Actualitate Sport Știri

GENIUS Sighetu Marmației s-a calificat la turneul final! (autor, Ion Mariș)

image_printPrinteaza

Cornelia Lucaci, handbalistă profesionistă, plecată de pe plaiurile maramureșene să joace în cele mai importante campionate din Europa, s-a întors acasă și încearcă, cu o ambiție și perseverență demnă de toată admirația să descopere și să crească talente, să le dezvolte și să le promoveze, pentru a demonstra că sportul poate fi practicat și-n cele mai… nordice locuri.

Cornelia Lucaci, născută la Sighet, a practicat handbalul de performanță atât în țară, în Liga I (Baia Mare), dar mai ales, a jucat de-a lungul anilor în campionatele puternice din Austria (6 luni), Germania (1 an), Ungaria (3 ani), Italia (6 ani). A fost, de asemenea, componentă a echipei naționale de junioare a României. Fiica dânsei, Ravasz Alexandra, este jucătoare de handbal în lotul național de senioare al… Italiei.

Cornelia Lucaci a revenit la Sighet în urmă cu patru ani – actualmente este profesor de sport la Școala Generală „George Coșbuc” – și a înființat Asociația Handbal Club GENIUS, a cărei președinte – antrenor este. Deși fără istoric spectaculos, Asociația Genius are deja rezultate frumoase pe tărâmul unui sport foarte iubit în România dar și la Sighet. Încă de la debutul activității, Genius s-a focalizat pe segmentul tinerelor de la 7 la 14 ani și începe deja să culeagă… roadele. La minihandbal, junioare V, în anul 2016, echipa Genius Sighet, s-a calificat în premieră la turneul final.

Iată că și în acest an, în 2017, echipa de junioare IV s-a calificat la turneul final feminin național, ce se va desfășura în Baia Mare (15 – 18 iunie 2017), unde participă echipe foarte puternice din București, Timișoara, Iași, Bacău, Craiova, Reșița, Galați, etc. care au fost repartizate în patru grupe. Echipa Genius Sighetu Marmației va juca în grupa a treia alături de CSS Bacău, ACS Unirea Dobroiești și HCU FEFS Craiova. Componența echipei de handbal calificate la turneul final include jucătoare de mare perspectivă: Brîndușa Sorina, Boiciuc Alisia, Pop Denisa, Romaniuc Denisa, Rusneac Mihaela, Andreicuț Andreea, Szakacs Ana, Utan Daria, Bârdaș Denisa, Jurj Denisa, Gridjac Melisa, Calena Anamaria, Botici Cristina, Pop Alexandra. Unele dintre tinerele anterior menționate sigur vor evolua pe viitor și în echipa României!… așa m-a asigurat doamna profesor – antrenor. Un aspect deosebit de important, demn de subliniat, 50 % dintre sportivele de care se ocupă doamna profesor Cornelia Lucaci, provin din mediul rural (Rona de Sus, Crăciunești, Tisa, etc.).

Să urăm succes tinerei dar ambițioasei echipe GENIUS Sighetu Marmației! Multă baftă!

