Actualitate Editorial

Noroc! Cu corona… (autor, Sebastiana Joicaliuc)

image_printPrinteaza

În ultima vreme, pe măsură ce zilele trec, panica se instaurează tot mai mult, iar făina dispare de pe rafturi. Încep să mă întreb din ce în ce mai mult ce o să ne omoare, de fapt, mai întâi: coronavirusul ăsta sau massmedia? În mediul online se propagă din ce în ce mai multe știri false, iar într-o situație de criză mondială, știrile false au cel mai mare succes la public, pentru că apasă „butonul” emoției.

Mă refer aici, în primul rând la Cluj, pentru că e real și pentru că se întâmplă în fața mea. De două zile trebuie să stau la coadă la magazin, mai ceva de cum îmi imaginez că stăteau bunicii noștri (sau chiar mama!) la coadă la pâine. Înțeleg îngrijorarea, pericolul e real, nu sunt de părere că trebuie să tratăm acest subiect „cu ochii larg închiși”, însă nu mi se pare benefică toată această panică, modul în care oamenii tratează subiectul, panică pe care mass-media o exploatează și de care trage ca de o mină de aur.

Cluju.ro scrie chiar azi, că nicio persoană din județul Cluj-Napoca nu e infectată. Totuși, la farmacii nu mai găsești alcool sanitar sau dezinfectant, iar unde găsești – trebuie să scoți bani grei din buzuanar, pentru că, aparent, fiecare industrie profită de pe urma acestei crize. De ce nu?

Ajung să cred că mai mult avem de câștigat din cauza acestui virus. Ei bine, nu noi ca simpli cetățeni – ci marile corporații: la magazine se vinde ca de Crăciun și Revelion în fiecare zi, la farmacii la fel, iar jurnaliștii nu mai au timp de odihnă. O perioadă într-adevăr „înfloritoare” pentru societate… Ca să nu mai spun de poluare, care s-a redus cu aproximativ 15 procente în China.

Eu spun că, dacă am trata încălzirea globală și reciclarea cu aceeași seriozitate cu care tratăm pandemia asta, am fi foarte fericiți. Și dacă nu, cel puțin cu ocazia asta, nu avem de ales decât să circulăm mai puțin, să fim mai responsabili, să fim mai atenți la ceea ce se întâmplă în jurul nostru și la problemele care ne înconjoară. Noroc cu corona!

Oare acasă, pe la Sighet, lumea e mai „liniștită”?…

Sebastiana Joicaliuc
Studentă jurnalism
Universitatea Babeș – Bolyai Cluj – Napoca

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Analiza e corecta. Cu completarea ca institutiile care au autoritate ( statale, medicale, etc) sa comunice clar si la timp pentru ca cetatenii sa simta constant ca se face tot posibilul pentru a controla situatia.

  Ori acolo unde cetatenii au o veche ( si of…cat de justificata) experienta negativa cu autoritatile…agresive prin defintie in comunism, corupte si haotice dupa….

 • Massmedia are o bucata de paine ín plus la nivel mondial ín cazul coronavirus,doar asta le e meseria sa transmita stiri.
  Bune s-au rele ,reale s-au ireale stirile exista se transmit mai ceva ca virusii sí contamineaza pe toata lumea la fel ca orice boala.
  Dupa parerea mea exista ceva mult mai grav decit Stirea,exista PROSTIA.
  Se manifesta atipic de la caz la caz,sí ia proportii de neimaginat ín unele cazuri.Simptomele?
  Indiferenta
  Lacomie
  Rea vointa
  Escrocherie
  Bataie de joc
  Indisciplina
  Minimalizare
  Insensibilitate
  Nepasare
  Lipsa de respect,sí multe altele.
  Daca nu te afecteaza propria prostie te va afecta prostia altuia dar indiferent de situatie,Prostia poate provoca inclusiv Moartea prostului s-au a celor ce intra ín contact cu el.

  Am o intrebarea,:
  Persoanele care nu respecta carantina sí legea ín ce priveste situatia creata de coronavirus nu pot fi acuzati de Crime Impotriva Umanitati ,Terorism ,Crima cu Premeditare s-au ceva asemanator?

 • O prezentare reala a societatii int-un mare centru, asa cum este Cluj-Napoca, acreditat cu un inalt nivel de cultura si civilizatie, marcate in timp si peste timp, facuta cu decenta si asprimea cuvenita, in prezentul articol. Oricand, dar mai ales in situatii de criza, exagerarile de orice fel, de oriunde transmise, stirile false, prin atatea mijloace la indemana, sunt deosebit de nocive si produc dezechilibre, uneori majore, in multiple domenii si pot ajunge la generalizari deosebit de raufacatoare . Acestea scot lumea de pe fagasul ei normal de activitate, din relatiile interumane bazate pe solidaritate, intrajutorare, altruism si demnitate umana, sau,uneori, pe spiritul de de sacrificiu necesar. Autoritatile administrative si medicale trebuie sa elaboreze programe de urmat, cu disciplina si sricteta, sub sanctiuna Legii, pentru ca abaterile in acest caz duc la pierderi de vieti umane si ele trebuie sa aiba un cu totul alt regim. Dupa cum se cunoaste, Clujul (si Sighetul) stau relativ bine in stavilirea si combaterea primejdioasei pandemii. Felicitari tuturor celor ce contribuie la aceasta, cu deosebire celor din prima linie.

oferta-wise