Actualitate Cultură Știri

Ion Bledea este… monumental! (autor, Ion Mariș)

(foto: Ion Mariș)
image_printPrinteaza

CentenART-ul lui Ion Bledea, expoziția oferită publicului sighetean, a fost o noutate pentru concetățenii artistului. Foarte mulți prieteni au fost prezenți la vernisajul expoziției din ziua de 04 decembrie 2018, având posibilitatea de-a se integra într-un micro labirint estetic, strecurându-se, eschivându-se printre opere de artă care vor dăinui în… labirintul timpului.

Ion Bledea a atins maturitatea artistică și, deși înaintează ușor în vârstă, anul 2018 a fost unul special, foarte prolific. A finalizat o lucrare monumentală dedicată Centenarului, amplasată în comuna Giulești și a reușit, în paralel, să creeze alte nouă lucrări de mari dimensiuni, având teme conectate tot la Unirea românilor. L-am văzut, începând din luna aprilie a acestui an, pe sculptorul sighetean muncind tinerește, luptându-se cu metri cubi de bușteni, modelându-i cu tenacitate, descifrându-le și devoalându-le esența, îmblânzind lemnul și transformându-l în artă. Zi de zi, Ion era prezent pe câmpul lui de luptă și repeta obsesiv în fața fiecărei bucăți de lemn brut, masiv: văd lucrarea. Vedea opera din spatele lemnului și-a dus o luptă totală cu timpul și cu el însuși ca să ne dovedească ceea ce știam: Ion este autodidact dar este un adevărat ARTIST. Până la urmă, valoarea artistică este dată de “produsul” final: dacă acesta place, dacă face să se destindă sufletul și mintea, dacă rezonează cu privitorul, restul nu mai contează. Ion își iubește cu ferocitate fiecare lucrare, sculptură, și-și permite ”luxul” de-a ne demonstra că este foarte bun. Are la activ, aproximativ 1.200 de lucrări, cele mai multe în muzeul lui de acasă, pe care-l îngrijește împreună cu soția lui, dar și altele, foarte multe, răspândite în întreaga lume, prin multe țări din Europa, Statele Unite ale Amercii, Mexic etc.

La expoziția CentenART-ului, pornită din sufletul lui Ion Bledea, prin “pădurea” de lucrări de mari dimensiuni (monumentale), însuflețite de ecoul și mângâierea dălții care le-a conferit o identitate supremă, spirituală, ascultau, admirau lucrările sigheteni convinși sincer că sculptorul nu trișează, este sincer și rezultatele sunt, dincolo de orice comentariu, indiscutabile.

Practic aceasta a fost prima expoziție – pe care am văzut-o “altfel” din clipa în care Ion Bledea s-a decis să accepte această provocare – în care privitorii – admiratori puteau să îmbrățișeze lucrările, să le examineze din toate unghiurile, să le pipăie, să le observe în detaliu fața și reversul, să se bucure de tridimensionalitate… palpabilă.

Ion Bledea, omul dintr-o bucată, cu iubirea lui necondiționată pentru modelarea lemnului, cu orgoliul lui de maramureșean dârz, cu bucuriile și supărările lui, cu prieteni și neprieteni, este în mod cert, vrând – nevrând, un brand al Sighetului, al Maramureșului.

După cum l-am văzut și simțit, anul acesta a fost doar de încălzire pentru Ion Bledea, iar anul viitor, când va împlini 70 de ani va fi de maximă efervescență, urmând să ne ofere câteva repere – momente remarcabile, cu aroma inconfundabilă de… lemn!

Ion MARIȘ

Foto: Ion Mariș

 

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • OMUL, lemnul si dalta!
    Il cunosc de-o viata, imi este prieten, il stiu de prin 1975-76, de cand modela cu dalta primele statuete din lemn, niste figurine alegorice ce reprezentau dracii iadului! De pe atunci vorbea cu dragoste despre lemn, despre valoarea lui si cum trebuie sa-l lucreze ca sa atraga admiratie! Cu timpul, a parasit Fabrica de Suruburi, plecand in patria lemnului la CPL, unde putea sa-si desfasoare marele talent care-l avea in arta cioplirii lemnului! Ambitios din fire, a invatat pe parcurs cum sa reprezinte formele, cum sa insufleteasca lemnul pe care-l lucra cu migala si harnicia maramuresanului, vrand sa demonstreze, mereu si mereu, ca intotdeauna poate mai mult si din mana lui, manuind cu talent barda si dalta, a reusit adevarate opere de arta!
    Stand de vorba de foarte multe ori, intotdeauna, principalul subiect de discutie, era si este, lemnul, sculptarea lui si ce are de gand sa faca in viitor! Niciodata nu arata ostenit de miile si miile de lovituri de barda si dalta, avea si are dorinta de a creea cat mai mult si mai frumos, sa transpuna in viata, ceea ce gandeste si in general, sa modeleze din lemn, omul in diferite ipostaze! Numai daca-l privesti cum lucreaza iti poti da seama de cat de mult iubeste lemnul si modelarea lui, il privesti si te intrebi, de unde atata putere de ceeatie si talent? Cu talent s-a nascut, dar l-a slefuit pe parcurs, ajungand un artist plastic, un sculptor in lemn desavarsit, un om care pune pe aceeasi linie,familia cu dragostea fata de arta,un OM,un artist care iubeste modelarea lemnului,mai mult ca orice,un ARTIST,un MESTER de clasa, care traieste pentru a crea, care, daca nu ar sculpta, viata pentru el nu are valoare!
    Felicitari, prieten drag, sa ai cat mai multa putere de munca, talent si ambitie ai si prin ce vei face in continuare, sunt sigur ca ai sa ne uimesti privirile! Lemnul te asteapta, mangaie-l si ne incanta cu noi creatii! Succes si multa putere de munca!

oferta-wise