Actualitate Știri

La Sighet se tratează… dependența de tutun! (autor, Adriana Ilban)

image_printPrinteaza

În cursul zilei de luni, 23.04.2018, la Spitalul Municipal Sighetu Marmației s-au desfășurat lucrările workshop-ului cu tema ”Formarea nurselor lideri în tratarea dependenței de tutun”, seminar organizat de Asociația de Nursing din România (A.N.R.) ca partener în cadrul proiectului internațional pentru Nursele din Estul Europei – Centrul de Excelență pentru Controlul Tutunului.

Lucrările seminarului au fost prezentate, cu mult profesionalism și competență, de către doamnele Ecaterina Gulie – președinte A.N.R. și Viorica Olaru – trezorier A.N.R. Au fost abordate teme precum ”Principiile dependenței de tutun”, ”Dependența de tutun în grupuri speciale – gravide, adolescenți, dependențe multiple, afecțiuni psihiatrice”, ”Diagnosticarea dependenței de tutun”, ”Tratamentul dependenței de tutun”.

Au participat 40 de nurse/asistenți medicali din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmației care au urmărit cu mult interes prezentările, au răspuns la cele două chestionare și și-au testat nivelul bioxidului de carbon din aerul expirat cu ajutorul aparatului pus la dispoziție în cadrul proiectului.

Tema seminarului fiind de mare actualitate a incitat un real interes, au urmat discuții fructuoase, s-au adresat multe întrebări și s-au schițat viitoare colaborări.

La final, toți cei prezenți au primit materiale informaționale pe suport electronic (memory-stick), dar și clasic (agende, broșuri),  precum și o diplomă de participare.

Adriana ILBAN,
reprezentant A.N.R. Sighet

oferta-wise

4 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Fumatul ucide!!!
    Parerea mea este ca daca nu ai vointa, oricat de binevoitor esti, nu te poti lasa de fumat! „Boala”care ucide, boala care aduce dependenta pentru fumat si ne scurteaza din zilele pe care le avem de trait, nu poate fi tratata doar, daca gandesti pozitiv si printr-un efort de vointa iti propui sa te lasi. Multi si-au propus, putini au reusit, nu este o joaca! Daca nu te mentii tare pe pozitie, degeaba incerci, daca te-ai lasat de fumat, nu mai trebuie sa savurezi nici un fum vreodata, daca calci stramb o singura data „tragand” un fum, dorinta de a te lasa de fumat devine un esec! Asta va spune un fost fumator inrait! Am fumat de la varsta de 12 ani pana la 40 de ani! Eram fumator de tigari fara filtru, fumam de la doua pachete pe zi, pana la trei depinzand de starea mea psihica! „Sudam” cum se spune in jargonul fumatorilor, sudam si am adunat toate bolile cardiace posibile, in plus, eu eram ceasul desteptator in apartament si pentru vecini datorita tusei tabagice! Toata lumea ma sfatuia sa ma las de fumat, numai eu nu doream asta, pana intr-o zi de dumineca, cand, racit fiind nu am fumat! A doua zi la birou au ras colegii de mine cand m-am laudat ca nu am fumat o zi! Rasul lor batjocoritor m-a ambitionat si m-am hotarat sa ma las de fumat! Aveam o rezerva mare de pachete de tigari, era criza de Carpati fara filtru si m-am aprovizionat! In buzunarul de la piept al halatului aveam pachetul de tigari din care distribuiam „moartea” celor care o solicitau! Asa pana am terminat pachetele, insa eu nu am fumat deloc doar savuram fumul altora! Asa au trecut o saptamana, o luna, apoi ani si nu am mai fumat deloc! Cred ca, efortul de a ma lasa de fumat a tinut vreo cinci ani, perioada cand nu m-a parasit dorinta de a fuma! Daca nu eram incapatanat sau nu aveam vointa, de multe ori m-as fi reapucat de acest drog! Dependenta de tigara a fost mare, eram in stare sa fac prostii daca nu aveam tigari, si uite ca am reusit, sunt 28 de ani de cand nu am mai pus tigara in gura, ma simt mau bine, tusea a disparut iar bolile cardiace s-au ameliorat! Cand vrei, nu exista ca nu se poate, doar trebuie sa-ti propui in serios si sa te tii de promisiune! Am istorisit din experienta mea de fost fumator, avand gandul ca si altii ma vor urma asa cum au facut si fostii colegi de birou! Si-au spus, ca daca „asta a reusit” de ce sa nu incercam si noi si, intr-un final, toti s-au lasat de fumat. Salutar simpozionul organizat pentru a veni in sprijinul fumatorilor, cu ajutorul lor, cu vointa fumatorilor poate scapam de acest flagel ce distruge vieti! Nu uitati titlul acestei povestiri aurentice, FUMATUL UCIDE!

    • Multumim pentru relatarea experientei personale; aveti dreptate, cea mai importanta este vointa celui ce doreste sa renunte la acest viciu. Dar exista acum si metode prin care acest demers sa devina mai facil si cu sanse sporite de reusita. Speram sa putem ajuta cat mai multe persoane in acest sens.

oferta-wise