Actualitate Local Social

Crucea… celor fără cruce (preot prof. Marius Vișovan)

image_printPrinteaza

În Cimitirul Săracilor din Sighet (îngrijit și amenajat cu o simbolistică specială de către echipa Muzeului Memorial) există un monument aparte, care ar putea fi numit „Crucea Albă” (după culoarea părții superioare) sau „Crucea celor fără mormânt” (după specificul celor cărora le este dedicat monumentul) și a fost realizat cu peste două decenii în urmă de către foștii detinuți politici din Maramureșul istoric, la ora aceea președinte de filială fiind Ioan Ilban (1930-2021), președinte de onoare Aurel Vișovan (1926-2002).

Monumentul este dedicat maramureșenilor din rezistența anticomunistă uciși în lupte, lagăre și închisori și care au fost aruncați din ordinul Securității în gropi comune sau locuri ascunse fără posibilitate de identificare până în prezent și care, pe lângă suferința și moartea îngrozitoare, nu au avut parte de rugăciune, cruce și lumânare la căpătâi și nici măcar de o inscripție care să le menționeze numele.

Osemintele lor continuă să zacă necunoscute în diverse colțuri ale țării, puncte fierbinți pe harta României însângerate – Aiud, Gherla, Oradea, Cluj, Tg. Ocna, Brașov, Botoșani… și desigur, Sighet. Crucea albă restituie cu demnitate, memoriei maramureșene și naționale numele acestor eroi martiri, alături de anul decesului și localitatea de origine.

Cel mai cunoscut nume de pe monument este evident studentul Vasile Popșa din Sighet, liderul partizanilor din zona Ieud – Dragomirești (1948-1949) cea mai numeroasă grupare armată anticomunistă din Maramureș, un tânăr de o profunzime sufletească și o noblețe de caracter impresionantă, supranumit pe bună dreptate „eroul Maramureșului”. După mărturiile neoficiale care au parvenit la ora aceea familiei, trupul său a fost aruncat de Securitate chiar într-o groapă de la Cimitirul Săracilor, undeva aproape de intrare. Deci în cazul lui cel puțin, Crucea albă îi ține loc de mormânt.

Dar și biografiile celorlalți conțin fapte eroice și jertfe emoționante, care merită interesul și recunoștința românilor de azi și de mâine. Fiecare nume de pe cruce ne cheamă, ne vorbește…
În fața lui Dumnezeu, a neamului și a istoriei, martirii Maramureșului răspund: Prezent!

Foto & text: preot prof. Marius Vișovan

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  • Omagiu in cinstire eroilor maramuresei, care s-au opus, cu pretul vietii, instalarii si dezvoltarii unui regim ateu si criminal, cu toate contrar vietii, trairii in credinta , in traditii si obiceiuri strabune, atat de frumoase si nobile, in firescul lor. Remarc inca doi salisteni, care merita sa fie prezenti pe monumentul din imagine, unde sunt, desi nu sunt. Este vorba de Vlad Gheorghe a Imparatului, care a inceput lupta chiar din timpul alegerilor, fraudate grosolan in 1946. El a alergat sa prinda hotul ce a fugit cu urna, trecand raul Iza si care a fost rasplatit cu functii si alte beneficii. A intrat imediat in vizorul securitatii, luand calea codrilor. Un altul a fost Iuga Dumitru al Anutei, care a „bombardat” cu pietre intr-o noapte, geamurile secretarului de partid din comuna, care era foarte activ. A inceput imediat urmarirea lui, dar era prin codri, asociat cu Pasca Gheorghe, de mult timp fugar, urmarit si inarmat, ca si intreg grupul celor trei. Erau si ei foarte activi si ani de zile au mai potolit avantul revolutionar al comunistilor. Coborau din cand in cand prin comuna si faceau cu cei mai activi diferite feluri de gimnastica la sol, grea, pana transpirau si-i eliberau, spunandu-le ca daca vor continua, nu vor mai face cu ei exercitii fizice. Lumea ii simpatiza si ajuta, dar s-au gasit infotmatori care i-a turnat, fiind ucisi pe rand: Iuga Dumitru, Vlad Gheorghe si Pasca Gheorghe dupa 10 ani, in 1956. Au avut legaturi si cu ceilalti partizani, Pasca ajutadu-i cu arme. In ultimul timp, doar mormantul lui Pasca a fost identificat in Nasaud.
    Daca s-ar asocia acestia si cu multimea victimelor, unii avand pozele afisate in „tunelul” cu poze, am avea o imagine cu o mare parte din victimele regimului totalitar.

oferta-wise