Actualitate Social

Gardienii Nordului apără… Sighetul!

image_printPrinteaza

Asociația „Gadienii Nordului” a fost înființată în anul 2019 de către câțiva tineri sigheteni pasionați de istorie și legați de o prietenie care, cu timpul, a contribuit la formarea unei… mici familii. Această familie a crescut și au urmat… faptele!

Anul acesta, în cadrul celei de-a X-a ediții a Festivalului Eternul Maramureș, gardienii au animat intrarea pe scena festivalului a actorilor prezenți la Sighet, care au făcut parte din distribuția filmului artistic „The Silversmith” – Argintarul. Producția, nominalizată inclusiv la un festival de la Hollywood, cuprinde scene filmate în mai multe locații din țară – printre care și Sighetul Marmației – și a fost oferită publicului sighetean în cadrul festivalului!

Vestimentația/ „imaginea” gardienilor a fost realizată de către Ștefania Adela Pop, recuzita istorică și „armamentul” au fost pregătite de către Alexandru Trifoi, Vida Radu-Ionuț, Kolcsei Alexandru-Ștefan, Cristina Ionela Gaga și alți voluntari din cadrul asociației, iar coordonarea voluntarilor și-au asumat-o Erika Geiszt si Codrea Bogdan.

Membrii asociației ne-au informat că „venim în fața domniilor voastre în calitate de Gardieni ai coloniștilor saxoni așezați de Regele Andrei al III-lea pe insula de la vărsarea Izei în Tisa, pentru a apăra un oraș imperial întemeiat aici, în Maramureș, la începutul secolului al XIV-lea.”

Dintre activitățile principale ale Asociației Gardienii Nordului reținem: organizarea de evenimente ce cuprind reconstituiri ale unor file de istorie, implicarea în „redarea” unor lecții de istorie în parteneriat cu instituțiile de învățământ, organizarea de manifestări publice, spectacole și alte activități de sensibilizare a comunității pentru cunoașterea istoriei, organizarea de cursuri, seminarii, conferințe, dezbateri, tabere și școli de vara, pe teme istorice, organizare, promovarea, coordonarea și sprijinirea unor activitați ștințifice, artistice, culturale și educaționale din diferite domenii.
Pentru susținerea activităților asociației, „gardienii” vor încerca să dezvolte și unele activități economice în vederea autofinanțării, în concordanță cu scopul și obiectivele asociației.

Succes Gardienilor pentru a reuși să reziste în lumea fascinantă a… reenactorilor!

Salut, Sighet!

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Gardienii Nordului apara… Sighetul

  Cativa tineri inimosi au infiintat mai recent, in 2019, o mica asociatie, care s-a marit, cuprinzator, adunand alte personae, cu adevarat iubitoare a Sighetului, spre a-i face bine. Acestia se remarca prin multe initiative, actiuni si fapte pentru Sighet. Astfel, in a X-a editie a Festivalului Eternul Maramures, au intervenit ca pentru filmul “Argintarul”, film nominalizat si la HolyWood, actorii din distributia acestuia, prezenti la Sighet, filmul cuprinzand mai multe locatii din tara (si cum sa lipseasca Maramuresul ?!), acestia au facut ca sa le fie oferit filmul si sighetenilor, in cadrul Festivalului.
  Oameni de nadejde, amintiti in articol, s-au ocupat cu entuziasm pentru vestimentatia gardienilor, pentru recuzita istorica si “armament”, precum si de coordonarea voluntarilor.
  Membrii sacestui grup vin in calitate de gardieni ai colonistilor saxoni, asezati in aceasta zona, dintre Iza si Tisa, de regale Andrei al III-lea, pentru a apara acest otras imperial, intemeiat aici in Maramures, la inceputul secoluluin al XIV-lea. El si-a pastrat independenta peste timpuri, s-a dezvoltat si este as cum il vedeti astazi.
  Asociatia Gardienii Nordului abordeaza evenimente favorabile dezvoltarii orasului, cum ar fi reconstituirea unor file de istorie, lectii de istorie, in parteneriat cu institutii de învatamant, organizarea unor manifestari publice, spectacole, alte activitati, seminarii, conferinte, dezbateri, tabere si scoli de vara, pe teme istorice, organizarea, coordonarea si sprijinirea unor activitati stiintifice, artistice, culturale, educationale, din diferite domenii.
  Vor incerca si dezvoltarea unor activitati economice, pentru a nu fi total dependeni de mana administratiei, care manifesta destula zgarcenie in proiecte de folos public. .Alte obiective si proiecte frumoase ale acestei organizatii, cu vietatea ei, sunt pentru dezvoltarea si cunoasterea, Sighetului, a Maramuresului, pe harta tarii si mai departe.
  Ma mira faptul ca lipseste orice interventie a specialistilor in domeniu, interventii, comentarii, sprijin si se poate ca asa frumoasa initiativa sociala sa ramana, ca multe altele, o postare plasata undeva, ca un tablou static dintr-o rama, pus sa atarne pe un perete.
  Personal adresez felicitari autorului “Salut Sighet” pentru aricolul interesant, fie si doar pentru efortul in cele relatate, fara o alta putinta, si urez Asociatiei „Gardienii Nordului” care apără… Sighetul” mult succes, mai ales sub aspectul economic amintit.
  Prof Gh. Barcan.

oferta-wise