Actualitate Știri

Maramureșeanul Nistor Lihet „resuscitează” Partidul România Mare?!… (autor, Ion Mariș)

image_printPrinteaza

Am intrat pe ultima sută de metri, înaintea alegerilor parlamentare din 06 decembrie 2020, fără mari așteptări și iluzii, presați doar de certitudinea pandemiei care ne-a blocat – pe unii – în frici și nepăsare iar pe alții i-a învins fizic și/sau spiritual. În afara vaccinului salvator oare ce mai așteaptă românii? Mai sunt și alte variante, soluții salvatoare?…
Să ne imaginăm – mai mult pentru confortul ipotetic – că mai sunt români ce-și doresc binele națiunii și nu binele individual, propriu. Oricum se termină și actuala „sesiune” electorală și urmează, pentru majoritate, postura de spectatori… inactivi.
I-am invitat la discuții și am încercat să-i înțeleg pe cei care-și doresc cu ardoare să ne reprezinte acolo…. sus, în Casa Poporului! Ce-i determină – în afara avantajelor pur mercantile – pe unii dintre cetățeni să se prezinte ca și salvatorii de/ cu…. serviciu? Îi ascult, așa este normal, pentru și împreună cu cititorii noștri.

Am tot repetat că-mi doresc să-i prezint cititorilor pe ocupanții unor locuri elegibile de pe listele parlamentare, ale diferitelor partide, ocupanți conectați prin rădăcini perceptibile la Depresiunea Maramureșului dar, oferta nu a fost fructificată de foarte mulți doritori. Și totuși, ultima… rundă!

Ultima prezență la o discuție focalizată politic o am cu un prieten (economist) și fost coleg de muncă (pe la sfârșitul secolului XX împărțeam un birou, într-o bancă sigheteană, la modă în acei ani).
Drumurile noastre s-au despărțit, iar Nistor Lihet, născut la Strâmtura, s-a stabilit la Baia Mare și, la aceste alegeri este plasat pe locul întâi pe listele candidaților la Camera Deputaților, de către Partidul… România Mare.
De ce dorește Partidul România Mare să revină în Parlament, care sunt ingredientele care-l pot „revigora” și, mai ales, unde sunt nostalgicii „peremiști” de altădată, au fost câteva dintre subiectele pe care le-am discutat cu prietenul Nistor Lihet, la un ceai verde dres cu puțină tărie autohtonă.

Ion Mariș (IM): Stimate Nistor Lihet, prietene, ești președintele filialei Maramureș și vicepreședinte pe țară al Partidului România Mare. Cum ai optat pentru un partid atât de mic?…. la procente mă refer, bineînțeles…
Nistor Lihet (NL): Am avut „oferte” de la aproape toate partidele politice din Maramureș, însă eu am analizat comportamentul acelor partide și, mi-am dat seamă că în ultimii 30 de ani nu au făcut aproape nimic pentru românii care i-au trimis în Parlamentul României și în funcțiile executive ale instituțiilor statului. De aceea am ales Partidul România Mare, singurul partid cu adevărat al românilor de pretutindeni, care, o mică perioadă, cât a fost în parlament a susținut cu tărie și convingere interesele românilor. Un partid mic poate crește sănătos, nefiind obligat să preia toate „rebuturile” băgate pe gât de către cei care au interese personale când, toate deciziile sunt luate doar în folosul lor și nu al românilor. Tot în această ordine de idei, un partid mic poate crește atunci când membrii acelui partid sunt devotați țării și poporului și, sunt convins, România încă mai poate reveni la normal, să zic așa.

IM: Ați avut liste complete și la alegerile locale dar… nu ați convins. De ce nu sunt interesați votanții, azi, de un partid altădată – când era condus de Vadim Tudor – foarte vizibil?
NL: După moartea lui Vadim Tudor, partidul a intrat în moarte clinică, o perioadă de aproximativ 4 ani. În anul 2019, o mână de români adevărați, ne-am adunat și am făcut demersurile legale pentru a reintra pe scena politică cu PRM –ul, dar am fost contestați de niște oameni care nu au nimic în comun cu patriotismul. Am reușit de abia cu două luni înainte de alegerile locale să terminăm toate demersurile legale prin care PRM – ul era din nou în regulă din punct de vedere juridic. De aceea timpul a fost extrem de scurt pentru a putea reface organizațiile comunale și cele din orașe, am avut candidaturi doar în 12 localităti din județ, unde am reușit să obținem 5 consilieri locali. Eu cred că acei români care sunt cu adevărat patrioți se vor întoarce în PRM și vom reuși, alături de cei nou veniți, să facem o figură frumoasă în viitorul apropiat.

IM: Nu este, oare, patriotismul un concept… vetust?
NL: Nu cred că patriotismul este un concept vetust, dimpotrivă, ar trebui să fie de actualitate și să fim mândri că ținem la această țară și la acești români frumoși. Nu trebuie să confundăm patriotismul cu extremismul.
Noi, Partidul România Mare, dorim ca toți cetățenii acestei țări să se bucure de aceleași drepturi. Din păcate, se pare că în unele situații, minoritătile cer drepturi mai multe decât românii și, nici acest lucru, nu este normal.

IM: Spune-mi te rog ce presupune asumarea ideii de patriotism?
NL: Patriotismul ar trebui să fie starea firească din/în sufletul fiecărui român.
Un adevărat patriot trebuie să își iubească țara ca și pe familia lui, să demonstreze prin fapte concrete respectul pentru patrie și popor, să își păstreze nealterată limba, obiceiurile strămoșești, să facă tot ce îi stă în putință ca țara să își păstreze teritoriul neatins și, mai ales, să îl reîntregească prin metode diplomatice.

IM: Care este structura membrilor actuali PRM?
NL: Membrii Partidului România Mare sunt de diferite profesii: muncitori, tehnicieni, ingineri, juriști, economiști, avocați, profesori, psihologi și mulți producători agricoli, care și-au dat seamă că singurul partid care îi poate reprezenta cu adevărat pe români este Partidul România Mare.

IM: Care sunt punctele voastre forte? Prin ce vă diferențiați de ceilalți politicieni? Care sunt argumentele Partidului România Mare pentru a primi voturi de la cetățeni?
NL: În primul rând membrii Partidului România Mare sunt selectați foarte riguros și trebuie să îndeplinească câteva condiții minime obligatorii pentru a fi cooptați în partid. Primul punct forte este acela că, noi, membrii PRM, nu îi vom minți niciodată pe români așa cum fac toți cei care conduc România de peste 30 de ani. Al doilea punct forte este acela că noi avem propuneri concrete care să îi avantajeze pe toți românii, nu cum au procedat cei care ne-au guvernat 30 de ani, rotindu-se între ei și migrând dintr-un partid în altul, pentru a-i păcăli pe români. Al treilea punct este acela că noi solicităm o anchetă foarte serioasă asupra modului cum a fost vândută țara: închiderea tutror fabricilor românești, vinderea pe 2 lei a celor mai profitabile fabrici către străini, distrugerea agriculturii, etc și aspra lor sancționare. Alt punct forte este acela că noi solicităm de urgență luarea măsurilor prin care cetățenii români să fie egali și în drepturi nu numai în obligații în Uniunea Europeană. Spre exemplu, aducerea pensiilor și salariilor din România la un nivel aproximativ egal cu celelalte țări din Europa. Alte direcții pe care noi, PRM –ul, le vom susține categoric sunt: desfințarea tuturor agențiilor neproductive pentru România (aprox 300 de agenții) și redirecționarea banilor la pensii și alocația pentru copii (care ar putea crește cu 30%); anularea finanțării de la bugetul statului a partidelor politice; anularea pensiilor speciale; reorganizarea tututror instituțiilor statului și răspunderea personală în față legii a tuturor persoanelor care decid pentru români (parlamentari, guvernanți, judecători, procurori, polițiști, prefecți etc.) și ridicarea imunității pentru toți; reducerea numărului de parlamentari, maximum 3 parlamentari pentru un județ, maxim 150 de parlamentari; alegerea avocatului poporului de către români prin vot, nu cum este acum, își numesc ei din gașca lor pe cine doresc și – de fapt – nu ne reprezintă pe noi, poporul. Acești oameni care ne conduc de 30 de ani doresc exact invers de ceea ce dorim noi, prin aceste lucruri ne diferențiem de ei, noi dorim binele poporului și a țării, ei își doresc doar binele lor.

IM: Vadim Tudor a fost un lider conflictual, impulsiv și destul de… rigid. Ce tip de leadership aveți la ora actuală?
NL: Nu cred că a fost atât de impulsiv pe cât l-au caracterizat alții. La ora actuală partidul este condus de Biroul Național Permanent, format din 53 de persoane, printre care mă număr și eu, în calitate de vicepreședinte.

IM: Spune-mi ce ați putea face – Partidul România Mare – pentru a sprijini dezvoltarea micro-regiunii Depresiunii Maramureșului?
NL: Sunt multe metode prin care putem ajuta Depresiunea Maramureșului. Eu cred că în primul rând ar trebui dezvoltat un cadru adecvat în ceea ce privește investițiile pentru a crea noi locuri de muncă bine plătite, După aceea, Maramureșul fiind o zonă defavorizată, statul ar trebui să intervină cu programe concrete de ajutoarare a firmelor românești. Un lucru important ar fi investițiile în infrastructura rutieră pentru a putea crește turismul, care este o sursă importantă de venituri pentru locuitori, în special pentru cei din Maramureșul Voievodal. Vom mai propune crearea unui ajutor pentru producătorii agricoli, micii fermieri și vom sprijini creșterea animalelor de către fiecare mică gospodărie existentă. Vom propune ca subvențiile de la stat să crească considerabil deoarece, în Uniunea Europeană, subvențiile în agricultură sunt mai mari cu 60% față de România, etc.

