Miercuri, 06 noiembrie 2024, de la ora 16:00, la Biblioteca Municipală „Laurențiu Ulici” din Sighet va avea loc lansarea volumului „VICTOR MIHALYI de APȘA și LUMEA ÎN CARE A TRĂIT”, (765 pagini), autor Ioan ARDELEANU-PRUNCU (Editura Valea Verde, 2024).
„Punând pe tapet un volum de informații imens, edite și inedite, autorul reușește să ofere publicului un grandios laudatio personajului de care se ocupă și, prin felul de tratare a evenimentelor, un encomion al familiilor nobile din Maramureș. […] Autorul cărții (Ioan Ardeleanu-Pruncu) vorbește într-un limbaj accesibil, scrie într-un stil plăcut, lipsit de abruptețe.” (prof. univ. dr. Blaga Mihoc)
Salut, Sighet!
Profesorul Ioan Ardeleanu-Pruncu este unul dintre „memorianii” (termen folosit ca atribut apreciativ superlativ absolut de regretatul eseist ieșean Luca Pițu) excepționali ai Sighetului (în special) și Maramureșului (în general). Autor al unor sinteze recuperatoare, precum „Maramureșul – ziare și ziariști de la începuturi până în 1945”, sau „140 de ani de învățământ artistic în Maramureș. File din istoria culturii Maramureșului”, ne dăruiește acum și o monografie exemplară, dedicată personalității complexe, de mare anvergură a celui care a fost Victor Mihalyi de Apșa, proiectat – monumental – pe orizontul unei întregi epoci istorice. Prin această lucrare Ioan Ardeleanu-Pruncu îl așează pe arhiepiscopul Arhidiecezei de Alba Iulia și Făgăraș și mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma din 1895, și din anul 1894 membru de onoare al Academiei Române, cu egală demnitate și drept la neuitare lîngă fratele său, cărturarul Ioan Mihalyi de Apșa.
Profesorul Ioan Ardeleanu-Pruncu merită admirația și gratitudinea noastră pentru aceste prețioase fapte culturale prin care memoria de aur a Maramureșului este, din nou, tezaurizată și convocată împotriva amneziei care bîntuie ca un virus letal lumea tulburată de azi.
Din toată inima, felicitări!
Vasile GOGEA
Mulțumesc Vasile!