Actualitate Cultură

MARA – Drumul spre Glorie! (autor, Gheorghe Mihăiescu)

Die männlichen Mitglieder des Ensembles „Mara” während der Vorführung
image_printPrinteaza

Azi, 30 mai 2020, se împlinesc 40 de ani de la confirmarea valorii europene a Ansamblului MARA din Sighetul Marmației, Maramureș – ROMÂNIA.

În baza hotărârii Kuratoriumului, se acordă PREMIUL EUROPEAN pentru ARTA POPULARĂ (instituit de către Fundatia F.V.S. – Hamburg pentru contribuții excepționale la păstrarea și propășirea artei populare) pe anul 1980:
ANSAMBLULUI „M A R A “
al Casei de Cultură din Sighetul Marmației, Maramureș – ROMÂNIA.
Această diplomă a fost înmânată în ziua decernării festive a distincției în București, la 30 mai 1980.
Semnează: Dr. Robert Whildhaber, Președintele Kuratoriumului

Da, s-a întâmplat cam demult. Cred că este bine să ne amintim, din când în când, de acel moment de glorie al Ansamblului MARA, momentul decernării Premiului Europa pentru Folclor, un fel de Cupă a Campionilor europeni. Este un reper valoric, un premiu care le cuprinde pe toate celelalte, acordat de Fundatia F.V.S. din Hamburg, cea care a acordat și premiile “Herder” în perioada 1963 – 2006 unor personalități culturale din Europa Centrală și de Sud – Est. Este important de știut că, nu orice dansator, solist, instrumentist, coregraf, ajunge în vârful curbei gaussiene. Am ajuns acolo, fără ca asta să fi fost ținta. A fost o rezultantă a talentului, muncii, dăruirii, sacrificiului și a trăirii pe scenă a tot ce ne definește ca individ, comunitate tradițională, venită de acolo, de la rădăcina nealterată. Lupta cu falsul, cu intrușii ce sfidează tot ce are sfânt țara, cu cei care calcă simbolurile naționale în picioare, este o bătălie continuă, pentru a nu amuți, a nu ne secătui și a nu ne altera rădăcinile.
Scena Ansamblului MARA nu a amuțit, grație unor oameni credincioși rădăcinilor sacre, spre a înfrunta alterarea și, iată-l și acum, pe vrednicul mesager MARA arătându-se și spunând lumii că suntem străjerii nemuririi celor de aici, din nord de țară. Și-ți zic ție, MARA, nu te opri, urmează-ți cursul, arată-te lumii și spune-le tuturor că aici nu se moare!

Am fost în… centru. În centrul atenției tuturor celor din sala Teatrului „Constantin Tănase” din București, unde am beneficiat de cele mai înalte onoruri pentru arta noastră, pentru folclorul autentic de aici, din nordul statornic maramureșean. Au fost prezenți oameni de cultură, ambasadori ai multor state, atașați culturali ai ambasadelor, oameni politici, slujitori ai artei folclorice precum și mulți iubitori de folclor. Nu realizasem atunci pragul valoric înalt atins. A fost o apreciere unanimă, se pare, și mai ales, a celor ce acordau la nivel european cea mai înaltă distincție pentru folclor.

Din repertoriul bogat, atunci, pe scena teatrului, am ales cel mai reprezentativ spectacol, aplaudat îndelung de aleasa prezență. A urmat dineul la „Ambasador” unde, la fel, noi am fost în centrul atentiei. Fără exagerări, cam toată lumea dorea să vorbească cu noi, să se pozeze, să ne cunoască mai bine cine suntem, de unde venim și ce-i așa special în zona pe care o reprezentam. Nici nu realizam că, de fapt, stăteam de vorbă cu ambasadori, oameni importanți ai culturii românești și europene, iubitori ai artelor de orice fel. Nu-i puțin lucru să ajungi într-o astfel de postură. Au fost discuții interesante, prelungi, dorințe și promisiuni.

A doua zi, parcă totul a fost un vis frumos. Ne-am îmbarcat în autocarul pus la dispoziție de mai marii Culturii și ne-am îndreptat spre capitala Maramureșului, Baia-Mare. A urmat o primire modestă la “Teatrul de Nord”, cu sala pe jumătate … plină. Avem parte și aici de elogiile de rigoare ale oficialităților locale. Prezentăm un spectacol altfel decât cel din București, din bogatul nostru repertoriu.

Dar, suntem nerăbdători să ajungem acasă, la Sighet, acolo de unde a pornit MARA.
Sala “STUDIO” arhiplină, public cald, ca de obicei, așteptându-ne să dăm cu piciorul în podeaua scenei, să le arătăm trofeul european. Aplauze prelungi și zâmbete a împlinire, atât în sală dar și pe scenă. Suntem acasă și ne bucurăm împreună de preamărirea europeană a folclorului românesc, a celui maramureșean în special. Da, ne-am simțit și noi speciali că am reușit această performanță artistică.
Nicicând, Mara și Cosăul și nici Iza și Vișeul nu au încetat să-și poarte, încă din zorii lumii, în aval, poveștile despre parcursul lor identitar, marcate de catre trăitorii zonelor prin portul, graiul, obiceiul și traditia, bucuria și tristețea, spre a se arăta lumii, în dăinuire. Ușoare metamorfoze, dar esența străbate și rămâne peste timp, adusă până azi, în culori vii și conținut trainic. O evoluție în ton cu vremurile, cu amprente ce uneori te fac să ridici sprâncenele și să accepți, că nu ai încotro. Există intenții de respingere, pe alocuri, reușite, care te trimit la forma, culoarea, pașii, vorba de odinioară și te fac să scapi câte un zâmbet sau, zambete amestecate de amărăciune ori bucurie.