IM: Sunteți pro-europeni? În ce zonă a spectrului politic vă plasați? Centru, centru-stânga, dreapta, monarhiști, etc.?
NL: Da, suntem pro-europeni doar că noi, Partidul România Mare, dorim ca țara noastră să fie respectată de toate țările lumii și să nu fim tratați ca o țară din ultima grupă valorică. Noi dorim să luăm parte la luarea deciziilor când este vorba de români și de România și să nu mergem tot timpul în genunchi sau în poziția ghiocelului când negociem cu Uniunea Europeană, ci să mergem cu demnitate și cu fruntea sus oriunde este nevoie. Suntem de centru stânga, suntem de partea românilor și nu ne vom opune niciunei hotărâri luate de oricine, când va fi în favoarea românilor și a României.

IM: România a avut, la un moment dat în istorie, un statut… maximal. Cum ar trebui să fie România Mare azi?
NL: Din păcate România, prin reprezentanții ei, nu s-a ridicat nici pe departe la nivelul înaintașilor noștri care, după cum bine știm cu toții, au avut demnitate și dragoste de țară. Putem da multe exemple începând de la Vlad Țepeș, Matei Basarab, Ștefan cel Mare, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Ioan Cuza, Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu, Alexandru Vaida Voievod, Gheorghe Pop de Băsești etc. În ziua de azi România se mulțumește cu puțin, suntem tratați incorect vizavi de celelalte țări ale lumii, sigur este că, cei care ne conduc, nu sunt pregătiți să conducă o țară ce are o poziție geo-strategică foarte importantă pentru marile puteri ale lumii.

IM: Cât de mari români sunt sau ar trebui să fie cei din afara țării?
NL: Eu cred că românii din afara țării, plecați la muncă, sunt patrioți adevărați, ar trebui să le mulțumim pentru efortul pe care îl fac, lăsând-și copiii sau părinții acasă ei merg la muncă să trimită banii în România. Cred că, mare parte dintre ei, vor vota Partidul România Mare pentru că este singurul partid care ar putea să le reprezinte interesele.

IM: Din afara „arenei” Parlamentului, cum se vede politica?
NL: Politica partidelor parlamentare din România este una murdară, una care nu vizează binele românilor, o politică mincinoasă față de români și pe bună dreptate majoritatea românilor ar dori să scape de această politică. Din păcate parlamentarii care au condus România în ultimii 30 de ani își votează legi numai pentru ei și greu îi vom putea schimba. Cred că acum este momentul să ne trezim la realitate.

IM: De ce nu au, aproape deloc, românii încredere în politicieni? Ce ar trebui să se schimbe?
NL: Pentru că politicienii ne-au mințit de fiecare data înainte de alegeri și nu au făcut nimic pentru binele românilor. Să nu mai voteze românii nici o listă în care sunt incluși și parlamentari care au mai fost în Parlamentul României! Parlamentarii ar trebui să fie aleși pentru maximum două mandate.

IM: Dacă ar fi să ajungeți în Parlament și ați avea – conform estimărilor optimiste – un grup parlamentar, cu cine v-ați dori să colaborați?
NL: Noi vom colabora cu oricare dintre partidele care doresc binele românilor și al României și care, prin dovezi concrete, ar accepta propunerile platformei – program a Partidului România Mare.

IM: Dacă nu vei intra în Parlament, vei mai continua activitatea politică?
NL: Voi continua până când voi reuși să conving maramureșenii că Partidul România Mare este singura soluție pentru un trăi mai bun al românilor.

IM: Mult succes la alegerile de duminică, 06 decembrie și, să aveți parte de revigorarea mult așteptată!
NL: Vă mulțumesc, îi asigur pe maramureșeni de bunele mele intenții și le trasmit rugămintea de a ieși la vot, pe data de 06 decembrie, în număr cât mai mare, pentru a le demonstra acelor oameni care au condus țara în ultimii 30 de ani că românii hotărăsc, când își doresc, schimbarea!

Ion Mariș

Foto: Ion Mariș

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Cine doreste nationalism sa- l caute in alta parte nu la Securitatea comunista ! Vadim Tudor si oamenii sai exact asta au fost!
    Partea perversa e ca Iliescu i-a inventat politic… i-a dezlegat constient si i-a lasat sa spuna lucrurile agresive si abjecte pe care el nu le purtea spune (despre taranisti, liberali, Doina Cornea, etc) ca sa-si pstreze imaginea de „democrat pro – european”…

    Iar in 2000, Vadim a fost contracandidatul ideal pentru Iliescu, singurul in fata caruia putea castiga un nou mandat (dupa crimele nerezolvate ale anilor 90)… parand multor romani dar mai ales Occidentului ca el, Iliescu, e „raul cel mai mic” in fata unui „fascist, antisemit, care scoate mitraliera”…

    Ce ticaloasa politica!

  • Se tot nasc ticalosii multe, vechi si noi, imbracate in diverse culori verbale si programe inselatoare, trecute prin seriale de partide, cu embleme si denumiri schimbatoare. Ineptii ce le credeai doborate, definitiv, in exprimarile „au fost” , erau doar adormite si-si fac aparitia cu noi cantece, marcand acelas concept toxic de viata. Cata naivitate a marcat acest popor, dupa 1990 si oare inca nu s-a desteptat si-si tot amaneteaza viata in „duminecile orbilor”?!

oferta-wise