Actualitate Editorial

Doina Cornea ne-a părăsit discret! (autor, Ion Mariș)

image_printPrinteaza

Doina Cornea a fost o dizidentă autentică, sinceră, consecventă idealurilor democratice, neînțeleasă și, din păcate, pe nedrept marginalizată de politicenii de conjunctură.

România post – decembristă n-a avut foarte mulți oameni valoroși, modele, dar, dintre ei, universitarul Doina Cornea a strălucit prin modestie, credință fermă în democrație și respect. Deși un om blând, a fost directă în a-și afirma principiile în care a crezut, fără să admită compromisuri. Pe nedrept uitată în ultimii ani, doamna fără pretenții politicianiste, nu a fost agreată de puterea emanată din minciună. Avea un fel atât de simplu de a spune lucrurilor pe nume încât… deranja, nefiind întotdeauna agreată de români. Mulțimea iubește liderii colorat ambalați, falși, descurcăreți, demagogi de profesie. Din păcate, Doina Cornea era maestra adevărului pur, dureros, corect, poate de aceea foarte mulți oameni n-au înțeles-o.

Doina Cornea și-a afirmat crezul în libertate cu mult înainte de 1989; a fost terorizată, agresată, hăituită, izolată de autoritățile comuniste. Îi ascultam mesajele, scrisorile la Europa Liberă și mă bucuram că mai exista curaj în România. În timp ce marea majoritate a populației tăcea complice, executa ordine absurde, o “fărâmă” de femeie înfrunta un regim dur, nemilos.

A ieșit în stradă la Cluj în 21 decembrie 1989, alături de cei care-și doreau să se poată exprima liber, n-a contat că ceilalți, destul de mulți, așteptau timorați. N-a cerut niciodată nimic pentru ea, laurii i-au cules descurcăreții, adaptabilii, învingătorii. Doina Cornea s-a retras din tot ceea ce a însemnat politica, a preferat să fie militantul civic dezinteresat, preocupat doar de temele majore ale societății.

Și totuși, având-o alături pe Doina Cornea, pentru cei care au reușit să-i înțeleagă principiile și fermitatea clar exprimată, a contat mult.

Liniștea s-a așternut peste trupul fragil al Doamnei Doina Cornea, dar cuvintele domniei sale, exemplul pe care l-a oferit țării, sigur vor continua să existe peste ani și ani!

Odihniți-vă în pace, Doamnă Doina Cornea!

Ion Mariș

 

NR.În fotografie Doina Cornea, alături de Corneliu Coposu și Laurențiu Ulici, la unul din primele simpozioane organizate de Fundația Academia Civică în mai 1993, la Sighet. La simpozionul internațional “Închisoarea de la Sighet, de la adevărul istoric la judecata istoriei” desfășurat la Școala de Muzică – Sala “George Enescu”, au fost prezenți peste 300 de istorici și cercetători din 12 țări, inclusiv SUA.

(Foto: Florentin Năsui)

 

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Am fost de față. Alături de cei trei din fotografie au fost și fiicele lui GH. I. Brătianu și mulți alții încă…
    Au fost trei zile de trăire intensă în care toate aceste „lumini” au strălucit aproape orbitor, ca o constalație magică, la Sighet…
    Acum cînd ele s-au stins, cerul nostru moral pare opac…
    Nu mai e nimic de spus: totul a rămas de făcut…
    Să nu le uităm mesajul!

oferta-wise