„Copil teribil al folclorului maramureșean, Ansamblul folcloric MARA înfruntă cu măreție frumusețea sălbatică a timpului, a locurilor și a oamenilor, fiind și rămânând pentru totdeauna în zbor, dincoace și dincolo de uitare!… timpu-i nepăsător cu lacrima lui, iar noi uităm cu ce lacrimă-i plătim lacrima, fapt pentru care, în numele tuturor celor care au ctitorit și înălțat instituția numită Ansamblul folcloric MARA, voi fura o singură frunză de dor din tâmpla sa frumos încolțită, nu de alta dar veacuri și decenii au fost, vor mai fi și vor veni !” (Echim Vancea – poet, prozator, publicist)

Ansamblul MARA a fost și este trăire, suflet și neuitare! Mare-i MARA noastră!

Gheorghe MIHĂIESCU

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Cei de varsta a treia, locuitori ai Sighetului si ai Maramuresului Voievodal, cunosc valoarea Ansamblului Mara, o institutie de folclor, traditie si talent, care a dus faima acestor locuri, departe, peste mari si tari! Cand vizionam un spectacol si apăreau talentatii membri ai ansamblului, eram cuprinși de emoție, jocul, cântul, chiuiturile si strigaturile trezeau si ,,morții din mormant”, palmele ni se inroseau si se umflau de atâtea aplauze, bine meritate, care nu acopereau suficient rasplata muncii si sudorii depuse pentru a ne fura privirile, lasandu-ne amutiti in admiratie! Tropotitul dantausilor, fermecatoarele hori, momentele interpretative, faceau ca scena sa straluceasca de valoare si talent, de autentic popular! Culorile portului, frumusetea interpretilor, jocul si cantul ne purtau prin istoria traditionala a Maramuresanului in special si dupa aceea a altor zone, care ne încântau, facandu-ne doritori sa participam la cat mai multe spectacole! De-a lungul timpului, am cunoscut multi membrii al vestitului Ansamblu ,,Mara”, oameni seriosi, educați in cultura si tradiție, pregătiți profesional, talentati si doritori de performanță in ceea ce făceau din pură dragoste pentru folclorul românesc! Acesti oameni, recunoscuți si răsplătiți cu trofee si diplome internaționale, naționale și locale, merita toata admiratia noastra, au facut ceva pentru orașul nostru și asta nu se uita! Felicitări, sanatate si admirație va transmite un fost spectator si admirator al Marei, ansamblul cel mai cunoscut din Maramuresul istoric! Frumos, prietene Ghiță Mihăilescu, ca ne amintești de acest eveniment, eu nu l-am uitat, dar pentru cei tineri este benefic pentru cunostinta lor, sa stie ce valoare culturală a însemnat pe vremuri, Ansamblul Mara!

  • Textul citat a fost scris cu ocazia aniversării a 50 de ani de la infiintarea ANSAMBLULUI al cărui instructor am fost (un fel de manageri cum ar fi astazi) din octombrie 1978 și până în decembrie 1995, când am „coborât” la Biblioteca Municipala. Trebuie a se ști că propunerea a venit din partea D.lui Ion Vlăduțiu prin D.l Mihai Dăncuș și ca urmare a unei evoluții de excepție în finala Festivalului National „Cântarea României”.

  • GIGI SIRBU ATLANTA IUNIE 7 2020——– Inca de la inceputurile lui cu un pic mai mult de o jumatate de secol,Ansambulul MARA a reprezentat”FOCUL VIU”care a venit sa pastreze curata si sa transmita mai departe in timp comoara inestimabila a folclorului sub toate formele lui,daruita noua de catre inaintasii Maramuresului istoric.Cind am citit articolul dedicat Aniversarii a 40 de ani de la decernarea PREMIULUI EUROPA PENTRU FOLCLOR,scris cu lux de amanunte pe fundalul palpairii flacarilor sufletesti nestinse de a lungul timpului de catre prietenul nostru GH.Mihaiescu,m-am regasit in expresia „Copiii teribili ai Ansamblului MARA”folosita in articol de catre prietenul nostru Echim Vancea.Acest premiu a venit ca un sunet de clopot la sfirsitul unei primaveri maramuresene tarzii care a facut sa miste seva regenerarii spre formarea unei familii care urma sa scrie pe mai departe istoria folclorului Maramuresan ;–FAMILIA ANSAMBLULUI MARA.Oameni cu valoare morala,spirituala si inelectuala reuniti pentru pastrarea folclorului au reusit sa tina FOCUL VIU al Maramuresului istoric.Departe de Maramuresul drag am aprins un foc si pe fondul sonor al”Horii cu noduri”cantata inegalabil de catre Anuta Tite am deschis cu emotii arhiva foto a Ansamblului MARA.Revaziand fetele ,zambetul am simtit bucuria acelor momente apoi mi s-a pus un nod in gat cand am realizat cati dintre noi au plecat prin alte tari iar altii vegheaza din alte lumi necunscute de catre noi la lpastrarea flacarii aprinse a FOCULUI VIU.Mesajul fam.SIRBU Maria si GIGI parte a Familiei MARA pentru membrii generatiei tinere indrumati de oameni competenti si sufletisi este;” Aveti rabdare si cautati in toate colturile cutiei cu valori a folclorului Maramuresan si veti gasi pietre pretioase pe care sa le pastrati in autenticitatea lor si feriti va de improvizatii .Doar asa veti gasi cheia succesului si veti putea mentine flacara aprinsa a FOCULUI VIU;doar asa vom putea avea curajul sa spunem cu mandrie „NOI AM FO S-OM SI”

oferta-wise