Actualitate Cultură

O nouă generație de ”trădători” (autor, prof. Vasile Pop)

Simion Bărnuțiu
image_printPrinteaza
prof. Vasile Pop

În postările anterioare (n.r. pe facebook) am prezentat felul în care marile personalități ale unei școli de provincie, preoții greco-catolici, Samuil Micu, Petru Maior, Gheorghe Șincai, au contribuit la ”deznaționalizarea și dezmembrarea românilor”. Totodată, am încercat să demonstrez cum toate acțiunile lor au fost ”un act de trădare alimentată de elemente destabilizatoare și vrăjmașe pentru poporul român și pentru biserica românească.”

Iată-ne la începutul secolului al XIX-lea, când o nouă generație de trădători și destabilizatori începe să se afirme. Cei mai mulți dintre ei au fost greco-catolici și s-au adăpat la ”fântânile darurilor” din capitala papistașă. Vă rog să le citiți numele și să nu-i uitați: Simion Bărnuțiu, consăteanul meu, George Barițiu, Andrei Mureșanu, Timotei Cipariu, Alexandru Papiu Ilarian.

Gândiți-vă, dragi prieteni, că acești nerușinați de ”scârța, scârța” au avut curajul să continue ce-o început papistașii lor, așa-zișii ”școlari ardeleni”, creând ură și dezbinare, neîncredere între fiii aceluiași neam.
Știm că anul 1848 a fost un an tulbure în toată Europa și, bineînțeles, această tulburare o cuprins și provinciile românești. Nesimțiții pomeniți mai sus, s-au apucat să organizeze așa-zisele Adunări Naționale, de cum o dat colțul ierbii. Și unde credeți că o convocat aceste adunări? Cum unde? Pe-o câmpie, lângă capitala papistașă, și acolo, nerușinații, au manipulat poporul și l-au incitat să strige din toți rărunchii: ”NOI VREM SĂ NE UNIM CU ȚARA!”

Creierul și ideologul grupării de mai sus a fost, spre rușinea mea, consăteanul popă-papistaș, Simion al lui Bărnuț din Bocșa Română.Vă las pe d-voastră să citiți un fragment din bazaconiile pe care le-a rostit atât în biserica papistașă, cât și pe câmpia unde s-o dus să facă plajă și unde o reușit să adune vreo 50.000 de ardeleni de-ai noștri. Adunarea de aici i-o avut ca președinți pe Mitropolitul ortodox Andrei Șaguna și pe cel greco-catolic, Ioan Lemeny.

Bărnuțiu: ”Care națiune de pe pământ nu s-ar ridica de la mic la mare când își vede numărate zilele vieții? Libertatea este bunul său cel mai de preț și naționalitatea e libertatea lui cea din urmă. Ce preț mai are viața lui după ce a pierdut tot ce îl face demn să mai fie pe pământ?”

Bărnuțiu: ”Vedeți cum ne-am luptat noi pentru LIMBA ȘI ROMANITATEA noastră! Luptați-vă și le apărați ca lumina ochilor voștri!”

Bărnuțiu: ”Așa fraților! Aduceți-vă aminte atunci că vă vor striga din mormânt străbunii voștri: Fiilor! Noi încă am fost nu o dată în împrejurări grele, cum sunteți voi astăzi, noi încă am fost înconjurați de inamic în pământul nostru, cum sunteți voi astăzi; fost-am cu goții, dar nu ne-am făcut goți; fost-am cu hunii, dar nu ne-am hunit; fost-am cu avarii, dar nu ne-am avarit; fost-am cu bulgarii, dar nu ne-am bulgărit; cu rușii am fost, dar nu ne-am rușit; cu ungurii, dar nu ne-am ungurit, cu sașii, dar nu ne-am nemțit, ci ne-am luptat ca ROMÂNII pentru pământul și numele nostru, ca să vi-l lăsăm vouă împreună cu limba noastră dulce ca cerul sub care s-a născut. Nu vă nemțiți, nu vă unguriți nici voi, rămâneți credincioși neamului și limbii voastre; apărați-vă ca frații cu puteri unite în pace și-n război; vedeți cum ne-am luptat noi pentru limba și romanitatea noastră; luptați-vă și voi și le apărați ca lumina ochilor voștri!”

PS1. Îți cer iertare, Simion al lui Bărnuț din Bocșa Română, pentru jignirile pe care ți le aduc ție și tuturor acelora care nu și-au trădat limba și neamul.
PS2. Îi rog pe reprezentanții cultului ortodox și pe profesorii de religie ortodoxă să nu mai cultive, mai ales în sufletul adolescenților, idei precum ”Uniația a fost o tentativă de deznaționalizare și de dezmembrare a românilor” sau că ”Uniația a fost un act de trădare”.

prof. Vasile POP

sursă foto: wikipedia.org

oferta-wise

5 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Titanii romanismului nu se parodiaza! Ei trebuie tinuti la inima, alaturi de icoane, ei trebuie pomeniti ca inaintasii nostri cei mai de frunte care au trait pentru romani si romanism!

 • Stimate Domnule Profesor Vasile Pop, îngăduiți-mi să adaug la întristata dumneavoastră „indignare” și uriașa „impertinență” comisă de numitul Simion al lui Bărnuț din Bocșa română tocmai la Universitatea din Iași, unde, între anii 1858-1863, și-a „permis” să predea primul curs sistematic de estetică filosofică în limba română!

  Oare de ce l-o fi numit D.D.Roșca „europeanul Bărnuțiu”?

 • Am stat mult pe ganduri inainte de a scrie acest comentariu. In sfarsit m-am hotarat si asta pentru ca mereu mi-am spus parerea in legatura cu subiecte pe care le credeam importante; asta chiar si inainte de 1989, desi de multe ori am avut de suferit pentru aceasta. Nu stiu daca acuma, la aproape 78 de ani, pot schimba ceva si cel mai important este ca nu cred ca vreau.
  De la inceput vreau sa spun ca am citit (incepand cu 2018, cand am aflat de „Salut,Sighet !”) aproape toate articolele D-lui Prof. Vasile Pop si mi-au placut, „NATIO ROMENA”, din 18.12.2018 mi-a placut foarte mult!
  Am ramas insa surprinsa, dezamagita si foarte trista cand am citit articolul: „O noua generatie de „tradatori” din 26.01.2019, si imi cer permisiunea sa exprim cateva ganduri, chiar daca D-lui Prof Pop (si nu numai dansului) o i sa para neavenite.
  1) Nu stiu daca la lectiile de istorie ni s-a vorbit de Simion Barnutiu (am invatat dupa Istoria lui Roller!); stiu insa cu precizie ca am auzit prima data de aceasta importanta personalitate la serbarea de sfarsit de an a clasei a VIII-a (liceu), in anul 1956, la Scoala Medie „Simion Barnutiu” din Zalau, cand invatatoarea D-na (Tov.) DAVID FLORICA din Bocsa ne-a vorbit despre Simion Barnutiu, citandu-ne propozitii intregi din Discursul memorabil tinut de acesta la Catedrala din Blaj, in mai 1948; era imbracata intr-un frumos costum popular, voarbea sobru, foarte frumos, convingator, cu intonatie adecvata si mult patriotism, dragoste de neam si tara. Cred ca va dati seama ca ne-a impresionat pe toti, daca si acuma, dupa 63 de ani, imi aduc aminte de dansa si parca o vad aevea. Vorbind nu numai despre LIBERTATE, dar acest cuvant mi-a ramas intiparit in memorie. Aveam si doi colegi din Bocsa, unul dintre ei fiind fiul invatatoarei si ei erau mandri ca sunt „consateni”cu Simion Barnutiu…

  Sa inteleg oare ca D-lui Prof ii e rusine de acest lucru?; mi-e greu sa cred asta!

  Despre personalitatea lui Simion Barnutiu s-a scris mult si se va mai scrie. Mi-a placut si am retinut ce a spus C. T .Popescu, in una din aparitiile sale la TV: „SA SPUI CE STII SI SA STII CE SPUI „. Asa ca m-am documentat pe „infoblaj.ro” in „Personalitati ale Blajulul”, unde Simion Barnutiu este denumit „Doctrinarul Revolutiei Romane din Transilvania”; unii dintre cercetatori il considera cel mai de seama ganditor al romanilor transilvaneni. S-a implicat in Revolutia Romana, fiind unul din principalii sai lideri, unul din organizatorii si conducatorii Revolutiei.
  „Discursul lui Simion Barnutiu din mai 1948, cea mai mare opera oratorica din istoria romanilor, exprima calitatatile de cugetator european ale „ardeleanului de fier,”adeptul ideii ca:

  „FARA NATIONALITATE NU EXISTA LIBERTATE !”

  2) Am consultat apoi DEX, sa vad explicatia pentru PAPISTAS – provine din maghiara – „catolic cu o nuanta de dispret”
  Oare expresia: „popa Papistas” este potrivita pentru a-l caracteriza pe Simion Barnutiu? Asa e considerat de D-voastra D-le Profesor? Am inteles ca este o parodie, dar va intreb daca multi vor intelege asta sau le va ramane in memorie doar aceasta expresie? Ce o sa creada cei care v-au citit celalat articol in care prezentati parerea lui N. Iorga despre contributia Bisericii Greco-Catolice, la Unirea din 1918?
  – alt cuvant, care exprima lipsa de respect (poate mi se pare..) POPA;stiu ca in general se spune PREOT,sau uneori PARINTE.
  Am auzit despre un interogatoriu facut unui preot de tortionarul sau, care-l intreba:
  – Ce ai fost inainte, cu ce te ocupai?
  – Preot, venea raspunsul; tortionarul fara mila il batea si ii spunea: „ti-am zis sa zici popa? Ai inteles?”
  – Da!
  – Ce ai fost inainte ?
  – Eu sunt preot! si iar si iar urmau bataile nemiloase si crancene, aceeasi intrebare si acelas raspunsul demn:
  – EU SUNT PREOT atat a mai putut sa spuna.

