Actualitate

Eroismul feminin maramureșean – înv. Maria Ionescu (1926-2021)

Maria Ionescu (foto: Memorialul Sighet)
image_printPrinteaza

A trecut la cele veșnice la Dragomirești (Maramureș) la o vârstă venerabilă, doamna învățătoare Maria Ionescu (născută Ilban), una dintre ultimele femei supraviețuitoare ale temnițelor comuniste din România și unul dintre ultimii deținuți politici din Maramureș.

Tânără învățătoare și având un copil mic de 1 an, Maria Ionescu este arestată în 1949 împreună cu tatăl, mama și soțul ei sub acuzația de susținere a partizanilor din grupul Popșa (tatăl ei, Ioan Șt. Ilban era unul din liderii grupului de sprijin din Dragomirești).

Arestată cu copilul în brațe, Maria Ionescu este presată timp de 10 zile să predea copilul. Va accepta doar după eliberarea mamei ei, căreia i l-a încredințat (aceasta fusese însă în prealabil bătută până a leșinat). A fost dusă la Securitate la Sighet apoi închisă pentru o anchetă mai îndelungată la Oradea (a petrecut 18 zile la celula neagră, în întuneric și miros de urină și fecale) apoi, după condamnarea de la Cluj, a executat detenția la închisoarea pentru femei Mislea (jud. Prahova) alături de 520 de deținute, elita feminină a țării (multe fiind studente legionare, dintre ele Aspazia Oțel îi va păstra o frumoasă amintire), fiind eliberată în 1952. Întoarsă acasă, va fi supusă la alte nedreptăți și privațiuni. După 1989 se va implica activ în renașterea parohiei greco-catolice din comună și în acțiunile închinate memoriei luptătorilor anticomuniști din Maramureș.

Înmormântarea a avut loc sâmbătă 29 mai la Dragomirești și a fost oficiată de episcopul greco-catolic de Maramureș, P.S. Vasile Bizău împreună cu un grup de preoți, cu participarea primarului Vasile Țiplea și a multor consăteni și cunoscuți. Luările de cuvânt au evidențiat valoarea morală a Mariei Ionescu în contextul rezistentei anticomuniste din Maramureș, Dragomireștiul fiind unul dintre centrele fierbinți ale acestei rezistențe. Ultimii 3 supraviețuitori din Dragomirești sunt Ioan Ilban (Sighet), Aurel Vlad (S.U.A.) și Vasile Bizău (Franța).

Preot prof. Marius VIȘOVAN

Sursă foto: Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Se sting rand pe rand facliile moralității si iubirii de națiune si Tara! Au mai rămas cateva sa duca mai departe, mărturia chinurilor provocate de regimul bolsevic-securist! Doar acești OAMENI puteau relata adevăratele crime ale comunismului împotriva celor care nu au uitat niciodată că sunt români ei au cunoscut adevărul crunt, au suferit si nu au îngenuncheat în fața bestiilor rosii, susținători a ideilor si propagandei venite dinspre Răsărit! Cinste si onoare in memoria celor care au părăsit aceasta lume, supraviețuind multi ani, ca sa ne spuna adevarul „adevarat”! În veci, fie-le odihna linistita!

  • Pentru cele pamantesti, fie-i tarana usoara, pentru aceea care a fost onorata Doamna Maria Ionescu, O eroina de o demnitate si solidariteta umana, cu o rezistenta de neinvins, in lupta pentru spiritualitate, pentru credinta si libertate, pentru dreptate sociala, impotriva tuturor impilarilor si abuzurilor ideologiei atee comuniste. Ea a luptat alaturi de ceilalti razvratiti localnici impotriva incalcarii celor mai elementare drepturi sociale, lund drumul caznelor cumplitelor inchisori ale vremurilor, fiind despartita de un copil de numai un an. Acum ea se gaseste printre Ingeri, in rasplata Domnului. Un omagiu profund pentru acest model de viata, in deplina ei onestitate umana si spirituala. Au tinut femei sa nasca in inchisori, au chinuit pe afara copii micii, care tipau catre parintii inchisi sa-i salveze, fortand astfel de santaje pentru marturii mincinoase Au dus familii cu copii mici in deportarile din Baragan, sub cerul liber, au separat si desbinat multime de cupluri familiare, obligand partenerul liber sa se desparta de cel inchis, sub diverse santaje, mai ales asupra copiilor. Unele au ramas destramate pana la sfarsit, fie ca cel plecat nu s-a mai intors, fie altii n-au acceptat compromisul. Au mai folosit si alte proceduri si mijloace pentru a crea din oameni, neoameni, acesta fiind tabloul abject de transformari din ideologia comunista. care a tras dupa el atatea victime, cu atatea consecinte catastrofale, care razbat si se vad si azi.😢😢😂😂🌹🌹🙏💞Gh. Barcan.

oferta-wise