Actualitate Cultură Știri

Eminescu s-a așezat definitiv la Sighet!

foto: Ion Mariș
image_printPrinteaza

Mihai Borodi a plecat spre Cer în urmă cu câteva luni (mai 2019), dar ni l-a lăsat pe pământ pe Eminescu! Pe pământ sighetean, la capătul străzii Mihai Eminescu s-a așezat în tihnă, de sâmbătă 12 octombrie 2019, Eminescu.

Sculptorul Mihai Borodi s-a dus în eternitate lângă Mihai Eminescu. Probabil stau la povești și, Doamne!, au ce-și povesti… au trecut – fiecare într-o altă epocă – prin multe „scene” aproape comparabile, precum zis-a poetul „Alte măști, aceeași piesă/ Alte guri, aceeași gamă“ dar, toate s-au sfârșit cu bine, Mihai Poetul și Mihai Sculptorul și-au găsit liniștea. Amândoi pe Insula Nordului.

A fost o zi minunată de toamnă sâmbătă, când tineri și vârstnici, de aici și de peste Tisa s-au oprit în Parcul Grădina Morii să-i spună Eminescului cât de multă poezie se ascunde în Sighetul Marmației. Și poezie, și cântec, și patimi, și orgolii, și filosofie, și teatru, căci toate dau măsura nivelului intelectual al unei comunități.

Primarul Sighetului și-a dorit bustul lui Eminescu și aici, pentru a-l lega de Eminescu din Slatina (Ucraina). Da, acesta a devenit un proiect frumos, sprijinit de oameni generoși (Dan Ofrim, Alex Tivadar, dr. Grigore Turda, Adriana Curmei, Florin Marina, Marius Calena, Adi Ieudean etc.).

„Zică toți ce vor să zică,/ Treacă-n lume cine-o trece;/ Ca să nu-ndrăgești nimică,/ Tu rămâi la toate rece.”

M-am întâlnit cu sculptorul Mihai Borodi înainte de ultima lui plecare în Franța, de unde s-a întors definitiv acasă și, mi-a povestit și detailat câteva aspecte care-l frământau. N-a fost să fie învingătorul „rece”, îl intrigau măștile ce-l înconjurau temporar dar, dorințele lui – credea – prindeau contur. Își căuta alinarea și prin/cu Eminescu.

Până la urmă, ce contează este că pe lângă busturile lui Ioan Mihaly de Apșa, Leonard Mociulschi și Ion Buteanu, Mihai Borodi a mai așezat un bust pe pământ sighetean, pentru nemurire. Să nu fiți supărați pe noi, nici tu, Mihai, nici tu, Mișu!

Stimați sigheteni, când vă veți plimba pe la Grădina Morii și veți trece pe lângă bustul lui Eminescu încercați să vă amintiți câteva versuri de-ale marelui poet. Acesta să fie mesajul vostru pentru respect și pomenire!

Ion MARIȘ

Video: Ion Mariș

 

oferta-wise

4 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  • Mihai si Mihai…
    Mihai Eminescu si Mihai Borodi, talente si vise trecute în eternitate, in aceste zile ne-au dat binete in frumosul parc Grădina Morii! Roata morii, pentru ei se învârte mai departe prin ce ne-au lăsat moștenire strălucirea versurilor si strălucirea marmurei! Pentru ei, acum toate-s reci, doar amintirea lor a rămas in sufletul nostru, caldă! Versuri cioplite in piatra, sunet de slove daltuite pentru eternitate, Astrii ceresti, care stralucesc pe cerul lumii, piatra rece de mormant, strajuita de aromaticii tei, langa o poarta maramuresana,
    atrag priviri si amintiri, doua vieți zbuciumate, doua vieți curmate mai devreme, unite prin bustul ce reflecta frumusetea si maretia versurilor, prin dalta, inscrise in memoria noastra! Trecem, tristi si ingandurati, pe langa-o piatra frumos cioplita, inganand versuri din luciul lacului pe care barca amintirilor tresalta si codrul murmura frumusetea florii de tei, ce imprastie pe alei, aroma poeziei, Luceafarului, daltuit in marmura!
    Vers si marmura, Mihai si Mihai, suferință si viata zbuciumată, amintiri plăcute, încântă posteritatea! Vieți curmate, amintiri ce încă storc lacrimi, susur de ape, inspira muzica slovelor, stralucirea marmurei, Sighetul admira acum in miez de toamna, vie sa le fie amintirea!

  • Prezenta lui Eminescu e simbolul identitatii romanesti a spatiului geografico- spiritual al Maramuresului !

  • Aceasta margine de oras, Gradina Morii, este un spatiu de o rara frunusete, de inspiratie poetica, as putea spune. Cred ca i-ar fi placut mult marelui poet, M. Eminescu, sa se plimbe prin aceste locuri. Daca aceasta alee este „sparta”, cum se spunea, ea se poate aduce la un aspect foarte placut, fara costuri enorme si s-ar favoriza mult si plimbarile sanatoase pe acolo, gandind sau spunand si versuri. Un proiect simplu, care depinde de conducerea orasului.

oferta-wise