Actualitate Știri

In memoriam profesor Ioan Hotea (1953 – 2018)

image_printPrinteaza

Ioan Hotea s-a născut la 28 noiembrie 1953, în satul Valea Stejarului, comuna Vadu Izei, Maramureș.

Este absolvent al Școlii generale cu clasele I-VIII, din satul natal și al Liceului Pedagogic (5 ani) din Sighetul Marmației. Este repartizat, după absolvirea Liceului Pedagogic în satul Valea Stejarului. Din 2003 este licențiat în istorie și geografie al Facultății de Științe Umaniste – Creștine din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, Arad.

În 2005, își finalizează masteratul educațional la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, Arad. Obține doctoratul în filozofie în anul 2010.

În ultimii ani, Ioan Hotea a fost directorul Școlii generale nr. 5 din Sighet.

Amintim câteva titluri din lucrările semnate Ioan Hotea:

 • Valea Stejarului – studiu monografic și de geografie umană, 2005
 • Vadu Izei –  o filă din istoria Maramureșului. Studiu monografic și de geografie istorică, 2008
 • Magic și magie în filozofia ocultă, 2010
 • Din misterele iubirii filozofice, 2011
 • Mituri, rituri și orizonturi magice în etnofilosofie, 2011

Dumnezeu să-l odihnească-n pace pe profesorul Ioan Hotea! Sincere condoleanțe familiei îndoliate!

Salut, Sighet!

oferta-wise

6 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • S-a dus un om!
  S-a dus un om care a educat oameni!S-a dus un om care stia sa aprecieze oamenii, a stiut sa fie popular, o fire blanda si cu mult respect fata de scoala si copii! Acum este in drum spre scoala ingerilor, unde se va intalni cu multi cunoscuti si le va spune despre viata sa petrecuta onest aici pe pamant, o viata inca tanara si grabita sa ne paraseasca, lasand regrete in urma dansului!
  L-am cunoscut, am stat de vorba cu domnia sa, l-am apreciat pentru modul cum a gandit si pentru ce a facut in slujba invatamantului sighetean! Drum bun domnule profesor, ne vom aminti cu drag de dumneavoastra!
  Sincere condoleante familiei care acum trece printre momente triste, curaj sa le depaseasca! Odihna vesnica, acolo unde v-ati grabit sa va duceti!

  • Nu-mi vine să cred!

   Tocmai am pe masa mea de lucru cărțile lui „Mituri, rituri și orizonturi magice…”, „Eseul tainelor iubirii” și „Adevăr, dreptate și minciună”…

   Mă pregăteam să scriu ceva despre „filosofii Maramureșului” …

   Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 • J’aurais aimé le rencontrer et discuter avec lui lors de mes séjours dans le Maramures. Je vais lire ses ouvrages cet été. Les titre montrent l’attachement à cette terre; c’est un de moyens de lutter contre une globalisation anonyme qui nous envahit au point de nous faire devenir ce qu’en allemand on appelle des heimatlos, des individus sans racines.

  Dumnezeu să-l odihnească-n pace pe profesorul Ioan Hotea! Sincere condoleanțe familiei îndoliate!

 • Ioan Hotea a fost cel mai mare director de scoala pe care l-a avut Maramuresul dupa Revolutia din 1989.a fost un om deosebit…Ma mandresc cu faptul ca am fost format ca director de scoala de Ioan,de”tatuca”!!!!Doamne,ce rau imi pare dupa tine,Ioane!!!Inapoi nu te pot aduce,din pacate…E marele meu regret…Ma simt vinovat ca n-am fost alaturi de tine in ultimul timp al vietii tale pamantesti…Ma poti ierta?

oferta-wise