Actualitate Știri

Mențiune pentru CNDV-iști la Concursul Național „Cultură și Civilizație în România”!

Flavia Vida, prof. drd. Daniela Andrasciuc, Belea Anamaria și Eleonora Arba
image_printPrinteaza

În perioada 2-5 iunie 2019, s-a desfășurat la Iași, CONCURSUL NAȚIONAL INTERDISCIPLINAR „CULTURĂ ȘI CIVILIZAȚIE ÎN ROMÂNIA”, la care au participat 47 de echipaje formate doar din elevi din cadrul ciclului liceal. Concursul cuprinde două probe: prima probă constă în prezentarea unui portofoliu în care tema aleasă este analizată din punct de vedere istoric, religios, lingvistic, etnografic, sociologic etc., în care sunt evidențiate aspectele de interculturalitate. Tot aici este inclus și un proiect ce vizează păstrarea/perpetuarea obiceiului tratat în tema de cercetate.

Cea de-a doua probă implică susținerea/ilustrarea temei alese în care sunt corelate elemente din prezentarea audio – video cu expunerea propriu – zisă. De asemenea, recuzita trebuie să întărească specificul temei. Un alt element important este proiectul de conservare care scoate în evidență modul în care elevii s-au implicat pentru a prezerva moștenirea culturală în cadrul comunității din care fac parte.

Pregătirea pentru concurs presupune o cercetare temeinică, riguroasă, realizată pe teren. Aceasta trebuie să fie împletită cu cea orală. Întreaga competiție educațională este una complexă.

În acest an, echipajul județului Maramureș, calificat la națională în urma etapei județene, format din elevi de la COLEGIUL NAȚIONAL „DRAGOȘ VODĂ ” din SIGHETU MARMAȚIEI: VIDA FLAVIA (clasa a X -a B), ARBA ELEONORA (clasa a X -a A) și BELEA ANAMARIA (clasa a X -a D), sub îndrumarea prof. drd. DANIELA ANDRASCIUC, prof. dr. FLAVIU VIDA și prof. dr. GHEORGHE ANDRASCIUC, a obținut MENȚIUNE I, cu tema „PRACTICI MAGICO-RELIGIOASE LA ROMÂNII DIN MARAMUREȘ”.

Timp de 11 ani, profesorii amintiți, alături de echipajele formate de-a lungul timpului, au reușit să poziționeze CNDV-ul pe podium, obținând numeroase premii.

Felicitări, fetelor!

 Daniela ANDRASCIUC

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise