Actualitate Știri

O casă istorică pentru o temă contemporană: protejarea moștenirii culturale evreiești și a valorilor umane în Casa Memorială Elie Wiesel

image_printPrinteaza

O casă istorică pentru o temă contemporană. Protejarea moștenirii culturale evreiești și a valorilor umane în Casa Memorială Elie Wiesel.
A historical house for a contemporary topic: fostering Jewish Heritage and promoting Human Values in Elie Wiesel Museum.

Ambasada SUA la București și Muzeul Maramureșan din Sighetul Marmației organizează luni, 22 august, ceremonia de prezentare a proiectului de restaurare a Casei Memoriale Elie Wiesel, finanțare acordată prin Fondul Ambasadorial de Conservare a Obiectivelor Culturale (Ambassadors Fund for Cultural Preservation – AFCP) al guvernului Statelor Unite ale Americii.

Pentru restaurarea casei unde s-a născut câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, a fost alocată suma de 78.495 USD.

La ceremonie vor participa adjunctul Misiunii Diplomatice S.U.A. în România, Shane Dixon, primarul orașului, Vasile Moldovan, managerul Muzeului Maramureșan, Mirela Ana Barz, și Alina Marincean, coordonator al proiectului.

Evenimentul va avea loc luni, 22 august, începând cu ora 9:00, la Casa Memorială Elie Wiesel (Str. Tudor Vladimirescu, nr.1).

Accesul pentru reprezentanții mass-media se va face pe baza legitimației de presă.

Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale a fost înființat în anul 2000 și este unul dintre programele administrate de Centrul Cultural pentru Patrimoniu, o divizie a Biroului pentru Afaceri Culturale și Educaționale din cadrul Departamentului de Stat al S.U.A.

Prin AFCP, Departamentul de Stat al S.U.A ajută țările eligibile de pe întreg mapamondul să restaureze situri istorice, colecții muzeale, forme tradiționale de expresie din domeniul muzicii, dansului etc.

De la inaugurarea AFCP în 2000, România a fost aproape anual printre câștigatorii acestui program. Printre proiectele de succes se numeră restaurarea bisericii medievală fortificată din satul Alma Vii, pentru care au fost alocate fonduri de 500,000 USD, cea mai mare sumă din lume prin AFCP în 2019.

Restaurarea Casei Elie Wiesel prezintă contextul cultural general al comunității evreiești pline de viață și dinamism de odinioară și reprezintă un puternic potențial cultural și artistic pentru oraș, fiind unul dintre cele mai relevante și importante locuri memoriale din România.

În mod specific, proiectul presupune lucrări care constau în consolidarea structurii casei, repararea și renovarea interiorului astfel încât să corespundă perioadei interbelice, organizarea unei camere media pentru proiecte educaționale, crearea unei arhive și a unui spațiu de depozitarea obiectelor muzeale, documentelor și artefactelor, și crearea unui centru de cercetare a istoriei evreilor.

Persoane de contact:
Alina Marincean: 0740 904 135
Isabella Alexandrescu: 0721 288 797

Muzeul Maramureșului

 

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

oferta-wise