  3) Si nu un ultimul rand, cred ca interventia mea are si o latura sentimentala personala:
  Sunt absolventa a Scolii Medii „SIMION BARNUTIU” din ZALAU.” Cum poti sa uiti anii de liceu? Cum poti sa uiti de cel ce a dat numele scolii ce ai absolvit-o, cu examen de maturitate, promotia 1959? Cum poti sa -l uiti pe Simion Barnutiu cand absolventii au ales ca Motto pe tablou de absolvire:

  „TINETI CU POPORUL, CA SA NU RATACITI!,” citat din discursul lui Simion Barnutiu rostit la Blaj, in mai 1948, discurs ce l-a facut celebru intrand cu acesta in ISTORIA ROMANILOR cunoscut ca „Discursul de la Blaj”

  In legatura cu comentariile facute la articol, sunt intru totul de acod cu D-l Luscalov si il felicit pentru cele exprimate (ma mir ca nu s-au gasit mai multi care sa aiba pareri asemanatoare). „TITANII ROMANISMULUI NU SE PARODIAZA!”. Tot comentariul dansului ar trebui repetat si repetat ca sa se stie ca nu se fac glume si nici parodii pe seama celor ce au faurit ISTORIA ROMANIEI, au luptat pentru limba romana, pentru neam, pentru tara, pentru drepturile romanilor!
  Ei trebuie CINSTITI, OMAGIATI, sunt modele morale de care avem atata nevoie azi!
  Ce bine ar fi daca conducatorii Romaniei si noi toti am lua macar ceva din exemplul LOR si le-am urma pilda, pentru o ROMANIE prospera, asa cum si-au dorit EI.
  (DEX; PARODIE: „imitatie cu intentia de ridicularizare a unei opere serioase”=”imitatie a unei opere literare cu scopul de a satiriza un autor sau de a realiza efecte comice pe o tema data”)

  Il felicit de asemenea si pe D-l Vasile Gogea pentru comentariul sau facut in mod concis, competent, documentat si la obiect!

  In incheiere va rog sa ma credeti ca nici pe departe nu ma gandesc ca D-L Prof.Vasile Pop nu cinsteste si respecta pe cei ce au contribuit la faurirea Romaniei si nu numai ,marturie sunt articolele sale.
  Chiar si in acest articol cred ca a vrut sa arate acest respect incluzand 3 citate din discursul lui Simion Barnutiu, dar, dupa parerea mea de simpla cititoare ,nu cred ca a fost o abordare buna,potrivita care in loc sa mareasca resectul romanilor pentru aceste mari personalitati,asa cum cred ca a dorit D-l Profesor,insa din pacate ,a contribuit la stirbirea acestui respect.

  Ma scuzati pentru ca am indraznit sa-mi exprim unele din gandurile mele; nu trebuie sa le luati in considerare si cu siguranta nu o sa ma supar daca o sa fie asa… Asta este !

  Prof.Pens.Barcan Maria

 • Materialul O NOUĂ GENERAȚIE DE ,,TRĂDĂTORI” a fost postat pe facebook în data de 24 ianuarie 2019 și preluat de SALUT SIGHET în data de 26 ianuarie 2019 și reprezintă al patrulea episod dedicat Uniației și a consecințelor sale. Ce m-a determinat să abordez această problemă ?Lectura unor materiale defăimătoare referitoare la acest eveniment atât de important din istoria neamului .Iată titlurile episoadelor anterioare postate pe facebook :
  1.SUNTEM URMAȘII ROMEI (PARTEA ÎNTÂI)-14 ianuarie
  2.SUNTEM URMAȘII ROMEI (PARTEA A DOUA)-15 ianuarie
  3.SUNTEȚI URMAȘII…MOSCOVEI (PARTEA A TREIA)-20 ianuarie
  4. O NOUĂ GENERAȚIE DE ,,TRĂDĂTORI” (PARTEA A PATRA) -24 ianuarie pe facebook și 26 ianuarie preluat de SALUT SIGHET
  Întrucât cele 4 episoade au legătură unul cu celălalt ,iar unii cititori neputând să le citească pe facebook , s-a creat această derută. Fără lectura primelor trei episoade ,cititorii nu-și pot face o imagine asupra temei abordate .Intuind ce ar putea să urmeze ,am adăugat PS1 și Ps2 ,în speranța că cititorii vor găsi aici ,,cheia” .În plus , ghilimele între care apare cuvântul ,,TRĂDĂTORI” reprezintă și ele un reper pentru înțelegerea textului .
  În prima parte scriu denigratorii Uniației , iar în a doua parte am reprodus câteva citate din discursul lui Simion Bărnuțiu pe CÂMPIA LIBERTĂȚII din Blaj .În episoadele anterioare am pus accentul pe UNIAȚIE ,ȘCOALA ARDELEANĂ Și reprezenttații săi .În prezentul episod , am început cu prezentarea celei de a doua generații a ȘCOLII ARDELENE .

oferta-wise