Actualitate Știri

O LECȚIE despre NATURĂ și VIAȚĂ cu ing. Adrian Danci (Diana Apopi)

image_printPrinteaza

Știați că pomul de Crăciun are în realitate undeva aproape de 20 de ani? 20 de ani i-au trebuit luminii să-i atingă crengile, soarelui să-l încălzească și zăpezii să îl acopere pentru a crește frumos. Cu ce scop? Să ajungă în casele oamenilor. Și, în astfel de momente ne gândim cât de egoiști suntem ca specie fiindcă nu conștientizăm uneori, cum un gest de-al nostru poate afecta întreaga natură.

Marți (02.04.2017), un grup format din interactieni și rotaractieni a descoperit părțile nebănuite și neștiute ale pădurilor maramureșene. O mini-acțiune coordonată de domnul inginer Adrian Danci a însemnat o lecție despre natură și despre viață. Stiți cum să deosebiți bradul de molid? Participanții la activitatea de marți, știu. Știu să se uite la culoare, la forma acelor, la conurile lor, precum și la perdeaua pe care o creează în pădure. Știți că în Maramureș 75% din păduri înseamnă păduri de fag? Știați că defrișarea înseamnă de fapt coasta goala, iar pădurarii sunt în plin proces de „cosmetizare” a pădurii?

Un drum lung, de câteva ore bune, a însemnat o vizită la pepiniera din Bârsana, unde au putut fi observate semințele de brad așezate în culcușul lor din rândul format în pământ. Urmează să fie acoperite cu nisip și apoi cu pământ, iar la anul va apărea în locul lor, o plantă. Apoi a urmat un drum spre Cavnic. Am observat pădurea, am identificat pe hartă zonele ce urmează să fie împădurite și-am „monitorizat” pădurarii care curățau zona. Gutinul, stiați că ascunde minunății? Micile intrânduri de la drumul principal oferă ochiului și necunoscătorului sclipiri de viață verde. O pepinieră deosebită de brazi, înconjurată de un gard din lemn și păzită de paltini înalți ca niște paznici. Tarlale cu brazi în „fașă” de 1 an, apoi de 2, de 3 și 4 ani. Toți înghesuiți unii în alții ca și tufele de pătrunjel din grădina noastră.

„Când am aflat că priveliștea de dimineață avea să-mi fie imaginea de zi cu zi pe care o voi vedea la muncă, iar apusul soarelui, ora la care voi pleca de la muncă, am spus da. Aici vreau să muncesc.” Cu dedicare, pasiune, iubire față de natură, ing. Adrian Danci ne-a arătat cele mai frumoase locuri nu doar din zona noastră, ci și din sufletul său.

Pentru orice om care iubește natura, salutări de la natură!

Diana Mariana Apopi (președintele Clubului Rotaract Sighet pe anul 2016-2017)

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise