Inspectoratul Școlar Județean Maramureș a premiat și anul acesta olimpicii Maramureșului, organizând, susținând financiar și spunând „DA!” proiectului „Tabăra Olimpicilor! Maramureșul susține excelența”, care s-a desfășurat în Budești, în perioada 21-25 august, pentru disciplinele istorie, geografie și socio-umane.
Despre această tabără, ne vorbește și domnul inspector general adjunct la ISJ Maramureș, căruia i-am luat un scurt interviu.
Catrineț Deneyrra Maria: Cum vă numiți și în ce calitate vă aflați astăzi aici?
Muntean Ioan: Numele meu este Ioan Muntean și sunt inspector general adjunct la ISJ Maramureș și am făcut astăzi o vizită de lucru în tabăra de istorie, geografie și socio-umane, unde sunt elevii care au obținut rezultate la concursurile și olimpiadele naționale. Această tabără face parte dintr-un proiect al Consiliului Județean Maramureș, care susține excelența și a oferit celor peste 400 de elevi implicați la nivel de județ această oportunitate de a petrece trei zile împreună cu profesorii coordonatori în diferite locații din județ, fiind o recompensă adusă celor care au obținut performanțe, o mică recunoștință din partea Consiliului Județean pentru ceea ce fac ei.
Catrineț Deneyrra Maria: Cum ați descrie dumneavoastră aceste clipe petrecute alături de elevii olimpici ai Maramureșului?
Muntean Ioan: Am simțit că elevii se bucură de ceea ce se întâmplă în aceste tabere, sunt foarte încântați, iar profesorii care îi însoțesc le-au oferit mai multe posibilități de a-și petrece timpul aici, de la activități pe parte educativă, științifică, la activități extrașcolare, drumeții, diverse jocuri pe care le-au făcut aici, jurnalele pe care le prezintă chiar în acest moment, fiind foarte entuziasmați și cu siguranță își doresc ca și la anul să revină, însă acest lucru depinde în primul rând de ei și dacă vor reuși să obțină aceeași performanță. Cred că toți cei care au participat la aceste tabere au fost mulțumiți, au fost bucuroși că munca lor le este răsplătită.
Catrineț Deneyrra Maria: Cum credeți că ar trebui să încurajăm elevii pentru a obține performanțe școlare?
Muntean Ioan: Aici sunt un cumul de factori. În primul rând ține de dorința elevului, dacă el își dorește într-adevăr să facă performanță, dacă în spatele lui există un profesor care să-l susțină, există și o familie care să susțină acest lucru. Acestea sunt lucruri care trebuie puse împreună, pentru că performanța unui elev se obține doar în momentul în care un profesor îl descoperă și reușește să-i fructifice acel talent, acea pasiune a lui pentru a face performanță. Este foarte importantă existența colaborării între elev și profesor. În altă ordine de idei, cred că de la nivel decizional și pentru că tot suntem într-o tabără susținută de Consiliul Județean Maramureș, în ultimii ani autoritățile județene și mai ales Consiliul Județean a încurajat performanța, de la a premia elevii șefi de promoție, a-i premia pe cei care au obținut nota 10 la Evaluarea Națională, cei care au obținut 10 la Bacalaureat, cei care au avut rezultate la olimpiadele naționale… Sunt forme prin care încercăm să încurajăm performanța, să o susținem și într-un cuvânt, să-i răsplătim. Sper ca toate aceste acțiuni să-i facă astfel încât la anul, județul Maramureș, prin elevii pe care îi școlarizează să obțină mult mai multe premii la etapele naționale, tocmai pentru că și autoritățile vin să-i sprijine în acest sens.
Catrineț Deneyrra Maria: Mulțumim pentru interviu și dorim să ne revedem din nou la anul la cea de-a III-a ediție a proiectului.
Muntean Ioan: Mulțumesc și eu pentru pentru oportunitatea pe care mi-ați oferit-o pentru a spune câteva cuvinte și cu siguranță la anul ne vom reîntâlni.
