Actualitate Reportaj Știri

[FOTO – VIDEO] Napoleon Bonaparte, Dragoș Vodă, Waterloo și Hunedoara (autor, Claudia Hotea)

image_printPrinteaza

Dacă am fi stat acum câteva zile să ne gândim ce legătură istorică există între elementele din titlu, probabil că nu am fi surprinși să realizăm că nu există vreuna. Totuși, sâmbătă, elevii Colegiului Național “Dragoș Vodă” din Sighet au reușit la Hunedoara să facă ce Napoleon nu a reușit la Waterloo, adică să iasă victorioși.

Pe data de 25 noiembrie 2017, Clubul Copiilor din Hunedoara a organizat Concursul Național de Cultură și Civilizație Franceză “La France Chez Nous” cu trei secțiuni: de limbă franceză, engleză și germană, pe nivelele gimnaziu și liceu. Cerințele concursului au fost complexe pentru fiecare echipaj participant.

Echipajul din Sighetu-Marmației a concurat la secțiunea de limbă engleză. Probele concursului au constat într-o prezentare și dramatizare a unui moment din epoca napoleoneană care să fie legat de istoria Angliei și o probă de prezentare și preparare a unei rețete din gastronomia franceză care a pătruns și în bucătăria engleză.

Echipa de la Colegiul Național “Dragoș Vodă”, coordonată de către prof. Claudia Hotea și prof. Simona Nodiș, a ales ca teme principale bătălia de la Waterloo și deliciosul ecler, care a fost servit alături de trei feluri de milkshake decorate spectaculos. Proba de artă dramatică și prezentarea istorică și culinară i-a avut drept actori pe Thomas Strimbei (10G), Marian Petrovai, Karina Petrar, Ana Măciuca, Andreea Orza (10E) și Ionuț Iuga (11E), iar prepararea deliciosului desert a căzut în seama lui Bogdan Lucian (10E).

Liceenii noștri nu s-au întors de la bătălia talentelor cu mâna goală. Ei au câștigat cam tot ce se putea câștiga: premiul 1 la categoria artă dramatică și prezentare istorică, secțiunea limba engleză-liceu, premiul pentru cel mai bun actor – Ionuț Iuga (11E) și premiul 1 la categoria gastronomie și titlul de Masterchef al concursului pentru Bogdan Lucian (10E).

În calitate de profesor coordonator m-am bucurat enorm pentru fiecare dintre aceste premii, care vin ca o confirmare a potențialului și talentului elevilor mei. Dar bucuria adevărată nu este neapărat dulcele gust al victoriei, ci certitudinea că munca lor nu a fost în zadar, că mulți dintre ei și-au depășit fricile interioare și că acest concurs e doar începutul unui nou drum. În spatele zâmbetului lor câștigător se ascund multe ore de conversații online, pauze scurtate pentru ședințe tehnice, repetiții lungi poate uneori monotone, multă muncă individuală și în echipă, și dorința de a realiza materiale unice și atractive.

Important e să nu ne oprim aici, ci să continuăm călătoria spre perfecționare personală, o călătorie individuală, însă cu atât mai plăcută alături de niște tovarăși de drum și prieteni. Ce altceva putem face noi, adulții, mai valoros decât să le deschidem copiilor noștri ușa tuturor posibilităților, iar ei să pășească încrezători prin ea. Experiența acestui concurs ne arată că școala nu e neapărat plictisitoare și lipsită de provocări creative, ci poate fi chiar interesantă, îndrăzneață, originală și plină de zâmbet și culoare. La final nu pot spune decât… to be continued.

Autor, prof. Claudia Hotea

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Bravo !!! Felicitari ! Cand am studiat in Belgia am trecut de mai multe ori cu trenul prin Waterloo….evident beligerantii plecasera deja de acolo…

    Je souhaite grand succes a tous ceux qui etudient la langue francaise !

  • Dragos Voda!
    Dragos Voda, nume de voievod din Maramures, Dragos Voda, nume de liceu sighetean, liceu cu performante pe plan local, judetean si national! De-a lungul anilor a castigat numeroase „batalii”, nu numai aceea din Hunedoara! Comandantii de osti fac parte din elita profesorilor, luptatorii, elevi bine pregatiti in toate domeniile si specialitatile specifice invatamantului romanesc! Impreuna alcatuiesc o oaste puternica, greu de invins in bataliile la care participa, cunosc si sunt cunoscuti peste tot, de buna pregatire pe care o intrunesc, participa la „lupte” inedite si in marea majoritate a cazurilor ies invingatori! Ostenii stiu sa lupte, ca asa au fost pregatiti de comandantii lor. Nu le este frica de nici un combatant, sunt invingatori si se intorc acasa cu lauri, spre gloria si numele redutabilului Liceu Dragos Voda!
    Felicitari si aplauze pentru intreaga oaste, felicitari pentru premii si victorii, le meritati pe deplin!

oferta-wise