Actualitate Cultură Illuminati

Mama de 102 ani (autor, Gabriela Mich)

image_printPrinteaza
Gabriela Mich

Milioane de fii și fiice… i-a iubit pe fiecare în mod egal. A râs la râsul lor, a vărsat lacrimi amare la vaietele ce nu conteneau să apară, a sperat că dreptatea își va găsi locul pân’ la urmă, și-a deschis brațele ca să aline inimile frânte și, ca o mamă, le-a dus pe toate. A încercat să rămână puternică, să nu pară firavă, să se uite la lucrurile bune și să se ambiționeze că a făcut tot ce a fost cu putință. Nu e vina ei că o parte dintre copii îi sunt plecați, alții o hulesc, iar altora le e rușine cu propria mamă. Omul și le face cu mâna lui și dacă ceva nu iese bine, câteodată mai dă vina pe altul. A încercat să se amăgească și așa, dar a obosit.

Lumea pe care credea că o cunoaște i-a devenit peste noapte necunoscută. Acel URA! strigat cu ardoare la 1 decembrie 1918 s-a transformat în ură și o doare, tare, chiar dacă nu zice nimic. Odată Romândrie… a rămas doar Românie.

Responsabilitate
Onoare
Mândrie
Autenticitate
Neam
Iubire
Altruism
Așa și-a dorit să fie și chiar așa a rămas. Doar noi ne-am schimbat. Ne-am obișnuit să ne jucăm cu cinstea și onoarea, iar ea, mama noastră, și-a pierdut mândria. Limba și legea, portul și datinile au rămas în urmă, carevasăzică ne-am modernizat, ne-am dezvoltat și am ieșit în prima linie ca să arătăm că noi putem. Noi, noi și iar noi, dar am uitat că un popor fără istorie este un popor fără viitor; un neam fără iubire de patrie e un neam fără iubire de sine. Patria suntem eu și cu tine, el și cu ea. Înainte și după furtună pâmântul nu e la fel. Așa este și cu încrederea pierdută. Fiecare dintre noi greșim, dar greșeala cere iertare, nu acuzare! Judecă și vorbește drept, iar dacă unii nu lucrează punând dragostea de oameni, credința și dreptatea pe primul loc, nu da vina pe țară, n-o asupri! Răsplata lor va veni la locul și momentul potrivit! Iubirea de patrie e chiar iubirea de oameni.

1 decembrie 2020… Mama noastră are 102 ani. De dureri și bucurii nici nu o întrebăm, sigur are multe. Haideți ca măcar acum să nu treacă această zi de parcă nici n-ar fi fost. Dacă ne-am adus aminte pe 1 cine suntem, să facem asta și pe 2, și pe 3. Marile făuritoare ale caracterului – copilăria și tinerețea – aici le-am trăit!

Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele (…) Frumoasă țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută. (Maria, Regina României)

Ani buni, dragi români! Ani buni, nu doar mulți! Iar ca să fie anii buni, fiți și voi buni! Tot ce-i românesc nu piere! Greșeala are și iertare, iar iertarea cere rezolvare și îndreptare! Înflorește tu ca să înmugurească și țara!

Gabriela MICH
clasa a XII-a A, Colegiul Național „Dragoș-Vodă”

foto: Salut, Sighet!

oferta-wise

4 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  • Până când mai avem tineri care gândesc așa, e bine, dar mă tem că ei sunt tot mai puțini. Bravo copilă, ești una dintre bucuriile mele (noastre?) pentru această Zi de sărbătoare. Felicitări părinților tăi pentru felul cum te-au crescut!

    • Vă mulțumesc din suflet pentru aceste cuvinte atât de speciale! 😊 Mii de binecuvântări și zile cât mai senine!

  • Si frumoasa si desteapta si isteata, aceasta dolescenta, care este atat de simpatica si iubita, in maturitate cu gandurile ei! Oare si in fata acestui strigat de nevinovatie,, cu atata claritate exprimat, vor ramane tot surzi „taciunarii” tarii, care arunca peste spatiile frumoase si pitoresti, peste plaiurile ei admirabile, fum si scrum, pe unde, cum apuca ? Atata saracie produsa peste fii si fiicele ei dragi, pe care o lasa plangang, plecand atatia in pribegie, din care se nasc multime de tragedii. Nu v-ati saturat inca, de atata rau ce-l faceti ? Fa Doamne sa apara un nou „Tepes”, care sa curete tara de aceste jivine, care nu mai vor sa ajunga la saturatie. ! Traiasca Romania Mare si transforma-te intr-o noua si profunda „Romandrie” ! Mergeti la vot si alegeti bine, alungati si scapati tara de lipitorile care de zeci de ani ii tot sug seva, tot ce are bun, lasandu-o in uscaciune cumplita. Multe felicitari pentru frumosul articol, pentru frumoasele ganduri si asteptari, draga Gabriele Mich !

    • Mii de mulțumiri! 😊 Întotdeauna mesajele dvs. atât de profunde mă emoționează și ambiționează. Fiți mult binecuvântat!!

oferta-wise