Actualitate

Nostalgii autumnale (autor, Ileana Pisuc)

image_printPrinteaza
Ileana Pisuc

E toamnă iar… Aceleași semne binecunoscute, care se repetă an de an. Frunze arămii, nopți mai reci, zile mai scurte, umbre prelungi. Și peste toate, ceața. Ceața care apare natural, dar mai nou, avem parte de o ceață „făcută” cu bună știință, de mintea omului. Cu ceva timp în urmă, sesizam intr-un articol un fenomen (atunci, la început), care însă acum se acutizează și devine din ce în ce mai greu de îndurat și de respirat. Fumul rezultat din arderea fînului cosit, care, mai ales în serile de toamnă, devine inăbușitor!

Atunci, recunosc, m-am indignat, n-am putut să înțeleg cum se poate ajunge să dai foc fînului adunat de peste vară. Mai ales că acei cu suprafețe întinse erau ajutați de către stat, ca să le întrețină. Discutînd însă cu mai mulți proprietari, am constatat cu tristețe că prin metoda „arderii fînului”,  ei fac de fapt un lucru benefic. Altfel ne-ar paște și pe noi „O Grecie arzîndă”, din cauza vegetației neîngrijite și necosite la timp, care se transformă în adevărate ,„fitile instant”. Lipsește doar scînteia care să declanșeze infernul!
Prin conștiința sa, care mai persistă la țară, țăranul continuă să-și cosească fînul (măcar că nu se merită – că ăsta-i dictonul mai nou!). Nu se merită a se cosi, a se săpa, a crește animale, a face prunci etc. Se merită doar a se urca în mașină, a se bloca circulația, a sta pe telefon, pe terase… În rest, potopul! Credeți oare că pentru acel țăran, care-și dă foc la propria muncă e ușor?
Dar ce să facă? Dacă nu e stimulat să facă ce știe mai bine? Animalele au ba gripă porcină, vacă nebună, gripă aviară. I se impun niște reguli de laborator ca să intre în propriile gospodării. Botoșei și bonetă, dușuri lîngă coteț. Și atunci ei renunță și trec la contraofensivă. Își aprind fînul, se înarmează cu coșuri uriașe și se aprovizionează de la Supermarketurile de la oraș. Pînă și apa, tot de la oraș o aduc, deoarece apa lor e infestată de la atîtea „scurgeri”, direct în natură, din lipsă de canalizare. Apar niște mutații greu fe înțeles și de stăpînit. Ne jucăm cu natura, cum vrem noi. Ne credem adevărații ei stăpîni. Nu învățăm nimic, nu păstrăm lucrurile sănătoase care ne identifică. Se vorbește tot mai mult de inteligența artificială, de algoritmi. Acestea o să ne conducă, noi doar vom umbla ca niște zombi, teleghidați, într-o veselie tîmpă.

Mă sperie o asemenea perspectiva, dar nu se găsește din păcate un „creier luminat”, care să readucă lucrurile bune pe un făgaș normal.
Omul este înlocuit treptat, treptat de această tehnologie care pîrjolește totul, în toate domeniile. Încă e bine pînă țăranul își aprinde recoltele! O face totuși controlat. Nu dă pîrjol! Le aprinde sub formă de căpițe sau clăi și le supraveghează. Cînd își va lua mîna țăranul de pe cîmp, atunci va fi jale! Mult nu mai e pînă atunci. Generațiile care cresc la țară, nu-și mai găsesc identitatea. Sunt niște combinații „nici domni, nici țărani”. Preocupările lor vor fi cu totul altele decît să asculte glasul pămîntului și a țărînei care i-a dat. Vor visa să se ducă pe Lună, pe Marte, oriunde ar găsi o climă aridă, unde să nu crească nimic!
………………………………..
Am vrut să am această mică „intervenție” și să-mi fac mea culpa, deoarece, acum constat, că i-am judecat greșit pe acei „piromani” disperați să scape de roadele muncii lor de peste vară și nu am dat importanță sacrificiului lor!

Ileana PISUC

foto: Peter Lengyel

Etichete
oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

oferta-wise