Actualitate Cultură

Liturghie clandestină în cartierul 1 Mai

image_printPrinteaza

Acum exact 30 de ani, pe 20 august 1989, în cartierul 1 Mai din Sighet s-a mai scris o mică pagină a luptei clandestine a Bisericii Greco-Catolice din România, interzise de regimul comunist în 1948. Cu o zi înainte, pe 19 august, avusese loc cununia noastră la biserica romano -catolică din Sighet, oficiată în limba română de părintele protopop Pal Reizer (devenit episcop de Satu Mare dupa Revoluție).

Soția Magdalena și cu mine fiind studenți la Cluj, făceam parte dintr-un grup de tineri catolici care ne întâlneam regulat pentru diferite activități spirituale, atât la bisericile romano-catolice cât și acasă la preoții greco-catolici clandestini (care în Cluj erau foarte numeroși și activi) unde descopeream treptat taina jertfei acestei Biserici martire de la chiar mărturisitorii supraviețuitori ai temnițelor comuniste (Securitatea cunoștea și controla de la distanță aceste întruniri dar nu mai intervenea brutal ca în anii ’50). O parte din prietenii din acest grup au venit să ne fie alături la cununie (punctând ceremonia cu frumoase cântece), printre ei fiind și un preot greco-catolic clandestin, părintele ieromonah Sabin Făgăraș, (călugăr în ordinul sf. Vasile cel Mare), în viața civilă specialist în informatică, domeniu încă foarte nou pe vremea aceea.

Așadar a doua zi, pe 20 august, înainte de a lua trenul spre Cluj, părintele Făgăraș a celebrat o liturghie greco-catolică clandestină la noi acasă în camera mare a apartamentului nostru din Cartierul 1 Mai, cu participarea familiei mele și a grupului de tineri. În cuvântul de învățătură părintele Făgăraș a vorbit despre taina căsătoriei. Pentru părinții mei, botezați și educați în Biserica Greco-Catolică dinainte de 1948, a fost un moment de înălțare spirituală și emoționantă nostalgie.

Așa a devenit și apartamentul nostru din Cartierul 1 Mai o catacombă a rezistenței greco-catolice, o fărâmă din marea istorie a spiritului românesc.

preot prof. Marius VIȘOVAN

oferta-wise

6 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Părintele Sabin Făgăraș- o rudenie mai îndepărtată de-a mea despre care nu mai știu nimic- avea,pe vremea aceea, un frate mai mic, profesor în Sighet, regretatul Nelu Făgăraș, Dumnezeu să-l odihnească.
  Prof. Maria Ardelean

  • Da, si Nelu Fagaras a venit la nunta. Parintele Sabin slujeste la o manastire de langa Cluj

 • Perioada de persecutie si clandestinitate a Bisericii Greco-Catolice, de dupa 1948, a fost de lunga durata. Multime de preoti greco-catolici au fost intemnitati (chiar si credinciosi de acelas cult), iar, dintre cei ramasi, o parte si-au cautat alte servicii, cu multa modestie iar altii au semnat pentru Biserica Ortodoxa, determinati de greutati familiare. Ritualul desfasurarii evenimentelor spirituale intre cele doua biserici fiind cu foarte mici deosebiri, nici nu se observa (si nici nu se urmarea, importanta fiind semnatura) in ce fel se desfasurau acestea; evident, se evita pomenirea „Papei” si se inlocuia cu cel al „Patriarhului”, altfel cu riscul inchisorii.
  Dupa ce lucrurile s-au mai calmat, multi dintre protii gr-catolici, liberi si nesemnatari, sau cei eliberati din inchisori, practicau clandestin slujbe si alte activitat spirituale gr-catolice, folosind locuri si case in mod secret. In aceea vreme se aflau multe astfel de locuri, case de rugaciune, „biserici clandestine” temporare, cu un numar redus de credinciosi.
  Persoanele cu serviciu, chiar si elevii si studentii, riscau serviciul, eliminarea sau exmatricularea, daca fecventau biserica, oricare, dar mai ales cele catolice. Fiind student la Cluj, frecventam biserica franciscanilor, cu foarte mica expunere la intrare si si iesire, fiind si cu probleme de detentie.
  In Viseu de Sus, parintele Gorzo Gavril, dupa eliberare din detentie, desfasura Sf. Liturghie in casa la D-ul dr. Vlad Ioan, sau in alte locuri, cu cateva persoane care se prezentau acolo in vizite „motivate”, cu fereala si multa atentie.

  • Vesnica odihna si parintelui Gorzo Gavril, un suflet nobil de marturisitor al credintei !

 • Un nume cu rezonanță, oarecum predestinat, cel al părintelui Sabin: la Făgăraș a fost înființată prima eparhie a Bisericii Unite cu Roma, în 1721!

  • Prima, dupa cea din Alba Iulia rezultata din actul Unirii . Dar da ! numele Fagaras rezoneaza amplu in istoria darzeniei romanesti !

oferta-wise