Actualitate Interviuri Sport Știri

Performanță EXCEPȚIONALĂ pentru sigheteanca Larisa Covrig: locul VI MONDIAL la șah!

image_printPrinteaza

Larisa Covrig este în clasa a VII-a la C.N. “Dragoș Vodă” din Sighet fiind o elevă extrem de serioasă, silitoare, discretă, cu rezultate foarte bune la toate materiile. Pasiunea pentru șah pe care o are de la o vârstă fragedă o menține într-o permanentă stare de concentrare pe “câmpul de luptă” al celor 64 de pătrățele albe și negre. Este o “mică” regină ce-și gândește mereu strategia de învingător nu doar pe tabla de șah, ci și în viața de zi cu zi.

Salut, Sighet!: Tocmai te-ai întors acasă de la Campionatul Mondial Școalar de Șah de la Iași (desfășurat în perioada 23.04.2017-30.04.2017). Povestește-ne câte ceva despre competiția la care ai participat și rezultatele pe care le-ai obținut.
Larisa Covrig: Am reuşit să obţin locul 6 mondial, realizare care mă încântă foarte mult. A fost o competiţie dificilă, dar frumoasă. Cei mai buni jucători juniori din lume s-au adunat să pornească o luptă pe tabla de şah. Acest concurs a fost bine organizat, locaţia competiţiei a fost superbă şi s-a trecut cu succes peste problemele meteorologice.

Salut, Sighet!: Cine ți-a stimulat/activat pasiunea pentru șah?
Larisa Covrig: Pasiunea mea a început încă din clasa întâi, când profesorul a venit şi ne-a prezentat piesele de şah. De atunci, cu susţinerea părinţilor, am continuat să joc din ce în ce mai mult în competiţiile locale şi am început să joc şi în cele naţionale, până la performanţa de a juca în competiţiile mondiale.

Salut, Sighet!: La ce club/cluburi ești legitimată și cine îți este antrenor?
Larisa Covrig: Sunt legitimată atât la clubul local, C.S. Sig-Mar Sighetu Marmaţiei, unde am început antrenamentele cu dl. Costiuc Ioan, cât şi la un club foarte puternic din Satu Mare, LPS Satu Mare, unde îmi şi ţin antrenamentele cu dl. Cătălin Ardelean.

Salut, Sighet!: Care sunt cele mai importante rezultate/trofee pe care le-ai obținut până acum?
Larisa Covrig: Fiecare trofeu are importanţa lui, deoarece toate au fost câştigate cu multă muncă. Premiile dobândite care au cel mai mare renume sunt cele de la Campionatul Naţional (locul I – şah blitz, de mai multe ori argint – şah clasic, etc.) şi cele de la Campionatul Naţional Elisabeta Polihroniade (locul I x2 – şah clasic, locul I- şah blitz). Cât despre rezultate, cele care m-au făcut cea mai bucuroasă au fost locul 6 -Camipionatul Mondial Şcolar – şah clasic şi locul 4 – Campionatul Mondial Şcolar- şah blitz.

Salut, Sighet!: Cât muncește un elev/tânăr pentru a obține rezultate maxime, pentru a face performanță, în competițiile de șah?
Larisa Covrig: Obţinerea performanţelor, nu doar în şah, ci în orice domeniu, se realizează prin foarte multă muncă, zilnic. E nevoie de un surplus de informaţii şi cunoştinţe în domeniul respectiv, iar acestea se pot dobândi doar prin exerciţiu.

Salut, Sighet!: Ce întâmplare mai șugubeață îți amintești de la numeroasele concursuri la care ai participat?
Larisa Covrig: Îmi amintesc când eram la Timişoara şi am mers într-un parc. Era un parc de joacă, erau tot felul de locuri pentru căţărat. Am încercat unul care mergea deasupra unui lac cu nuferi şi mătasea broaştei. Eram foarte atentă la ce e în jur şi m-am dezechilibrat, sfârşind în lac. Când am ieşit, eram udă din cap până în picioare şi aveam atârnată pe umeri chiar mătasea broaştei. 🙂

Salut, Sighet!: La ce materii poți aplica principiile/ strategiile specifice șahului?
Larisa Covrig: În principal, şahul se potriveşte cu materiile realiste, în care toate informaţiile sunt simple, verificabile şi nu pot fi interpretate. Şahul, asemenea materiilor de profil real, se bazează pe logică şi pe înţelegere, teorie.

Salut, Sighet!: Dar în viața de zi cu zi?
Larisa Covrig: O partidă de şah e foarte asemănătoare vieţii, astfel că ai deschiderea (tinereţea), jocul de mijloc (vârsta mijlocie),  finalul (bătrâneţea). Din şah poţi învăţa multe lucrui care te ajută şi în viaţă. Trebuie să fii mereu atent, deoarece o greşeală în tinereţe îţi poate afecta bătrâneţea. De asemenea, te învaţă cum să procedezi în situaţii sub presiune, astfel că stresul dintr-o partidă de şah e mult mai mare faţă de cel dintr-un test. Trebuie să nu te laşi niciodată, deoarece nu ştii când ai şansa să repari tinereţea şi să ajungi fericit în bătrâneţe şi multe altele. Şahul e ca o bătălie, e asemenea vieţii.

Salut, Sighet!: Timpul de joacă/ relaxare este diminuat din cauza antrenamentelor “prea” intense la șah?
Larisa Covrig: Da, e adevărat. Timpul meu liber e foarte restrâns, dar asta nu e o problemă, deoarece merită efortul. Totul ţine de cum îmi organizez activităţile. În viaţa unui sportiv de performanţă nu există leneveală, deorece, oricum e destul de dificil să îmi administrez timpul pentru a avea parte şi de socializare.

Salut, Sighet!: Cine te susține financiar? Dacă ei există, ce sponsori ai? 
Larisa Covrig: În mare parte sunt susţinută financiar de către părinţi, majoritatea competiţiilor fiind susţinute în România.

Salut, Sighet!: Ce-o să te faci când vei crește mare? Șahist sau om de afaceri?
Larisa Covrig: Încă nu m-am decis, mi-ar plăcea să merg spre medicină, dar şahul va rămâne mereu o pasiune şi nu voi renunţa niciodată. Să fii şahist e foarte greu şi e o activitate care nici nu îţi aduce multe satisfacţii materiale. În viitor, în timpul liber, mi-aș dori să fiu arbitru, dar asta nu e ceva cert.

Salut, Sighet!: Mulțumim, Larisa! Îți dorim succes armonios… combinat: școală – șah!
Larisa Covrig: Şi eu vă mulţumesc frumos!

Brîndușa Oanță & Ion Mariș

sursă foto: facebook (Gabriel Obada)

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise