Actualitate Editorial

Cuvântul Regelui! (autor, Ion Mariș)

image_printPrinteaza

Nu sunt monarhist și… nu sunt fățarnic! Recunosc, calea republicană mi se pare/ părea cea mai adecvată secolului XXI, performant prin meritocrație, explozie tehnicistă și informatizare.

Îmi făcea totuși plăcere când figura impozantă a Regelui Mihai se distingea – și nu doar în conjuncturi oficiale – prin eleganță și mare discreție, asumându-și demn originea, apartenența la poporul român și la ortodoxism.

În acest secol în care monarhia nu pare totalmente desuetă, avem desigur exemplele de marcă – Regatul Unit al Marii Britanii (UK), Suedia, Danemarca, Norvegia, Belgia, Olanda, etc – care pot confirma o anumită stabilitate, un (fost) Rege al României a reușit să trăiască – deși marginalizat – cu atât de multă decență, cu demnitate încât a fost respectat atât de oamenii simpli cât și de mulți politicieni. Revenirea la formula monarhică în România nu ar fi fost admisă de structurile “revoluționare” de după mișcările din anul 1989, deși ar fi fost – poate – alta evoluția României în aceea perioadă tulbure dacă alegeam alfel, dar, modelul de român – în lipsa altor personalități politice marcante – ce-și respectă statutul și poporul, întruchipat de regele Mihai m-a impresionat. Emanații Revoluției au bulversat – manipulat poporul român. Formarea – pe scheletul fostei nomenclaturi – a noii clasei politice, cu alură capitalistă, reciclată la repezeală, fără o bază etică solidă, a dus la o întârziere considerabilă a dezvoltării României.
Cert este că, în pofida comportamentului penibil și inadmisibil împotriva familiei regale, imediat după 1990, Regele nu și-a denigrat țara ci, dimpotrivă, a promovat și susținut consecvent admiterea acesteia în structurile euro – atlantice, fiind convins că mersul pozitiv al țării se poate construi în și împreună cu Europa și SUA. Putem considera, fără a greși, că Regele Mihai a avut viziune, iar cuvântul domniei – sale a fost precis și direct, a respectat România.

Când în 2011, Regele Mihai a vorbit țării din Parlamentul României, contrar practicilor politicianiste “implementate” în ultimii aproape treizeci de ani, n-a ponegrit, n-a acuzat, n-a instigat la ură, nu și-a chemat susținătorii (foarte mulți, de altfel!) la rampă, dimpotrivă, cu fermitate și cu demnitate a vorbit despre “loialitate, curaj, respect, seriozitate și modestie”.

A sintetizat esența statului democratic – de fapt așteptările normale pe care le aveam/avem de la Statul Nostru – și a subliniat că “instituțiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci și de etică, simț al datoriei. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agățarea de putere și bunul plac nu au ce căuta în instituțiile românești. (……..)”

Și-a mai spus simplu, în puține cuvinte: “Stă doar în puterea noastră să facem țara statornică, prosperă și admirată în lume.”

A plecat ultimul rege al românilor, cel care a fost aproape un secol martor activ și/sau tăcut al istoriei noastre recente, un om asupra căruia propaganda comunistă a aruncat minciuni și a manipulat conștiința românilor în încercarea de a distruge credibilitatea Casei Regale.

Debarasându-ne de parti-pris-uri, acordând credit istoricilor onești, echidistanți, poate vom putea extrage imaginea nedisimulată a Regelui Mihai și vom judeca detașat faptele.

Și să sperăm că țara noastră, așa cum și-au dorit-o și regii noștri făuritori ai României moderne, va fi puternică și mereu democrată. Moartea Regelui Mihai, în aceste zile de re-activare a turbulențelor politice, poate va genera momente de meditație vis a vis de menirea conducătorilor adevărați, nepervertiți de fapte mărunte și va aduce pacea și liniștea pe care ne-o dorim cu toții.

Nihil sine Deo, Nihil sine Rex?!…
Drum bun, Maiestate!

Ion Mariș

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • De acord cu analiza. Sa ne rugam pentru vesnica sa odihna, sa-l insotim cu respect si sobrietate pe ultimul drum pamantesc… Fara a fi ( in principiu) monarhist, ma numar si eu printre cei care traiesc cu emotie aceste zile. Bine ar fi ca ele sa nu fie manjite de scandaluri de niciun fel. Sper ca poporul roman sa inteleaga ca traieste un moment istoric, ca o pagina importanta se incheie..De ce Dumnezeu i-a dat o viata atat de lunga ? Poate pentru ca noi romanii sa avem timp sa ne regasim pe noi insine…

  Nu e deloc momentul pentru dezbateri polemice despre rolul istoric al regelui Mihai. Dincolo de minciunile propagandei comuniste ( „averea” imensa pe care ar fi scos-o din tara…,etc) exista, in deciziile foarte dificile pe care si le-a asumat ca rege, zone de „umbra” sau de „crepuscul” in care istoria scrisa pana acum ( si din pacate nici regele insusi) nu a dat explicatii satisfacatoare.

  Cu toate limitele sale ca om si personaj istoric, poporul roman l-a iubit si ar fi castigat cu peste 90 % orice referendum. Abdicarea lui in 1947 a socat si intristat imensa majoritate a romanilor.Rezistenta anticomunista de toate orientarile s-a considerat mereu sub sceptrul moral al regelui Mihai. Foarte iubita a fost si mama sa, regina -mama Elena. Un mare respect merita sotia sa , regina Ana.

  Ce va fi de acum inainte ? Vom gasi noi romanii un simbol , un ideal in jurul caruia sa ne unim ?

 • A plecat si ultimul…
  A plecat si ultimul rege al romanilor, a plecat si tara a saracit de romanism! In ultima perioada pentru mine, Regele Mihai a insemnat un punct de reper, mi-aș fi dorit ca „politicienii” nostri sa fi invatat ceva de la Maiestatea sa! N-au invatat nimic, nici atat, sa-și iubeasca tara cum a iubit-o regele! Stiu de la parintii mei, ca atunci, in 1947 cand regele a fost obligat sa abdice, fiind alungat din tara de catre sovietici si comunisti, intregul popor plangea, plangea dupa conducatorul pe care l-a iubit! Din spusele parintilor si nu din carti, de aceea cred, Regele Mihai a fost un patriot, un OM care si-a respectat romanii, pentru care s-a sacrificat plecand in exil! Atunci am pierdut un Om, zilele acestea l-am pierdut definitiv si odata cu dansul ne-am pierdut si sperantele, ca poate monarhia ne-ar fi salvat de acest „haos democratic” pe care-l traim! A plecat si poate, avem cu totii momente de cugetare si intrebari, de regret, ca la timpul potrivit nu am facut ce trebuia, si astazi nu mergeam cu capul plecat prin Europa, ci mandri ca suntem romani si traim intr-un regat modern care se numeste Romania! Nu am vrut asta, adica, marii nostri conducatori, botezati dupa 89′ in democrati, „liberi” ca si slugile la mai marii conducatori ai lumii de astazi!
  Deplangem plecarea Maiestatii Sale, suntem intristati ca a plecat dintre noi cel mai demn roman, cel mai respectat in exterior pentru ce a insemnat in istoria noastra si mondiala!
  Regrete si odihna linistita, dupa o viata lunga si zbuciumata! Odihna vesnica si Dumnezeu sa-i ierte pacatele, daca le-a avut, ca poporul roman le-a iertat!

oferta-wise