Actualitate Social

Evreii din România – participanți la Primul Război Mondial

image_printPrinteaza

La intrarea României în război, la 15 august 1916, alături de Puterile Antantei și împotriva Puterilor Centrale, majoritatea evreilor din România, care au participat la Primul Război Mondial, nu erau cetățeni români, dar au luptat pe front cu patriotism, ca și în campaniile anterioare. Au îngrijit bolnavi, au donat efecte pentru front, au strâns fonduri pentru Armata Română și Crucea Roșie și au suferit împreună cu toată populația condițiile ocupației germane și ale refugiului, lipsurile și epidemiile.

Conform lui Wilhelm Filderman (președinte de facto al Uniunii Evreilor Pământeni în perioada Primului Război Mondial) în lucrarea sa „Adevărul asupra problemei evreiești în România în lumina textelor religioase și a statisticei” (1925, pp. 216-217): dintr-un număr total de 230.000 de evrei din Vechiul Regat, au fost mobilizați 23.000 de evrei, au murit 882, au fost răniți 825, au căzut prizonieri 449 și au fost dați dispăruți în luptă (neidentificați) 3.043.
Imaginea cuprinde câteva portrete de militari și medici participanți la lupte, decorații primite etc. în Marele Razboi.

Sursa: LUAH 5778 – CALENDARUL F.C.E.R – Cultul Mozaic 1917-1918, Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România.

(material primit de la dl. PETRU GANZ – Comunitatea Evreilor Sighet)

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  • Un prilej să ne amintim și valoroasa lucrare (bilingvă, română/engleză) a regretatului jurnalist sighetean Ioan J. Popescu (trecut la cele veșnice în 2017): „Ghiborim. Evrei sigheteni în Primul Război Mondial”, apărut la Editura VALEA VERDE, în 2015.

    Așa cum repeta mereu Primo Levi: „memoria nu e doar o moștenire, ci și o datorie”:

oferta-wise