Azi, 18 octombrie, se împlinește un secol de la nașterea unei personalități sighetene de primă mărime, preot profesor Grigore Balea – figură marcantă a Bisericii Greco-Catolice din Maramureșul ultimelor decenii.
Grigore Balea s-a născut la Ieud, la 18 octombrie 1920, fiind fiul lui Ștefan și al Mariei, tatăl fiind pentru o perioadă primarul localității. A studiat în satul natal apoi a urmat liceul, început la Sighet și continuat la Gherla, unde a absolvit cu diploma de învățător, continuă apoi cu facultatea de teologie la Oradea, absolvită în 1946. Două modele spirituale i-au marcat drumul spre preoție și desăvârșire spirituală: parohul Ieudului – părintele Ioan Dunca Joldea, înflăcărat apostol al lui Cristos și dârz luptător pentru demnitatea neamului românesc, în prima linie a opoziției față de ocupația maghiară (1940-1944) suferind două arestări, și față de proiectata anexare a Maramureșului la URSS în 1945, mărturisitor al credinței catolice în închisorile comuniste – și episcopul martir Ioan Suciu, pe atunci episcop la Oradea, una dintre cele mai nobile figuri ale creștinismului românesc din toate timpurile.
După căsătoria (în toamna anului 1948) cu tânăra profesoară Livia Zoicaș (descendentă a două familii preoțești din Maramureș cu o frumoasă tradiție și ea însăși profund implicată în viața Bisericii Greco – Catolice) urma hirotonirea ca preot fixată de episcopul Alexandru Rusu, dar arestarea episcopului la 28 octombrie 1948 a făcut imposibil acest lucru și a schimbat cursul vieții lui Grigore Balea și a familiei sale. Supravegheat și chemat de mai multe ori la Securitate, având probleme mari la încadrarea în muncă, reușește totuși să lucreze în învățământ, la început ca învățător apoi (după absolvirea facultății de Matematică) ca profesor la diverse școli din zona Sighetului. Cea mai mare parte a activității de dascăl și-o va desfășura însă la Liceul Pedagogic (azi Liceul „Regele Ferdinand”) fiind un model de competență profesională și de ținută morală pentru multe generații de elevi care au devenit (în cea mai mare parte) la rândul lor dascăli în satele și orașele Maramureșului. În afara muncii la catedră, prof. Grigore Balea a fost implicat și în numeroase activități culturale având ca scop păstrarea și valorificarea istoriei și tradițiilor maramureșene.
Implicarea directă în lupta clandestină a Bisericii Greco – Catolice va cunoaște o nouă fază prin hirotonirea ca preot în 1983 prin punerea mâinilor episcopului de fericită memorie Ioan Dragomir. Alături de ceilalți preoți clandestini (preoții de fericită memorie Vasile Hotico, Gavril Gorzo, Ioan Nemeș, Gavril Nap, Vasile Paul etc., plus cei ce veneau din Baia Mare) părintele Balea va menține vie flacăra credinței în comunitățile din Maramureșul istoric deplasându-se cu autobuzele locale (și mulți km pe jos unde era nevoie) pentru a celebra sfintele liturghii și celelalte sacramente credincioșilor din întreaga zonă, unde era solicitat. Eu și soția mea, Magdalena, am avut deosebita onoare să-i avem, pe părintele Grigore și pe doamna profesoară Livia, ca nași la cununia noastră în august, 1989, la biserica romano-catolică din Sighet.
După Revoluție, părintele Balea s-a implicat activ în reorganizarea parohiei Sighet (unde a și slujit cea mai mare parte a timpului), apoi în perioada de început a parohiei Șugău, dar și pe valea Izei unde a îndeplinit temporar funcția de protopop, păstorind un an parohia Strâmtura. În toate aparițiile sale publice, predicile părintelui Balea impresionau prin claritate și coerență logică, prin nivelul intelectual respectabil care sporea prestigiul Bisericii noastre în fața auditoriului.
Trecerea la cele veșnice la 25 octombrie 2006, lasă în sufletele noastre o caldă și duioasă amintire a bunătății și înțelepciunii sale dar și o bogată moștenire spirituală pe care alături de minunata sa familie (5 copii, 19 nepoți și mulți strănepoți!), noi, sighetenii care l-am cunoscut, iubit și admirat avem datoria să o ducem mai departe.
Veșnică odihnă și memoria binecuvântată !
preot prof. Marius VIȘOVAN
Veșnică să-i fie pomenirea vrednicului părinte Grigore
Părintele Grigore Balea (unchiul Grigore),nepot al tatălui nostru a rămas figura emblematică a marii noastre familii cu origini sănătoase în Ieud dar mai ales PREOTUL plin de har,înțelepciune și adevar,mărturisitor al credinței greco catolice.
Poate fi PREOTUL model pentru generațiile de preoți care i-au urmat! În fiecare clipă a zilei îl găseai cu cartea de rugăciuni în mână, în familia dânsului atât de mare și iubită!În orice moment i te adresai cu o problemă sau cereai un sfat,îți răspundea cu răbdare, compasiune pt problemele tale iar vocea blândă parcă îți lua în minutul ce urma,piatra de pe suflet!
La repunerea în drepturi a Bisericii greco-catolice a muncit mult alături de ceilalți preoți, fiind profund implicat în tot ceea ce a însemnat liturghia greco catolică!
Cuvintele sunt prea sărace în a reda dăruirea preotului Grigore în biserica noastră!
Dumnezeu să-i dea odihnă veșnică în Împărăția Sa! VREDNIC ESTE!FIE-I MEMORIA IN VECI BINECUVÂNTATĂ!❤🙏
Prof.Rodica Gheorghiu,dirijor al Corului Parohiei greco catolice Sighet
A fost un apreciat profesor de matematică și director la Liceul Pedagogic din Sighetu Marmației.
Soția domniei sale, doamna prof. Livia Balea, mi-a fost profesoară de biologie la Liceul ”Dragoș Vodă” din Sighet. O profesoară la nivel de excelență!
Un gând pios!
Ioan Dzitac
Preotul, profesorul, metodistul, pedagogul si Omul Grigore Balea este o persoana emblematica pentru Sighet, pentru intreg Maramuresul, de un comportament si tinuta morala model, monumentale. Am avut onoare sa particip la mai multe intalniri didactice, metodice si pe alte diferite teme organizate, la obiectul matematici, in care, la orice interventie a dansului, era o liniste si atentie deplina, unde ai fi dorit sa iei notite, sa nu pierzi, sa nu-ti scape nimic din ce spunea. In domeniul spiritual-religios, in clandestinitate si dupa aceea, ca si in cel didactic, de moralitate , a avut o activitate neobosita, deosebit de rodnica, fara oprire.
Absolvent al teologiei greco-catolice, alaturi de colegii dansului, Gavril Gorzo, Hotico Vasile, Vasile Paul, probabil si altii, regimul comunist in desvoltare, cu ideologia lui, nu le-a permis sa-si realizeze chemarea, toti desfasurandu-o, dupa putinta, in clandestinitate, mai devreme sau mai tarziu, pana in 1990, cand au putit sa si-o practice la vedere.
Dar au avut mari greutati si se parea ca a ramas prezenta naravurilor comuniste chiar in biserica ortodoxa ! Biserica sora ortodoxa a manifestat o rezistenta deosebita, chiar impotiva legii, pentru a le retroceda lacasurile de cult ale gr.catolicilor, luate prin forta si ilegalitate, intemnitand pe cei ce le deserveau, daca nu tradau. Nu permiteau nici efectuarea serviciilor religioase cu schimbul, folosind pentru aceasta cate o camera a unei locuinte, care se mai obisnuieste inca si azi, sau in gerul de afara. Toti acesti preoti, de acum mai in varsta, impreuna cu mai tinerii preoti gr, catolici, au dus o lupta deosebit de grea si inca o mai duc, pentru cumpararea spatiilor si construirea de biserici gr, catolice noi, mai modeste sau de mare frumusete, depinzand de atatea conditii. Spiritul comunist care a mai continuat si mai contnua inca, a avut, din pacate, aliat in biserica sora ortodoxa, pentru a persecuta in contiunuare gr. catolicii. Acestia au pastrat naravul rusilor, care nu vor sa dea nimic inapoi din ce au luat si nu-i a lor, nici chiar „tezaurul” spiritual nu l-au cedat. In acest scop si parintele Balea era intalnit peste tot pe toata Valea izei, pentru a construi sau recastiga lacasurule de cult si pe credinciosii gr, catolici, care erau mult majoritari in Maramures, inainte de de Decretul din 1948.
La liceul „Dragos Voda”, am avut sansa sa avem pe acesti absolventi gr, catololici ca profesori, admisi din lipsa de cadre, care, impreuna cu alti profesori cu moralitate si crez crestin, au intretinut si desvoltat spiritul de moralitate crestina catolica, supus terorii si actiunilor UTC-iste. La internat ne supravegheau si sprijineau parintele Balea si parintele Paul.
Am avut onoare sa am ca profesor de matematici pe parintele Balea, mai multi ani, dansul facandu-si studiile de matematica la fara frecventa. Dansul m-a facut sa prind drag de matematica, ca multi altii, prin metodele de exceptie folosite, parca si inascute si multi colegi au urmat studii superiore in dommeniu sau in altele de profil stiintific. Mai tarziu s-a titularizat la Liceul Pedagogic, acum „Regele Ferdinand”.
Dupa interzicerea predarii religiei in scoala, l-am rugat sa faca o ora de religie pe saptamana acasa, cu mine si cu Ionica Hotea, coleg de clasa si priten cu mine, urmand aceste ore pana am fost urmariti de securitate si alungati din scoala, inchisi.. O familie atat de frumoasa, de inalta moralitate. Am indraznit aceasta solicitare, deoarece dupa mama venea din Saliste, dintr-o familie cu care eram neamuri. Doamna Balea, sotia dansului, o profesoara cu totul exceptionala, de biologie; fratele meu, Daniel, era foarte apreciat de dansa si a luat le examenul de admitere la medicina, la biologie, nota 10 cu distinctie !
Aducem un pios omagiu, unei persoane de asa inalta tinuta morala, crestina si umana, sub atatea aspecte, ca si sotiei dansului, dorindu-le odihna vesnica, in imparatia cetreasca si in raspala Domnului.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !