Actualitate Știri

Lumea păpușilor – povești nemuritoare (Mariana Bălan)

image_printPrinteaza

Pasiunea pentru păpuși a doamnei Victoria Bledea mi-a oferit ocazia (într-un moment în care în jurul nostru nu auzim decât despre război, bombe, oameni care nu mai sunt) să intru în „universul copilăriei”, vizionând expoziția „Pasiunea pentru păpuși – istoria unei povești nemuritoare”, care a fost deschisă în perioada 01.06.2022 – 07.06.2022, în cadrul Muzeului Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor”.

Pentru a intra în acest univers al colecționarilor de păpuși (si nu numai) și a înțelege ce este atât de grozav în a colecționa, trebuie să știm că o păpușă care pentru unii este doar o jucărie, pentru alții este o adevărată poveste.
Cele peste 600 de păpuși, de diferite mărimi, confecționate din diferite materiale, ediții limitate, unicat, din colecția personală a doamnei Victoria Bledea, înfățișează prințese, balerine, domnițe, țărăncuțe, vrăjitoare, clovni, personaje din povești și chiar păpuși îmbrăcate în costume tradiționale, care reprezintă portul din aproape 40 de țări, fiecare păpușă având o „poveste de spus”.

Scurta „vizită” a copiilor – și nu numai – în această lume în miniatură a oferit ocazia de a cunoaște „pasiunea pentru păpuși”, pasiune care poate să inspire copiii de a încerca și „jocul” colecționării, o altfel de activitate în această „lume a tehnologiei” care acaparează tot mai mult (din păcate) atenția copiilor.

Frumoasa „excursie” în lumea jucăriilor mi-a redeschis niste ușițe aproape ruginite, din amintirile mele din copilărie.
„Să păstrezi copilul din tine e o minune. Luptă pentru ca el să nu dispară și-ți vei păstra tinerețea și veselia toată viața”.

 

Foto & text: Mariana Bălan

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise