Actualitate Sport

Fetele de aur ale Sighetului performere la strategii! (autor, Ion Mariș)

image_printPrinteaza

Știm cu toții că Sighetul – din păcate! – suferă la toate capitolele vieții socio – economice. Ne consolăm – de mult prea mulți ani – cu ideea că performanțele „localizate” la Sighet sunt rarisime și țin de eforturile individuale făcute de familii, sponsori privați, cetățeni pasionați, manageri pe… cont propriu. Instituțiile publice s-au cam  dezobișnuit să se ridice, cu entuziasmul specific profesioniștilor adevărați, la nivelurile pe care orice activitate/ proiect/ competiție o presupune, atunci când simțul datoriei și implicării o cere. Sunt oare prea… pesimist?…
Când putem semnala câte o mare performanță „asociată” Sighetului, simțim că se mai ridică vălul „degradării” de pe imaginea unui oraș care mai continuă să existe datorită unor obiective „izolate”: Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Muzeul Satului, Casa – muzeu Elie Wiesel și… vă las să completați dacă am uitat ceva!
Performanțele Sighetului sunt – în general – conectate cu generația tânără, cea care zăbovește destul de puțin în municipiul nostru, înainte de a-și lua definitiv zborul, plecând în căutarea oportunităților firești din alte orașe din țară și din lumea largă.

Azi vom vorbi despre aur, medalii de aur, locuri I, cupe ale învingătorilor, adică despre muncă intensă, antrenament continuu, seriozitate și, din nou, despre tineri, mai precis despre tinere strălucitoare care, cu sclipirea minții, „povestesc” prin/ cu inteligență despre un oraș în care mai există… performanță!
Cele trei grații ale inteligenței, componente ale echipei CSM Sighet, tinerele Bătăgan Ilinca Petra, Hejja Irisz Hanna și CNDV-ista Trifoi Mihaela Ioana (antrenate de „veteranul” Ioan Costiuc) au reușit să câștige trei medalii de aur (și implicit locul I) puse în joc, la categoria 16 ani, de la Campionatul Național de Șah (Clasic, Rapid, Blitz), desfășurat la Iași, în perioada 13 – 20 iulie 2021. Din păcate, din motive obiective, o altă jucătoare talentată din echipa sigheteană, Larisa Covrig, nu a putut participa la acest campionat.

Toate informațiile le-am primit într-o discuție degajată, fără presiune și constrângeri, pe care am avut-o împreună cu dl. Ioan Costiuc și domnișoara Mihaela Trifoi. Am admirat cupele, diplomele, am primit informațiile direct de la sursă, am ascultat și-am identificat… combinația de succes!
Echipa sigheteană a luptat – pentru a urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului – cu puternice echipe din țară (Dinamo București, CSS Târgu Mureș, CS SMART Galați) și le-a învins! La toate categoriile (de la 8 ani la 20 de ani) au participat în total 130 echipe din întreaga țară. Fetele noastre – participante la categoria 16 ani – și-au mai adăugat în palmares și câte 10 puncte ELO. În jocul de echipă, Mihaela Trifoi a avut emoții, explicându-mi că „nu este ușor să joci în echipă, e mai puțin confortabil, presiunea este mult mai mare având în vedere că fiecare dintre noi își dorește să nu-și dezamăgească co-echipierele, joc cu o oarecare frică, pentru a obține un rezultat cât mai bun, ca să ajut echipa”.

Cu încrederea că vor urma și alte premii valoroase am „punctat” și eu cu o întrebare despre programul pentru perioada imediat următoare.
Da, e clar, cei care-și doresc performanță nu au timp de vacanță iar pentru Mihaela urmează Concursul Internațional Individual de la Arad (30 iulie – 06 august) și apoi, o provocare mai importantă, Campionatul European Individual Feminin de Senioare ce va avea loc tot la Iași (08 august – 20 august), unde va fi prezentă și Ilinca Petra Bătăgan. Și nu-i doar atât, spre finalul anului, în intervalul 01 – 10 octombrie 2021, va avea loc Superliga Feminină de Senioare.

Mihaela va participa la puternicele competiții internaționale din perioada imediat următoare cu dorința de-a juca cât mai bine, pentru a obține rezultate cât mai bune. „Sunt campionate de pregătire, voi juca în compania unor jucătoare foarte bune, mult mai experimentate și superioare mie, de la care consider că am doar de învățat; acesta este scopul meu principal: să învăț!”
Dl. Costiuc, antrenorul tinerelor, mulțumit de performanțele elevelor sale, mi-a promis că ne vom auzi cât mai curând cu vești și rezultate bune. Nu am de ce să nu-l cred, se pricepe la strategii (șahiste!) așa că aștept următorul „episod” de… aur!

Felicitări tinerei echipe sighetene, succese cât mai strălucitoare în toate „jocurile” pe care le va aborda!

Ion Mariș

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise