Actualitate

In memoriam Grigore Hotico Hodâș, cel mai mare constructor de biserici de lemn

image_printPrinteaza

Cu mare cutremur am primit vestea că a plecat dintre noi cel mai prolific meșter de biserici de lemn pe care l-a dat Maramureșul, Țara Românească, Globul acesta pământesc.

Căci, nicăieri nu a mai existat, în vremurile noastre (în afară de fiul său, Vasile), cineva care să fi construit, cu mâinile sale, de la zero, nu mai puțin de 22 de biserici de lemn!

Marele meșter Grigore Hotico Hodâș din Ieud (Plopșor), a viețuit între 9 iunie 1948 – 25 octombrie 2021.

A fost un om simplu, demn și drept, un bărbat dintr-o bucată, un maramureșean coborât parcă din vremurile nemeșești. Dar și un meșter care nu se încurca în planuri, proiecte și schițe, ci avea un simț aparte, lucrând direct, înălțând lăcașul din mers!

Astfel, a construit următoarele biserici de lemn: trei la Rozavlea (cea de pe Sâlţa şi ambele biserici de la Şesu Mănăstirii-cea ridicată în 2002 și arsă în anul 2016, respectiv cea de acum), biserica mănăstirii Ieud-Crucişoare, una din bisericile parohiale din Ieud-Plopșor, Sighetu Marmaţiei (bis. „Sf. Ștefan cel Mare și Sfânt” de la Poliţia de Frontieră), Strâmtura („Sf. Prooroc Ilie” de pe Valea Satului), Dragomireşti („Sfinții Români” de pe str. Baicului), Şieu („Cuvioasa Paraschiva”), Borşa („Sf. Mare Mucenic Gheorghe” de la Spital) şi patru la Vişeu de Sus („Sf. Cosma și Damian” de la la Spital, bis. „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, bis. „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” şi biserica greco-catolică „Maica Domnului”). Ei au clădit biserici şi în alte părţi ale ţării: două la Bucureşti (una la Spitalul „Sf. Ioan” şi alta la Academia Forţelor Terestre), apoi la Arad, Turceni (jud. Gorj), Costeşti (jud. Argeş) şi Cluj-Napoca (parcul „Victor Babeş”), dar şi în străinătate: în Suedia (la parohia ortodoxă română din Sölvesborg) şi în Franţa (biserica Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale de la Limours)!

Printre acestea se află a doua respectiv a treia cele mai înalte biserici de lemn din lume (care sunt surclasate doar de către biserica mănăstirii Săpânța Peri), adică:
– Biserica mănăstirii ortodoxe de maici „Sf. Trei Ierarhi” de la Ieud-Crucișoare, Țara Maramureșului, 60 m înălțime, construită între anii 1994-2003.
– Biserica parohiei ortodoxe „Sf. Gheorghe” de la Rozavlea-Șesu Mânăstirii, 58 m înălțime, ridicată între anii 2017-2018.

Marele meșter Grigore Hotico Hodâș a participat și la restaurarea mai multor biserici vechi de lemn, printre care, recent, cea de la Ieud-Deal (monument UNESCO), a construit case de lemn (precum Casa Chira din Vișeu de Sus), a realizat o parte a lemnăriei Catedralei Mântuirii Neamului, dar și porți măiestru sculptate, troițe, acareturi etc. A fost nu numai dulgher, sculptor, designer și arhitect, ci și butnar și drănicer și tâmplar…

Acesta a fost ajutat permanent de fiul său, Vasile Hotico, care-i continuă, cu înaltă măiestrie, opera (vedeți numai ce casă și-a făcut acesta!).

Dacă Găvrilă Hotico Herenta rămâne, cu cele 100 de biserici vechi cărora le-a prelungit viața, cel mai mare restaurator în lemn pe care l-a dat Maramureșul și Țara, Grigore Hotico Hodâș va rămâne în istorie precum cel mai prolific constructor de biserici de lemn, pentru aceasta depunând mărturie cele 22 de turle de lemn pe care le-a ridicat!

Am avut onoarea să îl cunosc și să obțin de la dânsul informații extrem de prețioase.

A fost un mare om.

Nu îl vom uita niciodată! Condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Teofil IVANCIUC

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Condoleante familiei indurerate, pentru plecarea prea devreme din mijlocul lor, al celui mai mare constructor de biserici din lemn, spunem din Maramures, dar si din lumea intreaga. Familiei indurerate ii dorim pace in suflet, pentru cel ce a dus o viata in sfintenie.
    Fiecare scrijelire a sa in lemnul dat pentru sfintele lacasuri de cult, o facea cu dragoste, cu spirit credincios, cu trairea in frumusetea oprelor lui, cu tot gandul si priceperea si aceasta nu sunt altceva decat rugaciuni de o rara frumusete, in trairea lor practica. Sfanta Terezia a Pruncului Isus spunea ca, indrptand catre Isius tot ce faci in viata, mai greu sau mai usor, acestea sunt adevarate rugaciuni traite, inchinate lui Isus. Si a devenit Sfanta. Putem spune ca regretatul mester, Grigore Hotico Holdas, a fost intr-o rugaciune continua, ca a trait o viata, in rugaciune, in sfintenie.
    In multimea biserilor ridicate de dansul, au trecut, prin rugaciune, sute de miloane de oameni, de-a lungul timpului si, putem spune, ca si dansul a fost partas la toate aceste rugaciuni, ca a fost o prezenta intr-o rugaciune continua.
    Dar multimea acetor lacasuri de cult, construite din lemn, folosind mintea, gandurile frumoase si toata priceperea lui, cu turlele lor inalte, spre cer, in varf avand simbolul credintei, Crucea, pe care a patimit Mantuitorul, pentru rascumpararea pacatului stramosesc, impreuna cu toate celelalte multe si frumoase podoabe adaugate, ca si cu refaceri a altor atatea biserici mai vechi, toate acestea nu reprezinta decat „scari” spre „Raiul Ceresc”, spre care credem ca se indreapta sufletul acestui mare „mester crestin”. Domnul sa-l primesca in Gradina si Rasplata Sa. Omagiu si inchinare pentru cel ce a fost Grigore Hotico Holdas, un mare credincios si fauritor de atat de frumoase „adaposturi” crestine, impotriva ateismului vremilor.

oferta-wise