Actualitate Cultură Știri

Euroscola CNDV – Impresii la final de proiect

image_printPrinteaza
Jurnalul „Educația schimbă vieți”

Nu m-am considerat niciodată o mare admiratoare a tradiționalului, până acum nimic nu m-a impresionat în mod special. Însă, făcând parte din echipa Euroscola CNDV, lucrând la proiectul național „Educația schimbă vieți” pe care noi l-am numit „Prin tradiție și educație spre autenticitate și bunăstare”, am descoperit un univers nou, nebănuit, iar prin ochii domnului Mihai Dăncuș, o enciclopedie a etnografiei, încep să privesc satul maramureșean la alte dimensiuni.

Toată informația pe care am asimilat-o, toate sentimentele pe care le-am trăit, m-au copleșit, mi-au deschis ochii spre noi idealuri, m-au ajutat să evoluez, să mă dezvolt pe plan personal, mai ales spiritual. De aceea, Euroscola va rămâne pentru mine o echipă de suflet, un proiect cu, despre și pentru elevi dornici să învețe, să se descopere, să își găsească chemarea profesională și să muncească pentru a fi cei mai buni. Plecăm, precum Mihai Dăncuș odinioară, ca să învățăm și ne întoarcem pentru a oferi Maramureșului, cu aceeași dăruință și iubire tot ce am dobândit și merită transmis și altora. Să știi să păstrezi tradiția, să o transmiți mai departe e o formă de educație.

Prin activitățile pe care le-am realizat la Muzeul Maramureșean, la Centrul Cultural, la școlile din Sighet și împrejurimi, la Facultatea de Geografie, pe Valea Cosăului, în satele Sârbi, Budești, Călinești, am încercat să aplicăm cuvintele domnului prof. dr. Mihai Dăncuș: „Toți suntem buni la ceva. Trebuie doar să descoperim talentul și să-l dezvoltăm.” Astfel, prin discuții deschise, dezbateri, ateliere, discursuri sau discuții cu absolvenți ai liceului nostru, ne-am documentat, am aflat și am fost încurajați pentru a alege un drum profesional de la a cărui lumină să nu ne îndepărtăm. Cel mai mult ne-au încurajat cele două coordonatoare ale proiectului, prof. Cornelia Hotea și prof. Luminița Colopelnic, cărora le mulțumim că ne-au ales, că au recunoscut talantul din noi, cei 20 de elevi din echipa de proiect.

Întâlnirile cu meșteșugari, artiști, profesori, muzeografi, arhitecți și alți specialiști în diverse domenii m-au ajutat să înțeleg rolul educației, ba mai mult, cât de important este ca aceasta să fie constantă în viața individului, tocmai pentru a nu-și pierde identitatea. Afirm aceasta, convinsă fiind că educația este cea care îl definește pe om căci numai prin intermediul educației putem fi piesa care să schimbe în bine societatea în care trăim.

La sfârșitul proiectului #EuroscolaRo2019, ne așteptăm ca tinerii cu care ne-am întâlnit în desfășurarea activităților, să realizeze cât de importantă este o educație bună, câtă însemnătate are alegerea unei profesii, prezența disciplinei și a unui ideal și cât de remarcabili sunt oamenii care dau dovadă de toate acestea și mai mult, le pun în slujba comunității. Sfatul meu, ca membru al acestui proiect, este: „Visați, învățați, plecați dacă asta vă doriți, dar întoarceți-vă acasă și faceți din acest loc un ideal al tinerei generații!”

Carla POP
clasa a XI-a C
C. N. „Dragoș Vodă”

P. S.: Proiectul s-a încheiat, dar jurnalul „Educația schimbă vieți” continuă.

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise