Actualitate

In memoriam preot Ioan M. Bota (16.01.1920-18.11.2021)

image_printPrinteaza

Preotul prof. univ. dr. Ioan M. Bota, prelat papal, s-a stins din viață joi, 18 noiembrie 2021, la vârsta de 101 ani.

Preotul greco-catolic Ioan M. Bota s-a născut la 16 ianuarie 1920 la Rona de Jos, fiind un veritabil maramureșean, nepotul avocatului dr. Grigore Bota. Primele clase le urmează la Școala normală de învățători „Regele Ferdinand I” din Sighetul Marmației: „Primele 4 clase normale le-am făcut la Sighet sub directoratul pofesorului preot Vasile Pop, profesorii Rițiu Grigore – limba română, Ion Bilțiu Dăncuș – limba franceză, Liviu Patachi – istorie, Tănase Pușcă – geografie, Rusu
Alexandru matematică, Simu Ioan – muzică, preot profesor Ioan Bârlea – religie și educație cetățenească. Am fost printre premianți. Așa învățând am reușit să promovez examenul de admitere și să intru în internatul Școlii Normale primind casă și masă gratuit alături de alți zeci de copii de țărani maramureșeni și sătmăreni.”

A urmat cursurile Institutului de Teologie Greco-Catolică de la Blaj (Academia Teologică din Blaj), a fost arestat de securitate și deținut în penitenciarele din Satu Mare, Cluj, Aiud (în perioada 1948 – 1949).

După mulți ani de zile la munca „de jos”, reușește să absolve Facultatea de Filosofie a Universității din Cluj și ulterior Facultatea de Filologie-Istorie a Universității din București după care îşi ia doctoratul în 1977.

A fost hirotonit – în clandestinitate – diacon la 14 septembrie 1988, în localitatea Cicârlău (Maramureș), de către viitorul Cardinal Alexandru Todea și apoi preot, la 8 noiembrie 1988, în localitatea Reghin (Mureș), tot de către IPS Alexandru Todea. După 1989 activează ca profesor universitar la Institutul Teologic Universitar din Cluj-Napoca şi începe o remarcabilă activitate didactică şi publicistică pe care o continuă și la această venerabilă vârstă.

Anul trecut, la 18 ianuarie 2020, la împlinirea celor 100 de ani, părintele-profesor Ioan M. Bota a fost onorat și sărbătorit la Cluj de către mari personalități ale vieții religioase și culturale din România, de către președintele Academiei Române, dr. Ioan Aurel Pop, dar și de către numeroși maramureșeni. De asemenea, regretatul Episcop Florentin Crihălmeanu i-a înmânat o diplomă de felicitare din partea Sfântului Părinte Francisc.

Ceremonia de înmormântare va fi oficiată de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, duminică, 21 noiembrie 2021, de la ora 14:00, în Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor Sec. al XX-lea, din Piața Cipariu, Cluj-Napoca și apoi va fi înhumat în cimitirul din loc. Florești. 

Sincere condeleanțe familiei îndoliate! Suntem alături de prietenul sighetenilor, jazzman-ul Johnny Bota (Bega Blues Band), nepotul părintelui Ioan M. Bota.

 

Salut, Sighet!

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise