Actualitate Cultură Știri

În grădina lui Ion (Bledea): „Dialogul artistului cu prietenii” [FOTO] [VIDEO] – autor, Brîndușa Oanță

image_printPrinteaza

Sâmbătă, 15 iulie 2017, Ion Bledea și-a invitat și întâlnit prietenii – artiști, iubitori de artă, cunoscuți – pentru a-i delecta cu lucrările sale într-o ambianță familială oferită de galeria personală de… acasă. Evenimentul „Dialogul artistului cu prietenii”, demarat împreună cu Editura „Valea Verde”, a ajuns la ediția a III-a.

Douăzeci de lucrări recent create au fost amplasate pe simezele imaginare ale curții tapetate cu un covor verde, în ton cu natura, acolo unde se naște materia primă a artistului: lemnul.

Întâlnirea a fost „moderată” de prietenii lui Ion Bledea care au subliniat valoarea artistului și au prezentat publicului din grădină repere din biografia sculptorului. Ioan Dorel Todea, Ion Mariș, Mihai Dăncuș, Gheorghe Iancu, Valentin Rozsnyai, Ioan Tivadar și Adela Ștefania Pop au punctat, în mod personalizat, traiectoria artistului și rezultatele remarcabile pe care le-a obținut Ion Bleadea de-a lungul parcursului artistic.

Un moment aparte, sincer și sensibil a fost intervenția nepoatei artistului, Antonia  Ilaria Ștețiu, care și-a „elogiat” artistul-bunic-sculptor, menționând, printre altele, că din mâinile bunicului ei s-au născut peste 1.200 de lucrări.

Partea „oficială” a fost încheiată cu un frumos cântec de dragoste interpretat de cunoscuta culegătoare de folclor autentic și de păstrătoare a tradițiilor, Măriuca Verdeș.

Publicul a admirat lucrările expuse, cu o tematică diversificată și incitantă, s-au depănat amintiri, grădina devenind și un studio foto-video ad-hoc, participanții simțindu-se favorizați că intră în grupul de prieteni ai sculptorului Ion Bledea, artist care face cinste Sighetului și României.

La întâlnirea din grădina-galerie – de artă a lui Ion Bledea au participat aproape 70 de persoane.

Ne dorim să participăm la cât mai multe întâlniri în grădina-galerie – de artă a sculptorului sighetean Ion Bledea!

Urmăriți un film documentar (realizat în  2 ianuarie 2017, marca Green Valley Films) dedicat sculptorul Ion Bledea:

Autor, Brîndușa Oanță

 

 

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  • Tot respectul!
    Cine nu-l cunoaste,sau il cunoaste si nu a stat de vorba cu artistul,sculptor,Ion Bledea,are numai de pierdut!Eu am norocul sa-l cunosc de peste 40 de ani,aproape,de la inceputurile sale,pentru a devenii un adevarat artist.Stiu cu ce a inceput,stiu cat de mult i-a placut barda si lemnul,dalta si arta cioplitului!Daca a-i stat sau,stai de vorba cu sculptorul autodidact,Ion Bledea,intotdeauna discutiile aluneca inspre”meseria”sa si iubirea pentru a da noi forme de „viata”lemnului!Te uimeste simplitatea sa dar totodata complexa,te uimiste la el intrebarea,de unde atat talent?Raspunsul ,vine,din „munca si iar munca”din nopti si zile petrecute in atelier,din arta”mangaierii si alegerii”lemnului,din bucuria de-a creea „frumosul”,din dragostea sa pentru sculptarea si cioplirea a” ceva” mort pentru a-i da o noua viata!Dupa ce termina o noua lucrare,ceasta”traieste”pride viata si bucura privirea celui care-o vede!Ma mandresc cu faptul ca sunt prieten cu acest artist,sunt mandru,ca am fost coleg de munca cu el,sunt mandru ca traiesc in acelasi oras cu el!Sunt vorbe mari,dar le merita pentru-ca a dus numele Sighetului,peste tot,in afara tarii,unde,a fost apreciat si de fiecare data premiat pentru „sudoarea si bataturile”,sale,pentru „capodoperile”iesite din mainile si mintea „celui” care atunci cand s-a reintors de peste hotare,a ramas,acelas modest si muncitor artist,nu s-a ametit cu „gloria” si a trudit din greu pentru a creea ceva „nou”si placut pentru iubitorii de arta autentica!

  • FELICITARI, IOANE si la cat mai multe momente de reala valoare artistica pe care le provoci cu fiecare iesire a ta in public! Doar ca o sama de „vorbitori” ar trebui sa stea mult, mult mai in spate si mult mai demult!

oferta-wise