Am vorbit și cu câțiva dintre olimpici și… ce credeți? Au reprezentat cu mândrie Maramureșul și de aceea le-am adresat și lor câteva întrebări: „Cum se numesc? Ce olimpiadă reprezintă? Cum ar descrie experiența lor în această tabără? Care e ideea pe care doresc să ne-o împărtășească?“
Mă numesc Coman Cristi Andrei și am reprezentat olimpiada de istorie și vin de la Liceul Petru Rareș, Târgu-Lăpuș. Această tabără mi-a oferit oportunități noi, am cunoscut persoane noi, în special cu care am legat prietenii și le recomand tuturor să participe la această tabără. Maramureșul reprezintă o zonă interesantă din toate punctele de vedere, cu bogății naturale și spirituale, care ne marchează trecutul nostru, patrimoniul nostru și noi suntem datori să conservăm și să păstrăm aceste bogății și minuni ale noastre.
Mă numesc Nistor Bianca Cristina, sunt de la școala Gimnazială nr. 1 Leordina și am reprezentat concursul „Memoria Holocaustului” care s-a ținut la Colegiul Național „Dragoș-Vodă“ din Sighetu-Marmației. Am avut o experiență minunată, fiind prima mea tabără, doar cuvinte de laudă, fiindcă mi-a plăcut totul. Ideea mea pe care doresc s-o v-o împărtășesc este că învățarea este cheia multor oportunități și vei fi răsplătit la un moment dat, de aceea doresc să spun că învățarea este importantă în viață.
Numele meu este Dzabeniuc Vladimir Anton, vin de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai“ din Baia Mare și am reprezentat olimpiada de geografie. Pentru mine, a fost o experiență foarte plăcută, deoarece îmi place mult să ies la munte și a fost o ieșire din cotidian, o ieșire în natură nu strică niciodată.
Marele istoric Henry Brooks Adams susține că „Un profesor își pune amprenta asupra eternității; el nu poate ști niciodată până unde poate ajunge influența lui“. Afirmând acest citat, consider că alături de cei cinci profesori: Marius Voinaghi, Iuga Nicolae, Tăut Gheorghe, Viorica Stețcko, Diana Cristea, care s-au dedicat în întregime acestui tablou pe care l-am pictat împreună, fiind artiștii, geografii și istoricii propriei capodopere. Mulțumiri speciale domnului inspector școlar Marius Voinaghi, coordonatorul acestei tabere și cel care a făcut cuvântul „imposibil“ să-și piardă sensul.
Am așternut aceste gânduri minunate și în jurnalele noastre , care au fost date glasului în ultima zi. Doresc să vă prezint și pagina mea de jurnal.
25.04.2023
Budești
Dragă jurnalule,
Am fost ținută captivă într-un basm, care începe cu „A fost odată ca niciodată <<Tabăra Olimpicilor! Maramureșul susține excelența. >>“ și continuă cu bagajul cunoștințelor noastre, învăluind Maramureșul într-un tărâm al basmelor, al poveștilor transmise prin viu grai, al ținuturilor și orizonturilor pe care am pășit timp de patru zile. Îmbinând realul cu umanul, distracția cu învățarea, excelența a ajuns pe cele mai înalte culmi ale Maramureșului, arătându-ne bogăția istorică, geografică și culturală a ținutului nostru. Un program care mi-a atins sufletul, trezindu-mi dorința de a nu mă mai trezi din acest basm minunat. Reprezentații binelui sunt profesorii noștri, care ne-au călăuzit pașii, asigurându-se că plecăm acasă încărcați pozitiv, cu multe cunoștințe și dulci amintiri de împărtășit. Cum fiecare poveste are un sfârșit atipic „Ș-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa…“, povestea noastră nu se termină aici, ci continuă vara viitoare, la ediția a III-a a taberei de vară, educația învingând din nou.
Olimpica ta,
Catrineț Deneyrra Maria
Adaugă comentariu