Actualitate Social

Delăsarea participativă (autor, Horia Picu)

image_printPrinteaza

De ce delăsare? Pentru că de asta suferim toţi locuitorii multisecularei urbe. Pentru că vorba românească „lasă-mă să te las″ are un corolar: <<dacă mă laşi în pace, te las şi eu>>.

Bugetarea participativă s-a transformat, sub ochii noştri închişi, în delăsare participativă. Consiliul local trebuie privit ca un organism întreg. Când se ia o hotărâre bună, pentru mine întregul Consiliu merită aprecieri. Când decizia are evidente strâmbăciuni, întregul Consiliu local trebuie arătat cu degetul.

Am aşteptat cu interes propunerile sighetenilor pentru proiectele propuse la „Bugetare participativă″. Pe https://sighet.decid.ro/regulament/ scrie aşa: „ANEXA NR. 1 Regulamentul privind modul de desfăşurare a proiectului cu titlul „Bugetare participativă în Municipiul Sighetu Marmaţiei
Art. 14 Calendarul campaniei se hotărâşte de către aparatul executiv al Primăriei Sighetu Marmaţiei şi cuprinde: 1. b) perioada în care Comisia de evaluare a proiectelor analizează proiectele şi solicită, dacă consideră necesar, clarificări în vederea validării proiectelor, care nu poate depăşi data de 31 iulie. 2.c) data publicării/afişării listei provizorii a proiectelor eligibile şi a listei proiectelor respinse, care nu poate depăşi data de 31 iulie″.

Ba poate! 5 august 2021. Niciun cuvânt despre proiectele depuse pe site-ul mai sus menţionat. Să mă mir? Să ne mirăm? Probabil că, dimpotrivă, dacă pe 31 iulie a.c. am fi văzut măcar titlurile proiectelor – pentru că sigheteanul îşi iubeşte oraşul şi-i dorește mai mult decât binele! – normalitatea desfăşurării unor etape la care am fost chemaţi să participăm ne-ar fi mirat.

Da, sunt mai multe mandate ale administraţiei locale de când anormalitatea a devenit ceva obişnuit, iar firescul unor lucruri (reabilitarea unor străzi, de exemplu) a devenit eveniment demn de consemnat pe toate căile mijloacelor moderne de comunicare.

Nu pot tăcea şi să nu întreb, dacă tot am deschis discuţia despre străzi reabilitate, de ce strada Rodnei a fost transformată în străduţa Rodnei, având în vedere noua ei îngustime. Desigur, ştiu că-i proiectată să fie cu sens unic. Dar tot nu pot pricepe de ce trebuia trotuar pe partea cu cimitirul, de ce străduţa are atâtea borduri, de ce trotuarul de la cimitir spre gară e atât de lat? Câţi oameni circulă pe-acolo? Locuri de parcare? Nici vorbă! Borduri, doamnelor şi domnilor. Borduri, borduri. Pe unde vrei şi pe unde nu vrei.

Ştie cineva să-mi spună când va fi gata reconstrucţia noului site al Primăriei Sighetu Marmaţiei? În continuare, pe pagina de internet a Primăriei scrie: „Acest site este în curs de reconstrucție (martie – iunie 2021). Ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri cauzate de utilizarea site-ului. 16.04.2021”.

Ştie cineva de ce renumita stradă pietonală arată, în linii mari, ca înainte de marea „curăţare″ ? (Adică udare cu furtunul. Ploaia îmi pare a fi mult mai eficientă…)

Aleşii noştri se află azi în postura de consilieri locali pentru că sistemul electoral are mari deficienţe. Alegătorul e pus să aleagă din ce vede pe buletinul de vot. Dacă de pe lista partidului XYZ votantul ştie un gospodar valabil care-i pe locul 4, e nevoit să voteze toată lista partidului, chiar dacă pentru votant ocupanţii primelor trei locuri nu merită altceva decât dispreţ.

Tăcerea noastră înseamnă delăsare participativă. Iar pentru ei (ştiţi dvs. la cine mă refer…) aceeaşi tăcere e stimulentul necesar să continue să nu facă nimic.
Pe banii noştri!!!

Horia Picu

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise