Actualitate Știri

Fostul deținut politic, Petru Codrea, a împlinit 90 de ani!

image_printPrinteaza

Domnul Petru Codrea a atins o venerabilă vârstă, o vârstă purtată cu demnitate de-a lungul multor ani zbuciumați, o vârstă care „recompensează” omul sincer, omul optimist, omul consecvent unui sens bine definit în viață!

Fostul deținut politic Petru Codrea împlinește azi, 21 februarie, 90 de ani. S-a născut la 21 februarie 1931 în comuna Vadu Izei, Maramureș, fiind unul dintre cei patru copii ai învățătorului Petru Codrea (1901 – 1993), ctitorul școlii de pe Șugău. Tânărul Petru Codrea a urmat Liceul „Dragoș – Vodă”, pe care nu-l finalizează, fiind arestat în august 1948, cu un an înainte de absolvire. Face parte din bine cunoscutul „lot Vișovan”, din primul grup de elevi dragoșiști arestați de autoritățile pro – bolșevice, instalate în România postbelică. Pentru apartenența la o „organizație subversivă” este condamnat la 3 ani de închisoare, parcurgând un cunoscut traseu al temnițelor „tradiționale” pentru acei ani: Sighet, Cluj, Jilava, Târgșor, Canalul Dunăre – Marea Neagră (colonia Valea Neagră – Peninsula).

Este eliberat în decembrie 1951 după care urmează încorporarea și stagiul militar – pentru alți trei ani – la muncă grea,  destinată condamnaților politic indezirabili regimului comunist, trecând pe rând, câte un an, prin localitățile Făget – Timiș, Herja lângă Aiud și Arcuș în apropiere de Sfântu Gheorghe. În ultima parte a „stagiului militar”, reușește să-și ia bacalaureatul la liceul din Sfântu Gheorghe. Se întoarce la Sighet în anul 1955 iar după un an (1956) se căsătorește cu Lenuța, fiica învățătorului Vasile Fodoruț (din Desești) și el fost deținut politic.

După două tentative nereușite de-a trece de vigilența securității și de-a se înscrie la facultate (la Cluj și București), abandonează speranța de-a face mai mult pe plan profesional, rămâne acasă, la Sighet, dedicându-se familiei și meseriei de tipograf în care se perfecționează (a absolvit Școala Tehnică Poligrafică din București în anul 1961).
S-a pensionat în anul 1990, după 33 de ani de muncă la Tipografia din Sighet și după o viață discretă, retrasă, pentru a nu mai intra în atenția neobositelor autorități comuniste de supraveghere continuă.

L-am căutat și l-am întâlnit pe domnul Petru Codrea pentru a-i transmite toată simpatia și respectul nostru; l-am  ascultat și i-am apreciat luciditatea, am văzut în omul de 90 de ani același român nepervertit de ideologii false, „probând” pe baza faptelor, a trecutului asumat, justețea unei lupte blocate de… oameni fără Dumnezeu!

Azi, seniorul Petru Codrea analizează de la „înălțimea” vârstei sale perioada de inumană teroare din viața tinerilor condamnați pentru un crez marcat de sentimentele firești ale patriotismului și credinței, privind înspre trecut fără mânie. Fostul deținut politic își poartă curajos și demn povara celor 90 de ani, cu gânduri luminoase, cu mulțumirea respectării idealurilor pe care nu și le-a renegat niciodată, dimpotrivă, vorbind cu același spirit tineresc despre foștii frați de… cruce. 

La mulți ani cu sănătate, domnule Petru Codrea!

Foto & text: Ion MARIȘ

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise