Actualitate Cultură Știri

“Noi căutăm mai departe…”

image_printPrinteaza
Eva Dolha și Adela Ștefania Pop

Duminică a fost vernisată la Sala Radio expoziţia “Căutând printre chipuri” (pretext Carnavalul veneţian). Lume multă, bună, frumoasă, arlechini slujind până la trudă şi sacrificiu Bucuria (EVA DOLHA), măşti de acces într-o lume princiară incoruptibilă (ŞTEFANIA ADELA POP). Au onorat evenimentul primarul nostru, ing. Horia Scubli, omul de cultură sătmărean Felician Pop.

Le-am întrebat pe cele două artiste care a fost intenţia de la care a pornit înfăptuirea acestei expoziţii. “De la a căuta chipuri, feţele noastre de zi cu zi devenind altceva… Chipuri care să mai păstreze demnitate, nobilitate… Nu ştiu dacă atât fast, frumuseţe, cât o eleganţă a (prezenţei) principiilor umane. De cum am văzut arlechinii doamnei Dolha, m-am gândit la o legătură cu tema măştii. Arlechinul sau bufonul erau confidenţii celor putenici, tristeţea lor interioară se datorează faptului că păstrau mari secrete. Eva Dolha cunoaşte foarte bine această lume. Măştile şoptesc şi arlechinii ascultă… Căutăm mai departe chipuri adevărate…” – se destăinuie Adela Ştefania Pop.

Remarcabilă redarea istoricităţii prin crearea de măşti ipostaziind mari personalităţi istorice, mari civilizaţii (eternul valorilor umane întrupat), o ingeniozitate excepţională în alegerea unor tehnici şi materiale extreme de diverse, (de la sfoară, carton, etamină, catifea, plastic, dantelă…, până la cristale).

“O, eu sunt mult mai prozaică…” – începe povestea acestor tablouri clujeanca Eva Dolha. “Totul a pornit de la o expoziţie de grup pe tema Arlechinul. Apoi, am exploatat tema, am redat arlechinii în ipostaze multiple. Lucrările s-au născut una din alta… De ce? Curiozitatea, poate. Cuvintele le-am uitat la Cluj… Oricum, lucrarea ”Arlechinul din turn” a pornit de la turnul bisericii Sf. Mihail din Cluj: “Aveţi grijă, că vă văd!… – spune el.”

Pe lângă realizarea estetică a exponatelor, admir pledoaria artistelor pentru adevărul uman. Mergeţi degrabă şi vizitaţi minunata expoziţie!

Marin SLUJERU

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise