Actualitate Ce-o zîs?

Meteopatii

image_printPrinteaza

GRIJĂ
Duminică însorită de toamnă. Bunica se îndreaptă cu nepotul spre Iza: „… Nincs nap a Malom Kertjében. Itt a kesztyűt!” (Locul „faptei de limbaj”: la intrarea pe str. Eroilor, înspre Marmația, Zisa a fost însoțită de un gest scurt de înmânare a mănușilor copilului. Bunica se temea să nu răcească. Nepotul le refuzase inițial, motivând că e soare. Bunicuța veni, de grija lui, cu o minciunică: cică, nu-i soare la Grădina Morii…)

TRADUCERE LIBERĂ…
A. Murray trimite un lung de linie fabulos, in extremis. Comentatorul: „Just like that!” Eu: „Numa’ așé!”

CLIPA DE BUCURIE
„Just fire in!” – strigă comentatorul englez la lovitura finală a Biancăi Bazaliu. Apoi, urlă de-a binelea: „You a killing me!…, You are killing me!”
(Numai Ada Nichita, la C.M.H. din 2015, în ultima secundă a prelungirilor cu Danemarca, a mai „semnat” așa o victorie!)

TOAMNOPATII
* Râul monoton. Pescarii, atât de cuminți, pândind și pândind…
* Valuri frunzele… Contemplând prea mult toamna, și îmbătrânești…

DESCOPERIRE
O domniță coboară de pe podul Marmației, cu copilașul în brațe. Își cheamă la telefon tatăl, parcat în fața restaurantului: „Gyere ide! Van parkoló! …Üres parkoló!,.. Rendes parkoló!”

LECȚIE DE MARAMUREȘ
Pe coridoare, la policlinică, așteptând… Trece pe lângâ mine o zadie cu negru și roșu, cu o bătrânică îngrijorată. Se plimbă apăsat, să treacă vremea. Părul argintiu, ochii albaștri. Îi fac o poză și i-o arăt, cerându-i acordul pentru postare. Nedumerire. Apoi, văzându-se, femeia se luminează brusc: „Stăi să aduc și tașcheta!”. Și imediat se prezintă cu o trăistucă aleasă, în roșu, alb, verde, dispuse în rețea, cu ciucalăi bogați și baier împletit, în roșu și negru.

Marin Slujeru

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise