciun! (autor, Gabriela Mich)

image_printPrinteaza

Oare viața ne spune povești sau noi îi spunem povești ei? (Gustav Tomsich)

Când a fost ultima dată când ai meditat asupra poveștii tale numită atât de frumos VIAȚĂ? Sau, când te-ai gândit serios la visele tale, la dorințele, calitățile sau defectele tale? Uneori trecem atât de superficial prin toate încât nu observăm frumusețea bobocului ce abia înflorește, apusul care ne dă speranța unui nou răsărit, dansul fulgilor de nea sau chiar transformarea noastră. Avem timp pentru toate: să alergăm în dreapta și în stânga, să-i judecăm pe alții, să învinovățim destinul, să amânăm răspunsurile, să sfărmăm un vis….. Dar timp pentru puțină iubire când va fi? Timpul de a privi numai și numai spre noi când va sosi? Vremea de a-ți scrie propria poveste depinde numai și numai de tine. Azi ce vei alege?? Pendulul aproape bate un nou an…. Încă mai e timp de schimbare!

Poate că povestea este partea cea mai frumoasă a vieții omenești… cu povești ne leagănă lumea, cu povești ne adoarme…. Ne trezim și murim cu ele. (Mihai Eminescu)

Așa că haideți cu mine într-o Poveste de Crăciun!

Totul a început de la o idee extrem de îndrăzneață. Ce-ar fi dacă noi, Clubul Interact Sighet, am organiza un spectacol caritabil, o experință unică pentru cei care nu sunt nicidecum actori, însă pot fi atât de perseverenți încât să iasă un eveniment de 10 și, mai presus de toate, un spectacol care să le ofere o rază de speranță celor ce demult au încetat să mai creadă? mă gândisem eu într-o zi senină a începutului de toamnă. Mai era mult până la Crăciun, dar realizarea unui astfel de eveniment presupunea multă muncă. Zis și făcut! Ideea a fost acceptată, am format echipa de proiect și am început realizarea spectacolului caritabil numit Poveste de Crăciun. Dacă Adrian Păunescu afirma Două lucruri sunt imposibile: a vedea cu ochii pe Dumnezeu și a povesti dragostea, noi am încercat să tranformăm imposibilul în posibil. Așa că primul nostru obiectiv a fost să explicăm iubirea și să conjugăm împreună cu publicul verbul a iubi.

Întreg spectacolul a fost realizat de noi, membrii echipei Interact, însă nu am fi reușit fără cluburile Rotary și Rotaract care au crezut în ideile și potențialul nostru chiar și când noi nu am mai făcut-o. Am început cu scrierea scenariului. Dacă înainte de acest eveniment cineva mi –ar fi spus că sunt capabilă să scriu o întreagă poveste, cu siguranță i-aș fi spus că se înșală. Dar cuvânt după cuvânt, frază cu frază, scenariul începea să prindă contur, iar eu eram din ce în ce mai mulțumită. Alături de Pop Carla, povestitoarea mea de suflet, Raisa Semeniuc – care a scris magnifica revenire în prezent a protagonistului și Larisa Covrig – prezentatoarea evenimentului – am demonstrat că dacă vrei, se poate. Mai mult decât orice sunt mândră că, fiind unul din coordonatorii acestui eveniment, am început să cred în mine și în capacitatea tuturor celor pe care îi întâlnesc.

Mai apoi, a urmat un lung proces de alegere a actorilor, a momentelor muzicale și a decorului. Astfel, după nenumărate repetiții, tristețe, nervi, oboseală, ideea noastră a început să se contureze atât de frumos în spectacolul ce a avut loc luni, 16 decembrie 2019, începând cu ora 18:00, la Sala Festivă a Colegiului Național „Dragoș-Vodă”.

Dar, ce am făcut noi până la urmă și care a fost scopul nostru?? Ei bine, pentru început, am prezentat povestea transformării unui Grinch modern în cel mai mare iubitor al Crăciunului, deoarece viața înseamnă alegeri și schimbare. Totul a început cu o seară de Ajun. Protagonistul nostru stătea nervos la masă și încerca să înțeleagă rostul Crăciunului. Însă nicidecum nu putea să răspundă întrebării De ce e lumea atât de veselă acum?? Până când aude o voce-conștiința sa – care îi aduce aminte de cum era el cu adevărat. Astfel îi amintește trecutul, îi prezintă viitorul pentru ca să aleagă cum își va trăi prezentul.

De la morocănosul care urăște Crăciunul răsare astfel o lacrimă când își amintește de părinții lui care îi povesteau adevărata semnificație a sărbătorilor. Nu, nu ne naștem răi. Atunci cum a ajuns protagonistul nostru să urască tot în jurul său? Există o singură explicație: în adolescență, o seară de Ajun i-a furat ceea ce avea mai drag: familia. Așa că, dacă odată i s-a întâmplat ceva rău, s-a încăpățânat să devină rău. Sunteți curioși cum a ajuns acesta să fie o schimbare în lume? Vă invit să vizionați întreg spectacolul care va fi publicat în curând pe pagina de facebook Club Interact Sighetu-Marmației.

Doresc să le mulțumesc tuturor celor care au fost implicați în acest spectacol: Flaviu Gyalog – protagonistul spectacolului; Matei Gampe – conștiința; Carla Pop – povestitorul; Cosmin Mihai – tatăl; Giulia Șofron – mama; Sofia Semeniuc și Fabian Kovacs – copilașii; Aurel Vișovan – adolescentul; Andrada Grad, Emilia Laber, Daria Bococi, Andrei Rodilă, Nistor Andreica – recitatori; Antonia Dumitrean, Ionuț Orza,Mark Mesaroș,  Cosmin Spătaru, Raisa Semeniuc – soliști; Corul Armonia; Ansamblul CNDV și… Cluburile Rotary, Rotaract și sponsorii noștri.

Datorită vouă, publicului, am reușit să strângem suma de 2000 de lei. Dorim astfel să aducem un zâmbet de sărbători celor două familii cu care viața nu a fost atât de darnică. Astfel, în 23 decembrie, vom merge la ei, ne vom juca alături de copilași și le vom duce strictul necesar: alimente, haine, detergenți și tot ceea ce au nevoie.

Păstrați mereu o bucată de cer deasupra voastră, iar acum, în prag de sărbători, mai mult ca niciodată, ștergeți lacrimile celui care are nevoie fără să întrebați dacă merită sau nu, aduceți zâmbetul pe buze oamenilor care, încărcați de grijile vieții, au uitat demult ce înseamnă fericirea, fiți sprijinul fiecărui om pe care-l întâlniți în calea voastră. Tot ceea ce faceți pentru altul se dovedește a fi făcut pentru voi! Oameni frumoși, fiți buni, generoși și plini de iubire, nu doar de sărbători, ci tot anul!

Creați-vă zilnic povestea, iar de Crăciun priviți spre anul ce a trecut și dați-i o notă. Iar la anul, fiți și mai buni!!! În numele Clubului Interact vă mulțumesc tuturor pentru prezența la spectacol! Voi, cei care credeți în noi, ne oferiți aripi pentru a ținti cât mai sus!

Gabriela MICH,
secretar Interact Sighet,
clasa a XI-a, CNDV

foto & video: Ion Mariș

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Excepțional eveniment, iar articolul tău Gabi despre tot ce s-a întâmplat acolo este rascolitor dar și dulce în același timp.
    M-am bucurat mult să văd atât de mulți foști elevi ai mei din gimnaziul de la Ferdinand însă eu, care sunt MAMA detaliilor, n-am putut să nu observ că printre cei pe care i-ai enumerat ca participanți implicați, ai uitat niște foști și actuali elevi ai Școlii de muzică, cei care au avut un rol determinant în realizarea părții muzicale a spectacolului. Îi amintesc eu fiindcă au fost tare dragi sufletului meu: Antonia Dumitrean (Alleluia) Mark Mesaroș, Cosmin Spătaru. Sunt sigură că nu i-ai uitat intenționat fiindcă știu cât de mult te-ai atașat de acest proiect care până la urmă, a fost o lecție de viață. Te îmbrățișez pe tine și pe toți cei care ați adus Crăciunul mai aproape de sufletele oamenilor! Sărbători fericite tuturor!

oferta-wise