Ion Mariș

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Salut Genius!
  Imi rade inima cand cineva scrie despre talentatele jucatoare de la Genius din Sighet.Cunosc evolutia acestui club,cunosc tinerele si tinerii handbalisti care activeaza in el dar mai important este faptul ca o cunosc pe „profesionista” antrenoare,conducator de club,profesor de sport,LUCACI CORNELIA.O stiu de cand era de-o „schioapa”timida,muncitoare si ambitioasa in a invata jocul cu mingea mica,la clubul scolar din orasul nostru.O fetita inaltuta cu un sut napraznic la poarta,se obosea sa invete handbalul,si l-a invatat bine ca a ajuns jucatoare de liga unu si apoi jucatoare internationala la mai multe cluburi din Europa.Talentul si priceperea dansei,astazi si-l foloseste pentru a performa tinere sperante ale handbalului sighetean si cu mari sacrificii,atat financiare cat si de desfasurare in sine a pregatirii sportive,a reusit si rezultatele se vad,calificarea si jocuri castigate in mai multe turnee finale,castigarea mai multor competitii handbalistice pentru copii si junioare,obtinerea de bine meritate,diplome,cupe si medalii!Intr-o perioada scurta a reusit ca din „nimic”sa cladeasca un club puternic de handbal,astazi doar pentru copii si juniori,maine sunt sigur,pentru liga nationala si de ce nu,cu participare in cupele europene,ca material uman si talent avem,dorinta este,mai trebuie o implicare mai puternica a municipalitatii,un sprijin mai mare din partea „tuturor” ca merita aceste mici talente care peste ani si ani de „transpiratie,efort si sacrificii vor ajunge sigur „jucatoare performante”de handbal,Nu este o lauda in vant numai de dragul ei,sunt cuvinte adevarate spuse dupa ce am vazut la „munca” handbalistele din acest club,le-am vazut in jocuri si turnee organizate de inimoasa presedinta a clubului in colaborare cu parintii jucatoarelor,si am avut ce vedea;organizare profesionista,respect pentru sport si spectatori.Pacat ca publicul uneori a uitat drumul spre sala polivalenta!
  Merita ca acest club sa fie scos in evidenta,merita tinerele sportive sa fie evidentiate,se merita a se cunoaste activitatile sportive ale CSH GENIUS! Sa le rasplatim „truda” prin publicarea si prezentarea rezultatelor muncii lor,pentru kilogramele de „sudoare” scursa la antrenamente si competitii,pentru durerile fizice suferite in timpul pregatirilor si al competitilor,si uneori a dererilor psihice provenite in urma faptului ca nu prea multi „oameni potentati”se intereseaza de acest inca mic club dar MARE prin realizari!
  Noi iubitorii acestui sport care am fost incantati de evolutia tinerelor handbaliste,le dorim succes la turneul final si de ce nu…o medalie si clasare pe podium ca merita acest lucru si ar fi ceva deosebit pentru istoria handbalului sighetean!Succes si sa ne revedem cu bine,indiferent cu medalie sau nu,deoarece sunt sigur ca vor avea o evolutie frumoasa si „profesionista”!!!

  • Felicitări și succes în continuare!Dar nu am înțeles de ce s-a eliminat din structura clubului sportiv școlar sighet aceasta disciplina?Ar trebui ca factorii de decizie(inspectorat,primarie)sa reintroducă acest joc sportiv în cadrul CSS Sighet!Asa s-ar evita situația penibila de la începutul anului școlar când css sighet a devenit structura,aparținând css Baia Sprie!

   • Va dau eu raspunsul in locul CSS Sighet,poate va multumeste!In ultimii ani,cand mai exista catedra de handbal,la pupitrul ei au venit numai profesori navetisti,neprofesonisti,care nu au fost interesati pentru selectie si performanta si nu au facut nimic pentru handbalul sighetean,ca traditia lui sa continue. In al doilea rand,cand a fost instalat actualul director,care avea specialitatea baschet si aceasta catedra nu exista,cei care mai functionau inca la club s-au gandit ca sa-i faca „hatarul” baschetbalistului si in planul de invatamant au desfiintat catedra de handbal si au infiintat noua catedra,baschetul!Si uita asa,a disparut un sport performant pe vremuri in cadrul scolii sportive si totodata din orasul nostru,cu toate ca,traditie a fost,material uman pentru selectie este dar nu a fost interes pentru handbal iar interesul si-a purtat fesul si baschetul s-a dezvoltat,acaparand tot iar handbalul nu mai exista!
    Pacat,mare pacat,si responsabili pentru disparitia handbalului se fac,noua conducere a scolii cat si vechii profesori navetisti care nu au avut nici un interes pentru mentinerea acestei ramuri sportive indragite de elevii sigheteni!
    Ceea ce am scris sunt din informatii,surse,care pot fi dovedite dar cea mai mare dovada ca acest sport este iubit in oras,este faptul ca din lipsa unei institutii unde sa se practice handbalul,a luat fiinta clubul particular de handbal GENIUS,unde performanta si profesionalismul este la el acasa,sportivii calificandu-se la mai multe turnee finale unde s-au clasat pe locuri mult ravnite de orase mari din tara cu traditie in handbal!
    Daca vrei se poate,lucru demonstrat de profesoara si antrenoarea Cornelia Lucaci care din” nimic” a readus handbalul la suprafata dar numai prin propriul efort,fara sprijin financiar si material,pe propile forte,prin munca si daruire pentru promovarea acestui sport,pentru care noi,cei care iubim acest sport,îi multumim daca altcineva nu o face!

oferta-wise