Actualitate Editorial Illuminati

Interbook – Gânduri de început pentru un proiect de suflet…

image_printPrinteaza

„Unele lucruri sunt iubite pentru că au valoare. Altele au valoare pentru că sunt iubite”. (C.S. Lewis)

Haideți să facem un scurt exercițiu de imaginație. Suntem în anul 1939, Germania, descoperind oroarea celui cel de-al doilea Război Mondial. De parcă tot acest tablou al morții nu ar fi de ajuns, trăim și într-o modestă familie numită Hubberman. Câți dintre noi am mai citi într-o astfel de lume? Câți am fi prinși în mreaja descoperirilor? Dar acum… ce ne oprește? Dacă pentru Liesel Meninger cartea devenise o adevărată comoară de care s-a ținut chiar și cu prețul vieții/libertății, noi de ce nu am putea măcar să o considerăm ca pe un tovarăș de drum?

Am fost întotdeauna de părere că nu trăim doar o dată, ci avem atâtea vieți câte cărți citim. Vrei să fii rege, zmeu, aviator, luptător, președinte sau să călătorești în Alaska, Coreea de Nord, SUA, cea de-a cincea dimensiune, dar în același timp nu te-ai depărta de responsabilitățile tale? Atunci… CITEȘTE ca să TRĂIEȘTI. Pe mine cărțile m-au salvat de disperare, lașitate, plictiseală, lacrimi. De multe ori mi-am cuibărit sufletul printre paginile volumelor cu satisfacția că, prin lectură, scap de povara existenței cotidiene. Și tot de atâtea ori am mers spre raftul bibliotecii la fel ca la cei mai dragi prieteni pentru a le spune motivul zâmbetului meu. Uneori m-au înțeles, alteori am încercat eu să înțeleg cum procedează familia mea de hârtie. Am crescut împreună, am asimilat informații împreună și, chiar dacă uneori o părăseam, ea mă aștepta tăcută tot în același loc.

📖 Citesc pentru că nu pot fi altfel.
👩‍🏫 Împart, adun, fac grafice și limite pentru că nu pot fi altfel.
✒️Și învăț… pentru că nu pot fi altfel. Toate acestea fac parte din mine. Peste adevărurile matematicii se potrivesc atât de bine povești de viață, lecții din trecut și idei pentru viitor încât cartea și științele exacte tind să realizeze un întreg greu de observat din perspectiva unora.

Îmi place să simt vibrația oamenilor fericiți, încrezători, înțelepți, dar mai ales cititori. Iubesc să stau în jurul lor și să îi ascult. De ce? Deoarece transmit emoție, dăruiesc iubire, așază câte o cărămidă la zidul cunoașterii, au curajul să greșească și puterea să învețe, vorbesc despre cărți ca despre vechi prieteni și, nu în ultimul rând, au puterea de a vedea frumosul indifrent de norul ce s-a așezat în fața lor.

INTERBOOK a apărut atât ca o provocare, cât și din pasiune pentru oameni și cărți. Ce facem dacă sighetenii chiar citesc și în Sighet nu a ajuns încă acest virus al ignoranței? Ce facem după ce citim o carte: cu cine o dezbatem, cum analizăm ingredientele care au lipsit, ce am învățat din ea și ce punem în practică? Într-o astfel de situație ce ți-ai dori mai mult decât un club de carte, o întâlnire între prieteni prin care să ajungi să te cunoști chiar pe TINE!

Miercuri (4 martie 20202) a avut loc prima noastră întâlnire. Mai sfioși sau îndrăzneți, pasionați de lectură sau doar curioși, dornici de cunoaștere sau de a lega prietenii, ne-am strâns pentru prima dată. Fără a aștepta recompense, ceilalți ne dăruiesc prietenia, înțelepciunea și timpul lor. Pentru toate acestea aș dori să vă mulțumesc tuturor celor care ați făcut ca acest proiect să devină realitate: participanților, Clubului Interact Sighet, echipei de proiect, The Coffe Factory… și nu numai.

➡️ Ce am făcut și ce vom mai face?
De toate… Pentru cei care încă nu știți, INTERBOOK este un club de carte destinat tuturor (indiferent de vârstă, școală, pasiune) celor care doresc să tranforme lectura într-o activitate cool de grup și astfel să fie creatori de viitor. Vom avea două întâlniri pe lună în care vom dezbate cartea, vom sta de vorbă cu diferiți invitați, vom avea parte de abordări la care nu ne-am fi gândit și vom cunoaște povești, frânturi de istorie. Pentru detalii puteți vizita pagina de facebook – CLUB INTERACT SIGHETU-MARMAȚIEI, iar pentru orice nelămuriri mă puteți contacta.

➡️Ce surprize pregătim și ce așteptări avem?
Știm că nu va fi ușor, dar un drum fără obstacole nu duce nicăieri. Vom fi uneori obosiți, alteori dezamăgiți că nu am putut face mai multe, dar întotdeauna vom fi dornici să vă întâlnim. Zâmbetele de pe fața voastră vor alunga orice umbră. Vă pregătim jocuri, activități practice, teste, provocări, deoarece o dragă participantă spunea că avem „apucături faine de tot” și îi dau dreptate.

➡️Ce înseamnă pentru mine INTERBOOK?
Curaj, ieșire din zona de confort, creativitate, prietenie, familie, lucru în echipă, solidaritate, empatie, comunicare, distracție, artă, cărți… Interbook a devenit o parte din mine!

Viața e o carte, iar noi o filă din ea. Haideți să ne scriem povestea în cel mai frumos mod posibil!

Gabriela MICH
Secretar Club Interact Sighet

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Fara indoiala, trecand printre oameni, in „lumea lor” – si nici nu poti trai altfel, izolat de aceasta lume – iti dai seama, chiar fara o preocupare deosebita, ca fiecare isi are modul lui de a fi, ceva specific si de esenta. Chiar doi gemeni, in general aflati in identitati afisate, formale, isi desvolta specificitati de viata proprie, care prezinta multe diferentieri semnificative, de la unul, la altul. Fara sa vrea, fiecare isi aseaza propriul „stil” de viata printre celelalte intalnite „pe drum”, comparativ, admirativ sau condamnabil, avand astfel posibilitatea descoperirii de modele de accept, de corectii, de apropiere de unele, sau departarea de altele.
  In multimea cartilor ce apar, legitimate, nu toate sunt elaborate pentru instructie in atatea domenii, sau pentru alte modele privind diferite particularitati de viata nesemnificative. Sunt si din acelea care privesc viata in trairea comportamentala, in formarea si ansamblul ei, a unui individ sau altul, sau a unor grupari sociale. Ea reprezinta, ca si o pelicula, un mod de manifestare dintr-o societate a timpului, a indivizilor ce o formeaza, reda modele de viata care exprima cultura, civilizatia, instructia si educatia, la un moment dat, progresiv sau retrograd, atat de diferentiat in cadrul unei natiuni, sau si mai mult, global. Deci in astfel de relatari sunt reprezentati oamenii, cu ce au ei mai specific, in trairile lor, atat de multe si diferentiate, de unde sa tot alegi si sa alegi bine. Sunt multe proiectii in care se gaseste omul, scos din realitatea lui, in toate modurile de manifestare a vietii, ca si in filme, in teatru si in atatea alte reprezentari culturale sau de alta natura.
  In acest articol se analizeaza cartea, acest prieten (sau inamic !) al omului, care-i poate fi oricand la indemana, il are la “buzunar”, cum se mai spune. N-as putea rosti ca am atatea vieti, cate carti citesc, pentru ca as fi prea multiplicat iar lumea ar fi peste masura de multa, peste masura de amestecata. Dar pot afirma, fara sa gresesc, ca fiecare dintre ele, cele legitimate, prezinta modele, varietati de traire, de viata, succese sau infrangeri, izbanzi si maretie sau caderi in lupta, cu multiple aspecte, motivatii, parcursuri si sfarsituri, in victorii sau deprimari, din care poti sa pastrezi, selectiv, mai mult sau mai putin. Fara ca autorul sa induca directii de urmat, filele cartii neavand caracterul unor retete obligatorii, insa paginile uneia sau alteia, izolat sau in ansamblu, te plimba prin vastul camp al trairilor umane, dintr-o parte sau alta, de peste tot, cu tot ce au ele, si-ti dau posibilitatea sa te imbogatesti cu unele, ori sa te desparti de altele si, sa-ti formezi propriul profil de viata si, la randu-ti, sa adaugi ceva din propria “bogatie”, din traiectoria vietii, la ceea ce deja s-a castigat.
  Frumusetea si nobila valoare a calitatilor umane, precum cinstea, demnitatea, credinta, spiritualitatea, curajul, solidaritatea, speranra, harnicia, modestia s.a. , castigate in cei 7 ani de acasa si imbogatite, apoi, prin carte, printr-o buna lectura, prin experiente, prin viata insasi, nu se afla in totalitatea lor, la unul, la altul sau la fiecare si ele sunt distribuite intr-o anumita densitate, dupa staruinta si silinta fiecaruia. Nici nu se poate face o ierarhizare umana dupa valoare acestor insusiri, dupa numarul lor, fiecare in parte si toate la un loc dau valoarea cuvenita; toate au frumusetea lor si imbogatirea cu ele depinde de fiecare. Asa cum s-a amintit, pe langa adevarurile matematice, ale stiintelor exacte, e bine sa fie asternute peste ele aceste stari comportamentale ,pentru a ne apropia de un intreg, de un adevar implinit de viata, fara stirbituri comportamentale. Cartea buna, cu noi, deschisa si citita, da o mai mare sansa de reusita, de frumusete, de viata implinita.

  Imi amintesc de cartile Preasfitiei Sale, Episcolul Ioan Suciu, numit si Episcopul Tineretului, ucis in temnita de la Sighet de tortionarii atei. Dansul, impreuna cu ceilalti episcopi martiri, a fost beatificat de Papa Francisc, in 02.06.2019, in Catedrala de la Blaj. De exemplu, cartile : Tinerete, Eroism, Mama, Pier Goirgio Frassati s.a. , ofera o lectura extrem de placuta, formativa, in sensul celor amintite. A iesit aceasta in evidenta si din tinuta model a grupului de elevi de la Sighet, “Lotul Visovan”, arestati de aceiasi tortionari utopici si necredinciosi, plecarera lor lasand un gol printre elevi.
  Initiativa si actiunea Clubului “ Interact Sighet”, este o benefica si placuta inspirate de invitatie la carte, la lectura si desbateri, care uneste si desvolta societate si caruia ii dorim mult succes, de care nici nu ne indoim.

oferta-wise