După ce a terminat cu bine și foarte bine școala un grup de elevi sigheteni a plecat la Mare, nu (doar) pentru distracție ci pentru a participa la o competiție importantă de șah: Festivalul Internațional de Șah – FISCA 2024.
Festivalul Internațional de Șah Cap Aurora – FISCA 2024 se desfășoară în perioada 28 iunie – 07 iulie 2024 la Jupiter – Cap Aurora.
Elevii sigheteni participă la trei categorii de șah clasic: Turneul A (copii până la 8 ani, sistem elvețian, 6 runde), Turneul B (copii peste 8 ani și până la 10 ani, sistem elvețian, 8 runde) și Turneul C (copii până la 14 ani, născuți după 01.01.2010, sistem elvețian, 8 runde). Turneele sunt omologate de către Federația Română de Șah și FIDE (Fédération Internationale des Échecs).
La Turneul A participă Bordea Victor, Moșneagu Raluca-Daciana, Perța Antonie-Ioan și Pop Ilinca.
La Turneul B s-au înscris Bordea Maria, Chindriș Alexandru-Tudor, Dobra Miruna-Ioana, Lenghel Sonia-Mara, Nemeș Amalia-Ioana, Pop Maria, Tsiple Maksymilian-Ivan.
La Turneul C au fost înscriși cei mai mulți elevi sigheteni: Ananie Cosmin-Dacian (ELO 1434), Coman Alexandru (ELO 1492), Mintău Iulian, Moșneagu Iulia-Maria, Perța Eduard, Sofineti Alexandru-Mihai (ELO 1545), Sofineti David-Andrei (ELO 1700) și Țiple Darius.
Până acum s-au desfășurat primele patru runde, ultimele runde se încheie Sâmbătă, 06 iulie 2024.
Elevii sunt însoțiți de Ioan Costiuc, antrenorul și președintele SC SIG-MAR Sighet, dar și de părinți iubitori de SM (Șah & Mare).
Tinerii șahiști clasați pe primele locuri vor fi recompensați cu premii în obiecte și bani.
Vom reveni – suntem convinși! – cu o… mare veste la încheierea competiției internaționale șahiste de la Jupiter – Cap Aurora.
I. Mariș
Pentru cititorii mai putin avizati, sistemul elvetian la sah presupune jucarea unui numar fix de partide de catre fiecare jucator (nu joaca fiecare cu fiecare si nici eliminatoriu ), in fiecare runda adversarul fiind desemnat prin tragere la sorti dintre jucatorii cu acelasi numar de puncte ( sau cu diferenta minima de puncte). In felul acesta cu fiecare victorie obtinuta , jucatorul va infrunta adversari din ce in ce mai tari si invers, daca acumuleaza infrangeri, jucatorul va primi adversari mai slabi, apropiati de nivelul sau.
Sistemul elvetian permite organizarea de concursuri cu sute de participanti, dar cu durata fixa.