Actualitate Știri

La CNDV Sighet, „lecții” dedicate Zilei Naționale a României

image_printPrinteaza

Vineri, 26 noiembrie 2021, la Colegiul Național „Dragoș-Vodă” din Sighet, au avut loc o serie de evenimente dedicate Zilei Naționale a României.

Astfel, de la orele 10:00, în Sala Festivă a liceului, elevii și profesorii au participat la Conferința 1 DECEMBRIE 1918 – LECȚIILE TRECUTULUI, organizată de către Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și Casa Corpului Didactic Maramureș, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș și Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Maramureș. Activitatea a avut loc în sala de conferințe a ISJ Maramureș, fiind transmisă în mediul on-line prin intermediul platformei Webex.

Prezentări:

Participanți din Maramureș la Marea Unire – dr. Viorel Rusu
Recunoaștere și recunoștință pentru făuritorii României Mari – muzeograf Oana Leșiu
Samoilă Mârza, fotograful Unirii cu România – prof. Marius Voinaghi
Cinstirea memoriei eroilor – col. (r) Ioan Bota
Colțul muzeal din Cabinetul de istorie „Florian Antoniu Tiberiu” – prof. Claudia Dura

***

În continuare, de la orele 11:00, tot în Sala Festivă a colegiului, Ambasadorii juniori, coordonați de prof. Cornelia Hotea, au participat la webinarul organizat de Biroul Parlamentului European în România împreună cu Centrul EUROPE DIRECT Maramureș, webinar în cadrul căruia, ambasadorii juniori au discutat în direct cu domnul Cristian BUȘOI, membru al Parlamentului European, grupul Partidului Popular European, despre prioritățile și acțiunile Parlamentului European. La invitația Centrului EUROPE DIRECT Maramureș, au participat, alături de ambasadori, și elevii clasei a XI- a C.

Structura webinarului a fost:
• 11:00 – 11:05 – Cuvânt de bun venit – Centrul Europe Direct Maramureș
• 11:05 – 11:15 – Scurtă prezentare a campaniei de comunicare a Parlamentului European #impreuna-in.eu – Biroul Parlamentului European în România
• 11:15 – 11:30 – Prioritățile Parlamentului European – Cristian-Silviu BUȘOI, membru al Parlamentului European, PPE
• 11:30 – 12:00 – Sesiune de întrebări și răspunsuri

Ambasadori juniori CNDV pentru acest an școlar 2021-2022 , sub coordonarea ambasadorului senior, prof. Cornelia Hotea sunt:  Colopelnic Nicola (XI B), Pașca Larisa (XI B), Moldovan Vlăduț (X F), Muntean Ioan (X F), Michnea Ștefania (XII A), Herbil Anastasia (X B), Borș Dalia (XI C), Trifoi Mihaela (XI B), Popovici Fabian (XI F), Tupișcă Denisa (XII G)

Colegiul Național „Dragoș-Vodă” Sighetu Marmatiei este din 2018 Școală Ambasador a Parlamentului European. În urma activităților desfășurate pe parcursul celor 3 ani de proiect, am primit invitația de a continua derularea proiectului și în acest an școlar. Menționez că la nivel de România sunt 88 școli ce dețin acest titlu. Activitățile din proiectul Școală Ambasador vor continua și pe parcursul anului școlar. Mulțumim celor care sunt alături de noi și fac posibilă păstrarea acestui titlu pentru colegiul nostru. Ne găsiți pe pagina de facebook https://www.facebook.com/cndv.pe și pe site-ul dedicat proiectului https://sites.google.com/view/cndv-scoala-ambasador/ . (prof. Cornelia Hotea)

***

Un alt proiect derulat, „Prețuim România”, a fost organizat de prof. Gabriela Ciordaș, împreună cu elevii clasei a X-a G.

Prin acest proiect vrem să aducem un omagiu de recunoștință înaintașilor noștri care și-au jertfit viața pentru ca noi să ne bucurăm împreună într-o Românie liberă, cu oameni liberi, generoși, altruiști, oameni educați care își doresc ca generațiile care vin să știe să prețuiască adevărul, arta, istoria, să fie recunoscători înaintașilor noștri și să promoveze adevăratele valori. Avem o țară atât de frumoasă! Considerăm arta ca fiind un mod de viețuire, o cale de eliberare, dar mai ales o modalitate de a oferi celor din jur – exteriorului – fragmente pure din interior. Fără să ne îndoim de puterea ei dogoritoare, arta este acea entitate care stârnește emoții, este puntea dintre suflet și realitate manifestate, toate, în orice existență, indiferent de vârstă, natură și fire. Portul popular constituie un document viu care dăinuie peste veacuri, un prețios document artistic, social și istoric care a transmis generațiilor mesajul unei creații, de aceea merită să-l promovăm oriunde am merge. (prof. Gabriela Ciordaș)

Brîndușa OANȚA

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Felicitari pretioasei Institutii, CNDV Sighet, pentru frumoasele si repetatele succese, prezente pe plan local, natiomal si peste acesta. Felicitari conducerii Instittutiei si profesorilor care o conduc si a celor din afara, parinti si parti din societatea civila implicata. Felicitari pentru frumusetea articolului construit pe aceste evidentieri deosebite, repetitive, cu frumoasele analize, a celor ce au contribuit cu competenta si indemn la construirea lui, intr-o prezentare deosebita, pentru o Romanie mai buna, care sa poata fi si altfel data ca exemplu.
    Viata, cu trairile ei pe acest spatiu real tridimensional, se deruleaza in entitatea conventionala de timp, cu trecutul lui, asa cum a fost, cu prezentul asa cum se prezinta, dar care necesita cea mai mare atentie, trecut si prezent pe care trebuie sa se elaboreze proiectele de perspectiva eficiente, curatate de aventurism si dirijare spre profituri individuale, de grup, de „gasca”, ci numai in interes national. Foarte bine se subliniaza necesitatea luarii in considerarea a personalitatlor de mare valoare, morala patriotica, de demnitate umana si solidaritate, din istorie, insirate pe scara timpurilor, fiind o bogatie din care se pot multe folosi, modele de maretie si noblete nationala, In acelas timp, trebuie renuntat la modelele si comportamentul din a doua jumatate a secolului XX, mai ales, care sunt tare daunatoare, ce se manifesta inca cu multa putere si reprezinta adevarate petroaie de stagnare si regres, sub toate aspectele, de cinste, moralitate, credinta, si demnitae nationala si umana. Proiectele si activitatea in derularea acestora s-a aflat mereu sub „drapelul” profitului personal, de familie, gasca. Trebuie insistat si lamuriti cu insistenta, scosi din descurajare personalitatile cinstite, morale, de valoare si demnitate, sa intre in politica, pentru ca numai astfel se poate face o redresare adevarata a tarii, daca e scoasa de sub conducerea ei prelungita a elementelor corupte, care au asezat Romania acolo unde se vede azi, pe ultimele locuri, aproape in toate domeniile.

oferta-wise