Actualitate Cultură Știri

La Sighet: “Reforma în Europa de Răsărit – Transilvania”

image_printPrinteaza

O interesantă expoziție itinerantă, “Reforma în Europa de Răsărit – Transilvania”, a poposit și în orașul nostru fiind oferită publicului de către Forumul Cultural German pentru Europa de Est, (înființat în anul 2000 la Postdam), acțiune realizată în parteneriat și cu alte organizații. Expoziția a fost deschisă publicului pe parcursul săptămânii trecute (18 – 23 noiembrie 2018), fiind găzduită de către Biserica Reformată din Sighet.

Debutul reformei religioase demarate prin afișarea tezelor lui Martin Luther pe ușa Bisericii din Wittenberg în anul 1517 a generat schimbări profunde în toată Europa și implicit în Principatul Transilvaniei de la acea vreme. Mari părți (țări) din Europa Centrală și de Est au trecut la protestantism iar cei 500 de ani de reformă marcați în anul 2017 au prilejuit diverse activități de informare, prin care s-a evidențiat aportul lui Martin Luther la transformarea bisericii catolice dar, indirect, și a celorlalte confesiuni. Actuala toleranță religioasă și pluralismul confesional au la bază, probabil, și reformele lutherane, care au schimbat dramatic “harta” credinței.

Expoziția, constând dintr-un număr de 10 module (panouri), care sintetizează în limbile germană, română și maghiară întreaga evoluție a reformei în Europa de Răsărit, a avut parte – din păcate – de puțini vizitatori, probabil și din pricina unei slabe mediatizări.

Păcat, informațiile pe care ni le transmite expoziția sunt deosebit de utile și interesante.

NB: Am întâlnit totuși în momentul vizitei noastre un grup de elevi de la C.N. ”Dragoș Vodă”, însoțiți de profesorul lor de istorie, Marius Voinaghi.

Salut, Sighet!

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Toleranta religioasa nu facea parte din gandirea lui Luther. Din contra ,luteranismul s-a impus in mase tocmai fiindca taranii germani au fost obligati sa-l adopte de catre stapanii lor nobilii, care aveau interese materiale si politice de a contesta catolicismul. In tarile in care regele a impus luteranismul , de exemplu Suedia , timp de 300 de ani daca erai catolic ti se taia capul.

  • De-a lungul timpului,credinta a fost alaturi de oameni,indiferent ca religiile au fost reformate sau nu,ele au venit in sprijinul societatii!Pe parcurs fiecare relugie s-a modificat,doar credinta in Dumnezeu nu s-a modificat,ramanand singura speranta la bine cand omului i-a fost greu!

  • Toleranta religioasa nu facea parte nici din gindirea biserici romano catolice de unde se trage Luther.Istoria spune ca multi din cei ce au incercat sa readuca catolicismul inapoi la origini au murit arsi pe rug sau schingiuiti pina la moarte in temnite.Biserica care sustine ca il are ca piatra de temelie pe apostolu Petru are trecutul mai mult decit patat cu singe,OARE ASTA E MOSTENIREA LASATA DE ISUS?
    SAU E LACOMIA ,INTOLERANTA,RAUTATEA SI IDEEA DE A MANIPULA CHIAR SI PRIN CRIMA POPOARELE IN VEDEREA OBTINERI DE FOLOASE MATERIALE.
    Exista toleranta religioasa in secolul 21 ???

oferta-wise