Actualitate

In Memoriam, profesor Cornelia Circa (1927-2017)

image_printPrinteaza

Născută în anul 1927, în zona Blajului, Cornelia Circa a absolvit în anul 1950 Facultatea de Filologie, secția limba franceză, a Universității „Babeș Bolyai”. A activat în Liceul „Dragoș Vodă” între 1952-1984. În timpul directoratului său (1965-1977) a fost declanșat un vast proces de modernizare. Consiliile pedagogice desfășurate în această perioadă se caracterizau printr-o extraordinară elocință a discursului pedagogic susținut de profesorii: Ioan Bălin, Livia Balea, Eusebia Negrea ș.a. ( Vasile Anișorac, Liceul „Dragoș Vodă”. Monografie, 1919-1996, Editura Valea Verde, 2012)

Reluăm un scurt interviu acordat în 2009 Revistei AxA de către regretata profesor Circa Cornelia, care a participat la aniversarea a 90 de ani de existență a Liceului „Dragoș Vodă”, instituție căreia i s-a dedicat cu mult entuziasm și dăruire.

1.Ce sentimente vă provoacă rostirea numelui Colegiului Naţional „Dragoș Vodă”?

Prof. Cornelia Circa: Pentru mine Dragoş Vodă, numele vestitului voievod maramureşean , se confundă cu Liceul „Dragoş Vodă”, acest vechi locaş de cultură, primul liceu românesc din Sighetu Marmaţiei. De aici, dintre pereţii acestui liceu, de pe aceste plaiuri maramureşene, s-au ridicat atâtea personalităţi marcante ale vieţii ştiinţifice şi culturale ale patriei noastre, personalităţi care s-au manifestat cu deplină putere în viaţa economică, socială, culturală, politică a ţării. Pentru mine personal, Liceul „Dragoş Vodă” se confundă cu 35 de ani de activitate profesională dintre care, 14 ani am fost directoarea liceului, luptând pentru modernizarea lui. Este, în acelaşi timp, liceul în care a învăţat fiica mea, nepotul meu – se confundă deci, cu viaţa mea.

2.Care sunt evenimentele cele mai importante din perioada directoratului d-voastră?

Prof. Cornelia Circa: Momentele cele mai importante din toţi aceşti ani ai activităţii mele au fost sărbătorirea semicentenarului din 1969, moment deosebit care a mobilizat generaţii întregi de foşti elevi care au venit ca nişte pelerini la vechiul templu de învăţătură să aducă un omagiu şcolii, dascălilor lor. A urmat apoi lupta pentru redobândirea numelui de „Dragoş Vodă”, obţinut în anii următori în cadrul unei mari festivităţi. Momente importante pentru mine au fost şi realizările în planul modernizării liceului: laboratoare, aparatură modernă , mari strădanii pentru perfecţionarea cadrelor, accent deosebit pe conţinutul învăţământului, instaurarea unui real climat intelectual în şcoală. Eforturi deosebite am depus şi în dezvoltarea bazei materiale: primele mari reparaţii capitale, încălzirea centrală, refacerea electricităţii, parchetarea tuturor sălilor de curs, modernizarea bazei sportive, a terenului sportiv, ateliere, până şi brazii din curtea şi faţa liceului sunt din această epocă. Am luptat pentru menţinerea tradiţiilor, pentru ridicarea prestigiului acestui liceu din acest minunat colţ de ţară.

Echipa „Salut, Sighet!” transmite familiei îndoliate sincere condoleanțe!

sursă foto: prof. Marius Voinaghi

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Nu, doamna Cornelia Circa nu a murit a preluat o altă direcţiune şi predă limba lui Baudlaire cum numai ea ştia şi putea să o facă unor elevi frumoşi ce în pauza mare îşi desfac aripile şi plutesc deasupra curţii liceului. Una din frumoasele doamne ale Maramureşului, directoare a liceului de cultură generală Dragoş Vodă din Sighetu Maramaţiei. O faţă de păpuşă cu un zâmbet angelic ne privea frumos la careul ce se organiza în pauza mare . Însoţită de adjuncţii Fane Motogna şi Fedor Maruşceac având în spate pe Eracle Titircă , Felician Ilniţchi secretarul de partid şi apoi pe Holdiş ilegalistul de serviciu, prin atitudinea lor şi puterea exemplului făceau oameni din elevii ce intrau pe porţile liceului urmând ca apoi să devină studenţi la facultăţi în marile centre universitare şi apoi intelectuali ai României . Atunci se făcea şcoală, atunci profesorii erau respectaţi iar învăţământul era garanţia progresului. Am terminat liceul în 1974. Generaţie de aur. Diana Circa era cu un an mai mare. Eram în clase umaniste. În cei patru anide liceu nu am avut nici o absenţă.Parcă văd din nou totul! Nu, doamna Cornelia Circa nu a murit a preluat o altă direcţiune şi predă limba lui Baudlaire cum numai ea ştia şi putea să o facă unor elevi frumoşi ce în pauza mare îşi desfac aripile şi plutesc deasupra curţii liceului.

oferta-wise