Liceul Tehnologic Forestier din Sighetu Marmației și-a deschis porțile pentru a face cunoscută publicului și mediului de afaceri campania DIN RESPECT PENTRU LEMN, desfășurată în cadrul proiectului ÎNVĂȚÂND ÎMPREUNĂ CU VECINII, implementat de către LTF Sighetu Marmației, în parteneriat cu Consiliul Local Kolomya, Ucraina.
Proiectul în valoare de 188639,60 de euro este finanțat de către UE, valoarea nerambursabilă fiind în cuantum de 169775,63. LTF are alocată suma de 111500, 14 de euro. Obiectivul proiectului a constat în îmbunătărțirea atelierelor a 4 școli cu specializare în prelucrarea lemnului din Sighetu Marmației și Kolomya, grupul țintă fiind de 12 elevi și 5 cadre specializate în domeniul prelucrării lemnului.
Echipa de proiect: MONICA DINU- consilier scriere și implementare proiect
Prof. Ing MARIANA ȘTEȚCA – coordonator proiect
Ec. MARIA IURA – responsabil financiar
Prof. MARIA ROMAN – membru echipă proiect
Tehn ȘTEFAN SAS – membru echipă proiect.
Rezultatele investiției sunt semnificative, laboratorul informatic și atelierul fiind dotate la un nivel care permite elevilor să lucreze într-un mediu real, exact ca într-o secție de producție. Acest fapt îi avantajează pentru momentul în care ajung să-și desfășoare activitatea în producție, având în vedere că în Sighet își desfășoară activitatea foarte mulți agenți economici care prelucrează lemnul și unde elevii LTF din clasele de profil fac practică.
Dotarea LTF îmbină partea de muncă manuală pe care o presupune prelucrarea lemnului cu partea de înaltă tehnologie (imprimanta 3 D) și CNC în vederea obținerii celor mai bune rezultate. Un plus de valoare a fost adus în cadrul prezentării de „FLORI DE MARAMUREȘ”, grupul folcloric al LTF Sighet, format din elevi ai liceului, coordonați de domnul Sas Ștefan.
Investiția este semnificativă și benefică, având în vedere desconsiderarea liceelor industriale / tehnologice, dar pentru ca ea să fie vizibilă la nivelul comunității lemnului din Sighet în principal, ar trebui păstrată tradiția și dezvoltat profilul de liceu forestier, ar trebui prezentate avantajele de a urma un parcurs profesional, care la finalizare îți asigură o meserie care îți permite angajarea, dar și posibilitatea de a merge mai departe, de a te specializa în domeniul tehnic. Aici ar fi binevenite programe comune liceu / agenți economici, desfășurate peste nivelul de simplă practică și peste ceea ce presupune învățâmântul dual.
Ar fi păcat, din respect pentru lemn, ca Maramureșul să se transforme într-o țară în care despre lemn să se mai vorbească doar prin muzee. Lemnul înseamnă viață, cultură, civilizație, trebuie doar să știi să-l citești.
Salut, Sighet!
Adaugă comentariu