Actualitate Cultură

Magia verii: „SÂNZIENELE”! (Mariana Bălan)

image_printPrinteaza

La numai trei zile după Solstițiul de vară, cea mai lungă zi din an, are loc un moment magic, o sarbatoare a iubirii, vegetației, recoltei: Sânzienele (24 iunie). Sânzienele sunt făpturi feminine, supranaturale, irezistibile, care trăiesc în păduri și colindă câmpiile. Le place să danseze, dând puteri magice plantelor sălbatice pe care le transformă în plante de leac, dau rod holdelor, tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor. De altfel, plantele ating apogeul dezvoltării în perioada Sărbătorii de Sânziene, după care stagnează.

În Noaptea de Sânziene se aprind focuri pe dealuri, băieții agită făclii în sensul de rotire al Soarelui pe cer, se strigă și se cântă din buciume. Cine trece prin foc sau sare peste el, spune credința populară, în această noapte este purificat, apărat de duhuri rele și de boli. Tot în noaptea de Sânziene, fetele nemăritate pun flori sub pernă ca să-l viseze pe cel sortit lor.

Noaptea de Sânziene are conotații magice, în credința populară se spune că se „deschid Cerurile”. Mircea Eliade în „Noaptea de Sânziene” scria: „….în noaptea aceasta, exact la miezul nopții, se deschid Cerurile, dar probabil se deschid numai pentru cei care știu cum să le primească.”

La fel ca multe alte „evenimente” din tradiția și mitologia românească, această sărbătoare este un amestec de creștinism, păgânism și… ritualuri magice.
De fapt, ce stau la baza acestor ritualuri magice, tradiții? Micile flori galbene, numite „sânziene”, cu parfum dulce, asemănător mierii sau fânului proaspăt cosit, cunoscute și sub denumirea de „floarea Sfântului Ioan”, „dragaica” sau „Sântioan”. Aceste flori sunt împletite în formă de cunună de către fete și de cruce de către băieți. Cununile se duc la biserică, se sfințesc iar apoi se pun în casă, la ferestre, pe ogoare, ca să ocrotească gospodăria și casa, aducând noroc, sănătate și belșug. Toate aceste tradiții, obiceiuri, diferă de la o zonă la alta, dar au ca „element” principal floarea de sânziană.

Sânziana este o planta din familia Rubiacee (răspândită în flora României), cu flori galbene sau albe, ce crește prin fânețe, livezi, păduri sau locurile mai umbroase ale văilor. Se utilizează și în medicina și cosmetica populară, pentru produse de vindecare și înfrumusețare. Se spune că roua căzută pe flori în noaptea de Sânziene vindecă bolile de ochi și de piele, face fetele „frumoase și curate ca apa neîncepută”.

Sărbătoarea Sânzienelor, „moștenită” – se spune – și de la strămoșii daci, este o trecere într-o altă dimensiune mistică a trăirii, în care forțele binelui și ale răului prind puteri supranaturale, iar în „Noaptea de Sânziene” se deschide poarta de trecere pentru ele, pentru confruntarea pământeană. Dar… binele învinge de Sânziene!

Mariana Bălan

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

oferta-wise